Je leest het schema zoals je breit, dus van onder naar boven. Brei je plat, dan lees je om en om van rechts naar links en van links naar rechts.Werk je in het rond, dan lees je elke toer van rechts naar links. Het gedeelte dat wordt gemarkeerd met een R geeft de herhaling van het patroon weer.
Als je wilt afwijken van het originele patroon en ander garen wilt gebruiken, moet je een nieuwe berekening maken om te weten hoeveel steken je moet opzetten van de andere wol. Je moet de stekenverhouding opnieuw bepalen.
De rand van je breiwerk kan er soms rommelig uitzien. Dat komt doordat de eerste en laatste steken maar aan één steek vastzitten. Omdat de kant er dus rommelig uit kan zien, leren we vaak om de eerste steek af te halen. Dan krijg je een nette zijkant en we wennen onszelf aan om altijd de eerste steek af te halen.
Zijkanten van een sjaal krullen om? Bij het breien van een sjaal in tricotsteek zullen de zijkanten vaak omkrullen. Om dit te voorkomen kun je de eerste 3 tot 5 steken van de naald recht breien op zowel de rechte als de averechte kant. Hoe breder de sjaal, dan 5 steken recht breien.
De patentsteek oftewel de brioche stitch is een mooie steek die gelijk een comfortabel en dik effect geeft aan je kol of sjaal, zeker als die gebreid wordt met een wat dikker garen. Deze steek geeft ook een heel mooi effect als je hem met twee kleuren breit.
De basis van ajour breien
Dit lees je namelijk van rechtsonder naar linksboven. Even wat anders dan je gewend bent, maar eigenlijk super logisch. Het telpatroon geeft aan wat je moet doen. In alle ajour breipatronen staan er cijfers naast de rijen zodat je precies weet waar je moet beginnen.
- De goede kant van je breiwerk is in principe de kant met de v-tjes, de achterkant heeft ribbels. Dit is als je 1 toer recht 1 toer averecht breit = tricotsteek. - In je breiboek staat dat het draadje van de opzet links moet zijn voor de goede kant, maar dit is mede afhankelijk van de opzetmethode.
* Zet 60 steken op met naald 8 en brei 3 naalden in boordsteek 1/1: 1 steek rechts / 1 steek averechts afwisselen. In de 2de naald brei je de steken zoals ze zich voordoen. * Brei verder met naald 10 in rechte tricot (1 naald recht, 1 naald averecht) en minder in de eerste naald verdeeld 6 steken.
Breiboeken kopen? Hier bij Breipaleis vindt u meer dan 200 breiboeken die u gratis in kunt bladeren voordat u ze koopt. De nieuwste boeken van onder andere Lana Grossa, Lang yarns en Katia kunt u hier kopen.
De Bernadette vest is een hype. Het is dan ook een chique en comfortabel vest dat licht in gewicht is door het gebruik van mohair. Een oversized vest in Mohair met driekwart mouwen. Deze vest wordt gebreid met 3 draden Ingenua Mohair of met 5 draden Silk Mohair.
Aan de hand van jouw proeflapje weet je hoeveel steken en toeren je nodig hebt voor 10 cm. Een voorbeeld: 16 steken en 24 toeren is 10x10 cm. Een snelle som leert je dat je dus 1,6 steken nodig hebt voor 1 cm en het zestigvoudige hiervan voor 60 cm, dus 96 steken.
Een averecht gebreide steek kun je herkennen aan het 'bobbeltje' dat je kunt zien direct onder het lusje dat op je naald staat. Als je goed kijkt, kun je zien dat zo'n bobbeltje ontstaat doordat het lusje op je naald van-voor-naar-achter door de voorgaande steek is getrokken.
We kijken naar een linkshellende mindering, de AAB (afhalen, afhalen, breien) of in het Engels de ssk (slip slip knit). De AAB is een mindering die je niet gemakkelijk mooi krijgt. Met de volgende tips kun je de AAB mooier maken.
Smalle of brede boordsteek
In de teruggaande naald brei je steeds recht boven recht en averecht boven averecht. Voor een breed boordpatroon zet je een aantal steken op dat deelbaar is door vier en brei je de heengaande naalden steeds 2 (of meer) steken recht en 2 (of meer) steken averecht.
Misschien een inkopper, maar kies als eerste project alsjeblieft een sjaal. Een sjaal is rechttoe-rechtaan, is relatief snel klaar en je kunt altijd wel een nieuwe sjaal gebruiken. Ik raad je aan om een sjaal te beginnen in ribbelsteek (Engels: garter stitch). Dit betekent alleen maar recht breien.
Als je nog niet zo lang breit kun je het beste beginnen met een tamelijk kleine sjaal, groot genoeg om je warm te houden maar niet zo breed dat het breien eindeloos gaat duren. Als je breit met dik garen en naalden van US 8-10 (5 – 6 mm) moet je voor een leuke maat ongeveer 30 tot 40 steken opzetten.
Een sjaal voor volwassenen is 25 cm breed en ongeveer 2 meter lang. Wil wat meer precies aanwijzingen en draagtips dan is dit een informatief blog. Voor een baby'tje moet een sjaal natuurlijk kleiner zijn dan voor een kind. Brei dan een sjaal van ongeveer 10 cm breed en 65 cm lang.
Waarom blocken? Blocken zorgt ervoor dat de steken in je breiwerk er veel mooier en gelijkmatiger uit gaan zien. Ook valt het breiwerk mooier nadat het is geblockt. Zeker wanneer de delen nog aan elkaar gezet moeten worden kan het opspannen wonderen doen voor de vorm.
Blocken is een ander woord voor het opspannen van je brei of haakwerk. Dit doe je om kleine onregelmatigheden, door bijvoorbeeld spanningsverschil in je steken, minder zichtbaar te maken of om een kantpatroon beter 'open' te krijgen.