Het eten van rode pepers helpt de maag stoffen te produceren die helpen tegen maagzweren, maar juist hier geldt: overdaad schaadt. Teveel hete pepers kunnen juist leiden tot maagproblemen.
Meng limoensap of balsamicoazijn door je gerecht
Niet alleen iets zoets, maar ook iets zuurs kan een té pittige smaak doen verdwijnen. En door iets zoets én zuurs toe te voegen verdubbel je zelfs het effect! Meng wat limoensap of balsamicoazijn door je gerecht en je zult merken dat de pittige smaak afneemt.
Peper is gezond. Het bevat allerlei vitamines en mineralen, maar het stimuleert ook de vetbranding. Capsaïcine activeert namelijk bruin vet, het type dat vet en suiker verbrandt om warmte te produceren. Het is niet zo dat de kilo's er met een lepeltje sambal vanaf vliegen.
Geïrriteerde maag
Pittig eten prikkelt de slijmvliezen, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de keel, maag en darmen. Zo komt er bijvoorbeeld ook veel slijm los. Sommige mensen kunnen hierdoor last krijgen van een geïrriteerde maag of darmen, maar dit is verder niet schadelijk!
Het actieve bestanddeel dat chilipepers hun vurigheid geeft, heet capsaïcine. Die stof bindt zich aan hittereceptoren op pijnzenuwen door je hele lichaam. Hierdoor gaan je hersenen denken dat sommige lichaamsdelen letterlijk in brand staan. Je slijmvliezen worden hyperactief in een poging de aanval af te wenden.
Verslavende werking
Je hersenen gaan als reactie daarop endorfine aanmaken, dat heeft een pijnstillend effect. De toename van endorfine geeft een lichte roes van euforie en hoe meer je ervan eet, hoe meer endorfine er wordt aangemaakt. Zo kan pittig eten verslavend zijn.
Piperine stimuleert aminozuren in de slijmvliezen van maag en darmen en het reguleert enzymen die voedingsstoffen opnemen. Deze processen zorgen ervoor dat voedingsstoffen langer en beter worden opgenomen door de juiste cellen.
Het kan zijn dat je na pittig eten ook een irritatie voelt bij het poepen. Dit komt doordat capsaïcine een stabiele stof is die niet snel wordt afgebroken. Het pittige gevoel dat je in je mond hebt bij het eten van pepers, kun je dus ook hebben bij het poepen.
In pepers en paprika's zit de stof capsaicine.
Deze receptor zit op je pijnzenuw en is heeft invloed op de verwerking van pijnprikkels. Als je dus veel pepers en paprika's eet, krijgt je TRPV1 veel capsaicine te verwerken waardoor er een pijnsignaal wordt gesignaleerd.
Pittig eten is goed voor je stoelgang. Pittig eten wordt al jaren geassocieerd met allerlei ellendige wc-bezoeken, maar wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen de twee is er niet. Sterker nog, dit onderzoek laat zien dat de capsaïne in pittig eten (hebben we 'm weer) juist de stoelgang bevordert.
' Kruiden houden van een gematigd klimaat en zijn vaak de bladeren, stengels, vruchten of zaden van groene planten. Wat betreft je gezondheid heeft peper toch een streepje voor op zout. Peper zorgt niet voor een hoge bloeddruk of andere gezondheidsklachten zoals zout dat kan doen.
- Goed voor je huid, groene pepers zijn een rijke bron van vitamine E en vitamine C, waardoor ze een positief effect hebben voor een gezonde huid. - Houdt het hart gezond, dankzij de stof bètacaroteen, helpen groene pepers je hart in een goede conditie te houden.
Beide kleuren pepers zijn natuurlijk heel gezond, maar rode pepers zijn iets gezonder. Dit is omdat, de rode peper langer aan de plant hangt en hierdoor meer tijd heeft om vitaminen, mineralen, antioxidanten en in het geval van hete pepers capsaïcine aan te maken.
"De capsaïcine bevindt zich in de olie in het gerecht en zoals bekend mengen olie en water niet met elkaar." Door water te drinken zal de capsaïcine zich juist meer verspreiden door de mond en keel, waardoor je het zelfs alleen maar erger maakt.
De hitte van een peper wordt altijd gemeten met de schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912. De Carolina Reaper is al sinds 2013 de allerheetste peper volgens de Scoville schaal. Deze peper heeft een hitte waarde tussen de 1.500.000 SHU tot de 2.200.000 SHU.
Water, Knoflook, Suiker, Madame Jeanette Pepers (10%), Augurken, Uien, Wortelen, Tarwe, Mosterd, Bloemkool, Zout, Voedingszuur (Azijnzuur), Gemodificeerd Zetmeel (Mais), Kruiden en Specerijen, Natuurlijk Aroma, Conserveermiddel (Kaliumsorbaat).
Als je, nadat je pittig gegeten hebt, vaak last hebt van een branderig gevoel bij je anus, is het verstandig om je achterste extra schoon en droog te houden.Was met warm water en milde zeep. Blijf je langdurig last hebben van jeuk en een branderig gevoel?
Door harde, dikke ontlasting kunnen er scheurtjes en kloofjes in de anus ontstaan. Dit kan een branderig gevoel geven. Na het ontlasten kan u nog steeds het gevoel hebben te moeten ontlasten. Dit kan veroorzaakt worden door aambeien die door te hard persen zijn ontstaan.
Kruiden. Het is algemeen bekend dat pittig eten de darm kan prikkelen. Maar wist je ook dat scherpe specerijen en kruiden extra gasvorming kunnen geven dat zich vertaalt in een opgeblazen gevoel? Tip: iets wat zo simpel is kan erg moeilijk zijn: minder kruiden eten.
Oorzaak is, dat de maag uitgang zich tijdens het eten niet sluit,waardoor het eten direct in de darmen terecht komt.Na een korte periode gaat ook de gal stromen en die gaat met het eten in de darmen mengen.
Pittig eten verlaagt de bloeddruk
De vitaminen A en C in pepers versterken bijvoorbeeld je bloedvaten. Daarnaast zorgt het stofje capsaïcine in pepers ervoor dat het bloed makkelijk door het lichaam stroomt. Deze combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk.
Er wordt wel eens gezegd dat pikant eten verslavend werkt en een soort roes veroorzaakt. Dat klopt. De pijn, die door de capsaïcine wordt veroorzaakt, triggert de hersenen om endorfine aan te maken, de lichaamseigen pijnstiller. En dat zorgt voor een lichte roes van euforie.
Heb je iets te veel gegeten en is je maag nu overstuur? Doe dan een paar blaadjes munt in een glas water. Ook kun je muntthee maken om je maag te kalmeren, wat erg goed helpt bij een opgeblazen gevoel.
Gebruik een gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding. Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken.
“Bananen zijn een topper omdat ze goed verteren en lief zijn voor je maag. De banaan zit boordevol vezels, vitamine B6 en magnesium. Deze stoffen helpen tegen diarree en een opgeblazen gevoel doordat je lichaam water vasthoudt. Bovendien helpt de magnesium om je spieren te ontspannen.”