IJs valt niet binnen de Schijf van Vijf, maar af en toe een ijsje past in een gezond eetpatroon. Er is wel verschil in welke soort je kiest: de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere.
IJs behoort tot de gefermenteerde producten. Dit betekent dat jouw lichaam moeilijk verteerbaar voedsel hierdoor gemakkelijker kan opnemen. De goede bacteriën in zulke producten kunnen stoffen die je spijsvertering belasten, afbreken.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Ijs (2 grote bollen) bevat 358 calorieën.
Betekenis: Zin in ijs, in alle mogelijke soorten en smaken, kan wijzen op bloedarmoede en een bijhorend ijzertekort. Het verkoelend effect van ijs zou helpen tegen de pijnlijke ontsteking van de mond, een van de symptomen van bloedarmoede.
Veel ijsklontjes. Maar werkt dat nou ook echt? De bedenker van dit dieet, gastro-enteroloog Brian Weiner, beweert dat je lichaam meer calorieën verbrandt door het eten van een grote hoeveelheid ijsblokjes. Al deze ijsblokjes moeten namelijk naar lichaamstemperatuur worden opgewarmd, en dat kost je lichaam energie.
Voor je gewicht zijn waterijsjes sowieso de beste keus want die bevatten per stuk zo'n 50 kilocalorieën. Een goede tweede is sorbetijs: neem je twee bolletjes, dan zit je aan ongeveer 90 kilocalorieën. De echte calorieënbommen zijn roomijsjes, daarmee eet je zo ruim 200 kilocalorieën weg.
Het is wel bekend dat in een gemiddeld softijsje iets minder vet en calorieën zit dan in roomijs. Dit komt omdat er bij het maakproces van softijs lucht wordt toegevoegd. Winnaar: Softijs. Natuurlijk hangt dit af van je portie.
Sorbetijs (2 bollen / 100ml = 77 kcal)
Sorbetijs is gemaakt zonder room of melk. Men gebruikt fruit en / of suiker. Daarom zal je sorbetijs meestal vinden met fruitsmaken zoals framboos, mango, citroen. Omdat er amper vet in zit, bevat het heel wat minder calorieën dan roomijs.
Welke ijsjes minste suiker? Waterijsjes zijn de beste keus. Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën.
Vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, bleek zien, zweten, hoofdpijn, rusteloze benen: het zijn allemaal klachten die kunnen horen bij een tekort aan ijzer in het lichaam. IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede.
Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium. Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam. Toch staat vla niet in de Schijf van Vijf. Het bevat namelijk veel suiker.
Volgens experts kunnen cravings naar koolhydraatrijk voedsel betekenen dat je niet voldoende eet. Het kan ook dat je maaltijden niet genoeg andere macronutriënten (oftewel, gezonde eiwitten en vetten) en vezels bevatten om je suikerspiegel in balans te houden.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
IJs is gezond!
Gezond is misschien wat overdreven, maar ijs is zeker niet ongezond. Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C.
Eén bolletje is ongeveer 70 kcal. Ook 'ijs met minder suiker' bevat minder calorieën omdat suiker (gedeeltelijk) wordt vervangen door zoetstoffen. Let wel op! Light ijs bevat nog suiker en omgekeerd zitten er in 'suikervrij ijs' niet per se minder vetten.
Ijs (3 grote bollen) bevat 537 calorieën.