Wandelen verbetert je conditie
Dan ben je lekker op weg om je conditie te verbeteren! Bij een stevig wandeltempo adem je sneller en werken je hart en longen harder. Op die manier train je jouw conditie en neemt de kans op hart- en vaatziekten af.
Met welke sporten kun je snel een goede conditie opbouwen? Klassieke duursporten zoals lopen, wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideaal om je conditie op te bouwen. Maar je kunt evengoed kiezen voor alternatieven zoals nordic walking, skeeleren, mountainbiken, roeien, touwtjespringen, schaatsen...
Wandelen ondersteunt je immuunsysteem, stimuleert je stofwisseling, versterkt je spieren, gewrichten en botten, houdt je hart- en bloedvaten gezond, verlicht stress en boost je creativiteit.
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Een prestatie! Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.
Om voldoende te bewegen voor je gezondheid, hoef je niet helemaal buiten adem te raken. Een activiteit telt mee als bewegen als je wel iets sneller gaat ademhalen en voelt dat je hart iets sneller gaat kloppen. Bijvoorbeeld als je stevig aan het wandelen of fietsen bent.
Je hoeft je echt niet iedere dag in het zweet te werken om gezond te blijven. Een stukje wandelen brengt al een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee – en doe je dit op de juiste manier, dan is dit zelfs nog beter dan een intensieve work-out!
Conclusie. Bewegen doet vermageren, en met sommige sporten verbrand je meer calorieën dan met andere. Met een uur lopen verbruik je meer calorieën dan met een uur wandelen of een uur fietsen. Belangrijker is echter om blessures te vermijden en een sport te kiezen die je graag doet.
Vaak gebruiken we het woord conditie om aan te geven hoe lang we iets kunnen volhouden. Kun je tijdens een hardlooptraining het tempo van de rest van de groep niet bijbenen of ben je na het oplopen van vier trappen al buiten adem, dan heb je al snel de neiging om te roepen dat je een slechte conditie hebt.
Je hebt mixt je workouts niet genoeg. Het is belangrijk om je workouts regelmatig af te wisselen. Als je steeds dezelfde training doet went je lichaam hieraan en daarom zul je minder snel verbeteringen zien. Ook raak je (hopelijk) minder snel verveeld als je steeds iets nieuws uitprobeert.
Snelwandelen, intervaltraining, hardlopen of zwemmen zijn prima opties als je je conditie wilt verbeteren. Sporten samen met een vriendin heeft ook alleen maar voordelen. Ten eerste heb je een stok achter de deur en ten tweede kan je direct bijkletsen. Belangrijk daarbij: loop niet te hard van stapel.
De gemiddelde snelheid van een wandelaar? Het gemiddelde wandeltempo van een volwassen wandelaar is 4 tot 5 kilometer per uur. Getrainde wandelaars lopen vaak wat harder. Zij halen de snelheid van 6 of zelfs 7 kilometer per uur met gemak, ook op langere afstanden.
Wandelen met een trainingschema
Begin met een voorbereidingsperiode. Start bijvoorbeeld met een relatief korte wandeltocht van 5 – 7,5 kilometer. Als dat goed gaat, kun je de afstand opbouwen. Loop wel eerst een aantal keer dezelfde afstand voordat je deze vergroot.
Hoeveel kilometer kan ik op een dag wandelen? Dat hangt onder meer af van je ambitie en conditie. Gemiddeld lopen wandelaars tussen de 10 en 25 kilometer per dag. Sommigen vinden 8 kilometer genoeg, anderen stoppen pas na 30 kilometer.
Wandelen kan altijd en ook overal. Maar wandelen alleen is niet voldoende, zeker niet voor senioren! Op basis van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van bewegen op gezondheid heeft de Gezondheidsraad de beweegrichtlijnen opgesteld. In deze richtlijnen onderscheiden zij verschillende vormen van bewegen.
De hersteltijd na een wandeling of training.
Als je na 2 of 3 dagen nog spierpijn hebt of vermoeid bent, kun je het beste nog even wachten om weer te gaan wandelen of trainen tot je weer helemaal hersteld bent. Dit herstel heeft je lichaam nodig om o.a. je spieren te herstellen.
30 minuten wandelen helpt je spijsvertering en het houdt je bloedsuikerspiegel stabiel. Je geraakt ongeveer 150 calorieën kwijt: Te veel gesnoept vandaag? Geen nood, een wandelingetje van 30 minuten, doet je toch ongeveer 150 calorieën verbranden.
Ben je niet zo sportief of heb je lange tijd niets gedaan, ga dan rustig van start en kies bijvoorbeeld voor wandelen. Dat is een lichte vorm van cardio, waarbij je zelf het tempo en de duur bepaalt. Je zult zien dat je na een tijdje steeds langer en sneller kunt wandelen. Je conditie gaat er op vooruit!
Als je er een intensieve wandeling van wil maken, moet je je namelijk vooral op je tijd en niet zozeer op het aantal kilometers dat je wandelt focussen. Het is dus de bedoeling dat je binnen dat halfuurtje steeds verder kan wandelen, zonder die 30 minuten te overschrijden.
Door een ochtendwandeling stap je letterlijk en figuurlijk fris en fit de dag in. Door te wandelen stimuleer je de bloedsomloop. Hierdoor komt er meer zuurstof binnen om de afvalstoffen van de nacht sneller kwijt te raken. Daarnaast komt er door bewegen endorfine vrij, hier krijg je een gelukkig gevoel van.
Voor een wandeling van 5 kilometer kun je dus over het algemeen rekenen op twee uur.
Probeer na afloop per half uur zo'n 40 gram gemakkelijk verteerbare en goed opneembare koolhydraten te gebruiken. Denk hierbij aan: pasta, rijst, aardappelen, bananen, brood, suiker, zoet beleg en koolhydraatsupplementen. Probeer per kwartier ook kwart liter te drinken.