Je kunt een boorhamer of klopboormachine gebruiken. Als je vaker gaten in beton boort, overweeg dan een boorhamer aan te schaffen. Deze is bijzonder geschikt voor harde materialen (zoals beton) en bespaart je enorm veel kracht. Voor incidenteel boren volstaat een klopboormachine.
Diamantboor. Een betonboor gebruik je meestal in combinatie met een klopboormachine. Hiermee heb je voldoende kracht om in een harde betonnen muur te boren. Om grote gaten te boren in beton kun je gebruikmaken van een diamantboor.
Niet geschikt voor boren in beton
Omdat beton de laatste decennia zo hard is geworden, is het bijna onmogelijk is om er met een klopboormachine in te komen. De klopboor is daarom niet geschikt voor het boren in beton. De aanschaf van beton/steenboren met gladde schacht is duur en sterft langzaam uit.
Zet de klopfunctie aan als je gaat boren in harde steen. Zet de klopfunctie uit voor boren en schroeven in zachtere materialen, zoals hout en gipsplaten. Voor boren in beton is een klopboormachine eigenlijk niet krachtig genoeg en is een boorhamer het aangewezen gereedschap.
Boor nooit zomaar een gat in de muur.Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot. Wie dus geen zin heeft in een elektrische schok, een kamer onder water of een kapotte boormachine, kan maar beter de volgende tips in acht nemen.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn?Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
Betonboren zijn bot en hebben een stompe kop met vleugels, die als een beitel werkt. De kop is gemaakt van extreem hard materiaal, namelijk wolfraamcarbide of widia (van het Duitse wie diamant: als diamant).
Een klopboormachine is voor velen nog dé machine voor het boren in steen en beton. De boorhamer bracht daar echter een jaar of 30 geleden verandering in. Het belangrijkste kenmerk van een boorhamer is namelijk dat deze door hard materiaal heen kan boren. Om te boren in beton gebruik je dus het beste een boorhamer.
Met zo'n boor kun je in meerdere materialen boren, maar de kracht van de boor is wel minder. Dat betekent dat je met een steenboor niet door beton heen kunt boren. Voor het boren in beton heb je een goede betonboor nodig.
Voor het boren door steen of beton heeft u een boormachine nodig met een pulserende werking. Er zijn twee typen boormachines met deze eigenschap die vaak door elkaar gehaald worden, namelijk een boorhamer en een klopboormachine.
De boorhamer gebruik je om in beton te boren, en geen klopboormachine. Wanneer je in bijvoorbeeld hout, metaal of tegels wilt boren kun je het beste een klopboormachine gebruiken. Om dit toe te lichten; de boorhamer is een stuk sterker dan de klopboormachine en komt dus ook heus wel door het materiaal heen.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
De messing plug gebruik je voor het monteren van een bout in harde massieve materialen, zoals beton en kalkzandsteen.
Betonschroeven worden op hun plaats gehouden door mechanische vergrendeling. Wanneer de schroef in een voorgeboord gat wordt geschroefd, snijdt het schroefdraad (met zaagtanden) in het beton. Hierdoor wordt er een mechanische vergrendeling gecreëerd tussen de schroef en het basismateriaal.
Diamantboor Ø52mm. voor het boren van gaten in de spouwmuur voor het plaatsen van ventilatie-/renovatiekokers. Diamantboren boren moeiteloos door de spouwmuur en (gewapend) beton.
Benodigdheden. Om een gat in een betonnen muur te boren, heb je het volgende nodig: een boorhamer, betonboor, potlood, stukje tape, plastic zakje, plug, stofzuiger en indien nodig een hamer. Je kunt een boorhamer of klopboormachine gebruiken.
Een steenboor (of bij gebrek hieraan een betonboor) is een must om de klus zo goed mogelijk uit te voeren. Dit type boor is voorzien van een stompe punt met vleugels die ervoor zorgen dat het steen wordt weggeslagen. Het verschil tussen een steen- en een betonboor zit hem in het materiaal waar deze punt van is gemaakt.
De enige oplossing voor het boren in gewapend beton is een betonboor gebruiken van zeer goede kwaliteit. Deze betonboor heeft een 4-snijder kop. Een viersnijder heeft een speciale geharde kop met 4 snijvlakken. Met deze boor kunt u in normaal beton boren maar ook in gewapend beton.
De juiste boor voor natuursteen en metselwerk is altijd een steenboormachine met carbide. Voor beton, zoals het vaak op plafonds en vloeren te vinden is, is in ieder geval een betonboor nodig. Zonder dat is het bijna onmogelijk om goed te boren in beton.
Voor de harde steensoorten heb je vrijwel altijd een betonboor nodig. Voor de wat zachtige soorten steen red je het vaak met een steen of betonboor. Lees gerust verder wat jij nodig hebt om in steen te boren!
Voor boren in steen heb je een klopboormachine nodig. Al lukt het bij zachte steensoorten ook met een simpele schroefboormachine zonder klopfunctie. Weet je niet hoe hard de steensoort is? Probeer het dan eerst met de klopfunctie uitgeschakeld.
Een leidingzoeker helpt je met het vinden van elektrische leidingen in een muur. Hiermee kan je bijvoorbeeld in een muur boren zonder bang te zijn een leiding te raken. Sommige leidingzoekers kunnen ook hout- en staalconstructies in de muur, vloer of het plafond vinden.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
In de meeste vloeren liggen leidingen, maar over het algemeen liggen deze 5 tot 6 cm diep. Vloerverwarming wordt maximaal 2 cm diep gefreesd. Het risico op het raken van de leidingen is voor de klant zelf.