Zorg ervoor dat uw rug licht hol is.Zet uw voeten plat op de grond en houd uw knieën iets uit elkaar.Ontspan uw bekkenbodemspieren.Laat uw plas rustig op gang komen en pers niet (persen zorgt ervoor dat u uw spieren aanspant en u uw blaas onvoldoende leegt).
Zet uw voeten plat op de grond neer. Uw knieën en heupen maken een hoek van 90 graden. Kinderen of volwassenen die dit niet lukt, kunnen het beste een voetenbankje gebruiken. Laat uw kleding tot op de enkels zakken en plaats uw voeten en knieën iets uit elkaar.
om de blaas volledig te legen kunt u een aantal keren het bekken kantelen (onderrug hol en bol maken), ga daarna weer rechtop zitten en ontspan zoveel mogelijk; knijp tot slot de bekkenbodemspier aan en trek in; veeg niet teveel met toiletpapier. Spoel liever na met wat water en dep daarna droog.
Genoeg bewegen en minder drinken helpen vaak. Oefeningen voor de bekkenbodem kunnen helpen. Ook kunt u oefenen om het plassen uit te stellen. Problemen met plassen zijn geen teken van prostaatkanker.
De blaas kan dit prima zelf. Mee persen helpt niet, dit kan zelfs de plasbuis een beetje dichtdrukken. Als u klaar bent met plassen en er geen urine meer komt, dan kantelt u rustig uw bekken een aantal keer voor- en achterover.
De helft is weg na een week. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Poepen zou geen lang proces moeten zijn. Je kunt je tijd op het toilet beter beperken tot 10 à 15 minuten, zegt Gregory Thorkelson, psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie, en voeding van de University of Pittsburg. Sterker nog: je zou alleen naar het toilet moeten gaan wanneer je aandrang voelt.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Sommige cliënten maken zich zorgen dat er tijdens of direct na de ontlasting, meestal 's ochtends, een plas komt. Dit is een normaal fenomeen. In de nacht vullen de blaas en de darm zich en als de bekkenbodem zich ontspant zullen dus zowel urine als ontlasting naar buiten komen.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Veel plassen 's nachts komt vaak voor
Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
Het is niet erg om een keer wat langer te wachten om naar het toilet te gaan, maar het is beter om dit niet te vaak te doen. De plas ophouden kan op lange termijn namelijk leiden tot een overactieve blaas en kan bovendien zorgen voor nierproblemen.
Ook moet u vaak hard persen om de ontlasting goed kwijt te kunnen. U loopt meer risico op aambeien en verzakking. Soms is de ontlasting zo hard dat poepen pijn doet. Ook kan het zijn dat u met de vingers moet helpen om de endeldarm leeg te maken.
Pers rustig terwijl u uitademt en de buik bol maakt. Richt de druk naar de anus. Als het goed is beweegt de anus hierbij iets naar beneden. Wanneer de ontlasting nog niet komt, ademt u een aantal keren rustig in en uit.
Symptomen vergrote prostaat
veel plassen en vaak plassen met minder drang en weinig urine per keer. urinestraal is minder krachtig en wordt soms onderbroken (persen versterkt de straal niet) niet goed kunnen beginnen met plassen. meer aandrang en steeds weer moeten plassen.
De uitwendige kringspier zorgt ervoor dat we de ontlasting op kunnen houden. Bij het ophouden van de ontlasting spelen ook de bekkenbodemspieren een belangrijke rol. De bekkenbodem is een spierplaat onder in de buikholte. De bekkenbodem speelt niet alleen een rol bij de stoelgang, maar ook bij het ophouden van urine.
Plasangst is een sociale fobie of angststoornis waarbij je niet meer durft te plassen in bepaalde omstandigheden. In het Engels wordt het ook wel “shy bladder syndrome” genoemd. Ongeveer 15% van de mannen en 7% van de vrouwen heeft moeite om in bepaalde omstandigheden te plassen.
Ouderen houden meer vocht vast
Tijdens het slapen, als u horizontaal ligt wordt dit vocht verdeeld over het lichaam en kunnen de nieren dit gaan verwerken met als gevolg meer plassen in de nacht. Het kan handig zijn 's middags even te gaan rusten.
Sommige mensen drinken wel vier tot vijf liter per dag. Terwijl: anderhalf tot twee liter is echt meer dan genoeg. Als je meer drinkt, dan moet je ook vaker plassen en heb je – als je daar toch al last van hebt – ook vaker urineverlies.
tolterodine. Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. Artsen schrijven het voor bij urine-incontinentie.
Veeg na met vochtig papier
Als onze handen vuil zijn, vegen we ze niet alleen af met een droge handdoek; we gebruiken ook zeep en water. Hetzelfde geldt als je naar het toilet bent geweest. Veeg nadat je droog toiletpapier hebt gebruikt dus nog even na met een vochtig toiletpapiertje dat je mag doorspoelen, zoals Edet.
Het vervelende is dat bij een uitzakken van je endeldarm (we noemen dat ook wel een rectocele) je tijdens het persen juist de ontlasting in de verzakking perst en niet naar de uitgang. Bovendien maakt je dan ook nog de verzakking groter.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.