Het werkt als volgt: met bijvoorbeeld een fohn verhit u de laklaag en deze schraapt u er vervolgens af met een schraper. Gebruik bij voorkeur een goede, professionele schraper. Dat gaat makkelijker en voorkomt beschadigingen aan het hout. Na het schrapen kunt u het beste even naschuren met schuurpapier.
Afbranden
hierbij verhit u de beits of lak. Vervolgens schraapt u het er af. Dit werkt niet altijd, zeker niet bij diep penetrerende beitsen. Met een professionele schraper en een goede fohn kunt u in sommige gevallen de beits en het lak er af schrapen.
“Met een verfafbijtmiddel kan je de oude beits verwijderen. Op het houtoppervlak zal dat wellicht goed lukken, maar in de poriën is het moeilijk om de oude beits te verwijderen. Duw dus ook wat afbijtmiddel in de poriën met een metalen messing borstel.
Bij de meest gebruikelijke vormen van impregneer is het hout redelijk overschilderbaar na 8 tot 16 maanden. In uw geval is deze tijd ruim overschreden dus zou het hier redelijkerwijs niet aan kunnen liggen. Een ander merk verf -of beits gaat hoogstwaarschijnlijk exact hetzelfde eraf bladderen.
Over een beits kan prima een hoog of zijdeglansverf worden aangebracht. Wel eerst ontvetten met Alabastine Verfreiniger, schuren en stofvrij maken en nogmaals ontvetten. Bij een buitensituatie kan de vochtregulerende eigenschap van beits verloren gaan.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Beits dringt dieper in het hout dan lak. Daarnaast is beits vochtregulerend en lak legt juist een afgesloten laag op het hout. Verf is een verzamelnaam voor alle beschermende lagen. Beits is een doorzichtige beschermende laag en lak geeft vaak een kleur aan het hout.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Beits er niet overheen. Het is helaas onverstandig om over groene aanslag heen te beitsen. Je zal dit altijd zien in het eindresultaat! Gebruik daarom schoonmaakazijn en een schrobborstel, een hogedrukreiniger of groene aanslagreiniger om de groene aanslag zoveel mogelijk te verwijderen voordat je gaat beitsen.
Waarom niet eerst schuren en dan pas het hout ontvetten? Er zit altijd vet en ander vuil op het oppervlak dat je gaat schilderen. Wanneer je eerst gaat schuren en dan pas ontvetten, verspreid je het vet en vuil over het oppervlak tijdens het schuren.
Gelukkig zijn er manieren om de kleur lichter te maken totdat je er tevreden mee bent. De best werkende manier om een lichtere kleur beits te krijgen is om het hout te bleken met chemische stoffen. Met staalwol en terpentine kun je de kleur enigszins lichter maken als het hout maar iets te donker is.
Kleur bekennen of veranderen
Bovendien zijn transparante beitsen er ook in minder “natuurlijke” kleuren als rood en blauw. Denk van tevoren wel goed na over de kleur, want een hout wat in een donkere kleur is gebeitst, kan niet meer lichter worden gemaakt met transparante beits.
Breng wanneer het te behandelen oppervlak vet- en stofvrij is bij voorkeur 3 lagen beits aan. Wacht tussen elke laag 24 uur. Het beste is om tussen iedere laag het hout weer licht op te sturen, met een iets fijnere korrel: 300 tot 400.
Vernis of verf kan je inderdaad het makkelijkst met een afbijtmiddel verwijderen. Gebruik een plamuurmesje of een verfkrabber om de losgeweekte basislaag te verwijderen tot op het blanke hout.
Het behandelde hout lakken
Een nieuwe laag breng je niet zomaar aan. Eerst laat je de laklaag goed drogen. Daarna schuur je het weer licht op met fijn schuurpapier (korrel 320) of een schuurspons (korrel 320) in de richting van de houtnerf. Zo krijg je straks het mooiste, meest glanzende resultaat.
De juiste beits kiezen
Als het hout dat je wilt schilderen al nat is of nat gaat worden, kies dan voor een beits met een hoge vochtregulering, zoals tuinbeits. Hierdoor kan het natte hout beter ademen, terwijl het toch beschermd is tegen regen.
Let op dat je de tuinbeits niet aanbrengt wanneer het kouder dan 10 graden is. Ga jouw schutting ook niet beitsen in de volle zon of bij (kans op) regen.
Maak hiervoor een sopje van groene zeep en water. Schrob hiermee met een zachte borstel de aanslag van het hout. Laat het daarna wel goed drogen zodat er geen vochtplekken achterblijven. In plaats van groene zeep kunt u ook soda gebruiken.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Schuren zonder stof wordt ook wel stofvrij schuren genoemd.
Om te schuren zonder stof moet je een apparaat hebben die het schuurstof afzuigt. Vaak wordt hiervoor een speciale stofzuiger gebruikt: ook wel een schuurstofzuiger genoemd. Je sluit de stofzuiger aan d.m.v. een stofzuigerslang aan je schuurmachine.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
Beitsen is het aanbrengen van een transparante of dekkende laag op het hout om zo het hout te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur. Beits: 24 uur.