Van Hooff legt uit dat er drie belangrijke oorzaken zijn waardoor je niet gemotiveerd bent om aan het werk te gaan: de inhoud van het werk, te weinig werk en gebrek aan externe druk. “Het kan zijn dat je taken niet leuk zijn, of ronduit saai. Je kunt kijken of je je takenpakket kunt aanpassen.
Gebrek aan motivatie: Een gebrek aan motivatie kan worden veroorzaakt door depressie.Ook andere psychische aandoeningen, zoals stress en hoge en lage lichamelijke opwinding, kunnen je motivatie verzwakken.
highlight taken en prestaties die jouw doorzettingsvermogen en oog voor detail laten zien; bijvoorbeeld opleidingen die je hebt gevolgd of gegeven. leg nadruk op de keren dat je je vrijwillig hebt aangeboden voor opdrachten die uitdagend en/of tijdsgevoelig waren.
Een schoolmoe kind heeft grote moeite om op te staan voor school, of om op tijd te gaan slapen. Huiswerk en leren voor toetsen vragen erg veel inspanning. In sommige gevallen leidt het zelfs tot fysieke klachten, zoals hoofd- of buikpijn, gedragsproblemen of spijbelen.
Motivatie is het geheel aan redenen waarom iemand zich tot bepaald gedrag kan zetten. Iemand is dus gemotiveerd als hij of zij redenen heeft om iets te gaan doen, of niet te doen.
Drijfveren en behoeften: reden om in beweging te komen
Welke redenen zijn er om in beweging te komen? Dat heeft alles met jouw persoonlijke behoeften te maken. Om jouw basisbehoeften te vervullen (eten, drinken en wonen) heb je inkomen nodig en dat kan reden zijn waarom je naar jouw werk gaat.
Veel van de theorieën over motivatie hebben te maken met de verschillende factoren die motivatie beïnvloeden. Dit kunnen behoeften zijn, zelf geformuleerde doelen, de eigen mening over de moeilijkheidsgraad van het doel en de eigen vaardigheden, maar ook beloningen of straffen.
Motivatie wordt in de hersenen getriggerd door de hormonen dopamine, oxytocine en opioïden (Nelis & Van Sark, 2014). Uit onderzoek blijkt dat interesse, sociale acceptatie en persoonlijke waardering van positieve invloed zijn op deze drie hormonen.
Motivatie kan er voor zorgen dat de je beter presteert: iets vol overgave doen zorgt immers voor meer doorzettingsvermogen. Andersom kan prestatie er ook voor zorgen dat je meer motivatie krijgt: succeservaring is immers één van de belangrijkste factoren voor motivatie.
Wanneer je niet gemotiveerd bent om te gaan studeren, ga je misschien allerlei andere activiteiten bedenken die je ook nog moet doen ( het huishouden, koken etc.). Daarom is het zoeken van een rustige omgeving erg belangrijk. Ga naar een bibliotheek of een studieruimte in de hogeschool of universiteit.
Het verschil wordt helder als we ze samenvoegen: Als je motivatie hebt, dan heb je het gevoel iets te willen doen. Waarbij je met discipline doet wat gedaan moet worden, ondanks wat je gevoel erover is. Motivatie is een gevoel en discipline een manier van leven.
Ze hebben een duidelijk doel voor ogen: Mensen die echt gemotiveerd zijn, hebben vaak een duidelijk doel voor ogen en zijn vastbesloten om dit doel te bereiken. Ze hebben een duidelijk plan om hun doel te bereiken en zijn bereid om hard te werken om dit te bereiken.
Een goede manier om je motivatie weer aan te wakkeren is eigenlijk heel simpel: jezelf bevragen en doelen stellen. Start met de vraag: wil ik hier nog wel werken? Laten we ervan uitgaan dat het antwoordt 'ja' is.