Bloemen, voornamelijk rozen, drinken nogal wat water. Het is dus aan te raden om dagelijks uw vaas tot driekwart aan te vullen.
Voor een middelgroot boeket heb je zo'n 4 à 5 soorten nodig. Kies bloemen die er fris uitzien, liefst die net op uitkomen staan. Zitten ze nog te dicht in de knop, dan heb bij bepaalde bloemsoorten de kans dat ze er niet meer helemaal uitkomen.
Snij de stengels van de rozen schuin af. Dan gaan ze namelijk minder snel hangen. Vervolgens moet je de rozen snel in de vaas met warm water zetten. Het water kun je vervolgens het beste één keer in de twee dagen verversen.
De reden waarom een schuin oppervlakte gunstig voor de steel is, is omdat dit de eenvoudigste “hoek” is om 'm nauwkeurig af te snijden. Daarbij ontstaat er met een goed scherp mes dan een mooi glad oppervlakte waar zich minder snel bacteriën en schimmels in nestelen.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Wat is een Bloemschikker? Als Bloemsierkunstenaar of Bloemschikker geef je werkstukken vorm met behulp van organische materialen zoals bijvoorbeeld bloemen, blad, mos, takjes en anorganische materialen zoals metaal, steen, klas, lint enzovoorts.
De opleiding Florist is op MBO niveau en valt onder de zogenaamde groene detailhandel. Het is een tweejarige opleiding op niveau 2, eventueel met de mogelijkheid tot het volgen van een aansluitende opleiding op niveau 3. Daarnaast zijn er ook diverse vakspecifieke cursussen waarmee je je eventueel kunt specialiseren.
Kosten workshop bloemschikken
Onze reguliere workshop bloemschikken kost € 39,95 per persoon, dit is inclusief alle materialen en een kop koffie/thee met een lekkernij.
Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt. Vies water is niet goed voor bloemen, dan zijn ze sneller uitgebloeid of kunnen gaan hangen.
Zet bloemen in een schone vaas of emmer. Deze kunt u het beste schoonmaken met chloor, zodat alle bacteriën dood zijn. Geen metaalachtige vazen of emmers want in combinatie met snijbloemenvoedsel geeft dit roestvorming. Zet de bloemen in een vaas met handwarm water (niet ijskoud of warm) en ververs het regelmatig.
Door minstens twee centimeter schuin af te snijden met een scherp mesje zorg je ervoor dat bloemen voldoende water kunnen opnemen. Het is een fabeltje dat de steel méér water zou kunnen opnemen als je hem schuin afsnijdt, net zoals je ook met een rietje niet meer water opneemt als je de onderkant schuin afsnijdt.
De voorjaarsbloemen, zoals hyacinten, tulpen en bolbloemen, hoef je niet schuin af te snijden en zet je in koud water neer, want die hebben dat zetje voor de sapstroom niet nodig."
Ben je zuinig op je bloeiende bloemen, dan knip je alleen de uitgebloeide bloemen bij de bloemsteel laag weg. Wil je sneller echte herbloei, dan knip je de hele 'tros' weg, maximaal 1 cm boven een gezond 5-blad en de groei vanuit de bladoksel komt dan snel op gang of zelfs gelijktijdig bij het bladoksel daaronder.
Rozen houden van zon en ruimte.
Plant ze op een plek waar minimaal 5 tot 6 uur zon staat (of kies een soort die het ook in de halfschaduw doet) en waar niet eerder rozen hebben gestaan (rozenaaltjes!). Zet ze nooit dicht tegen een muur aan, daar is het te droog.
Hou het vaaswater schoon
Zet de bloemen in een schone vaas, ververs het water na een paar dagen en laat geen bladeren in het water hangen. Zo houd je bacteriën in toom. Hoe minder bacteriën, hoe langer de roos in leven blijft, aldus Westra.
Heet/gekookt water: Indien water eerst aan de kook wordt gebracht en daarna afkoelt, bevat het minder zuurstof waardoor minder luchtbellen die de stelen verstoppen, aldus het verhaal.
Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen. Vul een vaas altijd met schoon water. Gewoon kraanwater is prima. Er wordt veel gezegd over bloemen op handwarm water, maar gewoon kraanwater vanaf een graad of 10 is prima.
Het staat soms leuk, maar zet bloemen niet naast uw fruitschaal. Fruit produceert ethyleengas dat de veroudering van bloemen bevordert. Laat de bloemen, in de verpakking, gedurende enkele uren op water op een koele plaats bijkomen. De doornen liever niet van de steel verwijderen.