Neem even een time-out voor jezelf. Verschuif de aandacht naar iets zintuiglijks, zoals je ademhaling. Voel hoe je in- en uitademt en hoe er een pauze ontstaat die naarmate je er even bij blijft, steeds langer wordt. Bedenk dat je concentratie een stuk beter werkt als je regelmatig je hoofd tot rust brengt.
In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren. Je voorbereiding tijdens het semester is hierbij cruciaal. Je hebt immers meer slaagkans door diepgaand te leren en veel en met vaste tussenposes te herhalen dan door op korte termijn te willen blokken.
Voldoende slaap
Ga op tijd slapen. Voldoende slaap (7 à 8 uur per nacht) geeft je meer energie en dan krijgt je brein voldoende rust om je leerstof te verwerken.
In je diepe slaap wordt namelijk wat je geleerd hebt, vastgelegd in je geheugen. Het is dus slimmer om een uur extra slaap te hebben, dan dat ene extra hoofdstuk te stampen.” Een goede nachtrust zorgt ook voor een betere concentratie tijdens het examen zelf.
Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.
Je hersenen hebben namelijk tijd nodig om alles te kunnen verwerken en kunnen maar beperkte hoeveelheid nieuwe informatie aan (zie cognitive load theory). Een korte break helpt om weer fris aan de slag te gaan.
Er is ook onderzoek gedaan naar het perfecte tijdstip om te studeren. Daaruit blijkt dat je het beste kunt studeren tussen 11:00 's ochtends en 21:30 's avonds. Dat is niet geheel verrassend. 's Ochtends heb je namelijk even nodig om op te starten. Vanaf een uur of 11 ben je wakker genoeg om een goede start te maken.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Het is handig om in ieder geval het 'basispakket' mee te nemen. Dat bestaat uit wat fijne pennen, een tekenpotlood (voor je klad, schrijf hier geen antwoorden mee op!) - blauw en rood kleurpotlood, een liniaal, een passer, een geodriehoek, een gum en millimeterpapier.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Wat is de beste tijd om te leren? Uit onderzoek is gebleken dat 's ochtends als je net wakker wordt en 's avonds voordat je gaat slapen de beste tijden zijn om te studeren. Dit verschilt natuurlijk wel per persoon, omdat iedereen op een andere manier en tijd het beste kan leren.
Wissel al die mentale inspanning af met een fysieke activiteit. Je bezorgt er je hersenen een gezonde portie zuurstof mee en kan er heel wat opgebouwde frustratie en spanning in kwijt. Lopen, fietsen, een potje zwerkbal, yoga, twintig push-ups of gewoon een wandeling rond de blok doen wonderen.
Over 8 schooljaren is dit minimaal 7.520 uur. De overgebleven 240 uur mogen scholen zelf verdelen over de onderbouw en de bovenbouw. Er is geen wettelijk maximum aan het aantal uren onderwijs per dag.
Hét antwoord, voor eens en altijd. Kijken we naar wetenschappelijk bewezen informatie, dan zien we dat je minimaal 21 dagen nodig hebt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Minimaal, dus. Pas na zo'n 66 dagen wordt iets pas écht automatisme.
Hoe werkt het? Pomodoro werkt met tijdsblokken: 25 minuten studeren, 5 minuten pauze, 25 minuten studeren en weer 5 minuten pauze. Na elke 3 of 4 blokken neem je een grotere pauze van een kwartier of een half uur.
Factcheck. Jezelf wakker houden als je aan slapeloosheid lijdt, kan je slaap op termijn verbeteren, zo blijkt uit onderzoek. Je moet de slaapbeperking combineren met een goede slaaphygiëne en minstens 5 uur in bed doorbrengen.
Studenten hebben gemiddeld 7 à 9 uur slaap nodig. Het is ook belangrijk om dat ritme te respecteren en niet te denken dat je 'plots minder slaap nodig hebt' in de examens.
Examenstress is de negatieve stress die je krijgt door de examens die je af zal moeten leggen. Je lichaam ervaart stresssymptomen als hoofdpijn en buikpijn. Wat ook vaak een negatief gevolg is van examenstress is dat je slecht slaapt. Hierdoor voelt je lichaam nog slechter en kan je moe en chagarijnig zijn.
Het is volgens de slaapdeskundige niet aan te geven hoeveel uren slaap goed voor je is. 'Dat is verschillend. Je hebt kort- en langslapers. Het absolute minimum de 4 tot 5 uur en het maximum rond de 12 uur.
Hoewel de nodige hoeveelheid slaap bij iedereen anders is, stellen wetenschappers: “mensen die zeggen dat ze maar drie uur slaap nodig hebben, komen zichzelf vanzelf tegen.” Als je minder dan zes uur per nacht slaapt, spreekt men van chronisch slaaptekort.