Kies de juiste boor – voor het boren in baksteen kun je het beste een steenboor gebruiken. Dit type boor heeft namelijk een stompe kop met 2 “vleugeltjes” die als het waren de steen kapot slaat. Wel of niet kloppen – in wat hardere steensoorten ben je al snel geneigd om de klopfunctie van je boormachine aan te zetten.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Veel verder dan een deukje in je baksteen of voeg kom je niet wanneer je dit met een metaalboor probeert. Een steenboor is de enige juiste accessoire voor deze klus. Dit type boor is voorzien van een stompe kop met vleugels die het steen kapotslaat.
Steenboor en betonboor zijn stevige boren die geschikt zijn om kloppend te boren in diverse steensoorten, zoals baksteen, beton en kalkzandsteen.
Voor het boren in stenen bestaan speciale holle boortjes met diamant, bij het boren moeten deze altijd gekoeld zijn. Ook kan een gaatje geslepen worden, stift met ronde punt in een boor en slijppoeder, waar een papje van gemaakt, is op de steen.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
Kenmerken van de steen- en betonboor op een rijtje: Te herkennen aan: spiraalvormige boor met beitelvormige kop die je aan het uiteinde van de boor ziet zitten. Voor het boren in: steen, beton, natuursteen en andere hardere materialen.
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Bijvoorbeeld in gips en kalkzandsteen kun je prima boren met bijna iedere accuboormachine. Echter kunnen de hardere steensoorten een grotere uitdaging zijn voor normale boormachines. Een goed voorbeeld hiervan is de baksteen, welke hard en stevig is. Hierdoor is deze moeilijk te doorboren door gewone boormachines.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.
De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor. Aan de hand van de plug weet u hoe diep u moet boren. Plak een plakbandje om het boortje, zodat u weet waar u moet stoppen!
Boren in (bak)steensoorten gaat altijd met een boormachine die uitgerust met klopfunctie (zoals een klopboormachine) en speciaal voor steen geschikte boor. Voor zachtere stenen zoals metselwerk is het goed om te werken met een steenboor welke is uitgerust met een hardmetalen punt en beitelvormige, scherpe snijkant.
Boor nooit zomaar een gat in de muur. Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot. Wie dus geen zin heeft in een elektrische schok, een kamer onder water of een kapotte boormachine, kan maar beter de volgende tips in acht nemen.
Als je in steen, zoals baksteen, gaat boren gebruik je een steenboor. Wil je boren in beton? Gebruik dan een speciale betonboor. Boor grote gaten in steen of beton altijd eerst voor met een 4 mm steenboortje.
Betonhaakjes zijn, zoals het woord al doet vermoeden, met name geschikt om iets op te hangen aan betonnen muren. Je hoeft niet te boren, maar wees je er wel van bewust dat je alsnog gaatjes in de muur maakt.
Boren in steen of beton
De meeste muren zijn van steen of beton. Je kunt dan een steenboor of een betonboor gebruiken.
Het grote verschil tussen een klopboor en een boorhamer is de overbrenging van de slagkracht. Bij een boorhamer gebeurt dit door een pneumatische zuiger die luchtdruk opbouwt. Anders dan bij een klopboormachine wordt de slag direct overgebracht op de boor.
Een klopboormachine is krachtiger dan een gewone schroefboormachine, maar minder krachtig dan een boorhamer. Je gebruikt een klopboormachine voor het boren in hout, metaal en zachte steensoorten. Dit type boormachine is minder geschikt voor harde steensoorten en beton.
Voorkom dat je te diep boort
Te ondiep en de plug steekt eruit, te diep en hij verdwijnt. Beide risico's kun je vermijden door de plug naast het boortje te houden en de lengte aan te geven met een stukje gekleurd plakband dat je om het boortje plakt.