"Meervallen gaan ons niet aanvallen, want zij zien ons niet als prooi. Ze kunnen niet kauwen dus hij moet een prooi in één keer doorslikken. En dat gaat natuurlijk niet met mensen", zegt hij tegen Editie NL.
Echt bijten doet een meerval niet, het zijn meer schaafwonden. Waarom maakt de meerval deze vergissing? Een meerval zal normaal nooit mensen aanvallen een watervogel of een klein zoogdier kan een grote meerval makkelijk aan maar een mens word toch een ander verhaal.
Smaak en bereiding
Het vlees van de meerval heeft een stevige structuur en een zeer fijne smaak, vooral van de jongere dieren. De vissoort is vetarm en heeft culinair veel mogelijkheden. Ook gerookte meerval is een delicatesse, het sluit goed aan bij forel, paling en zalm.
Meerval wordt regelmatig met kunstaas gevangen. Dit kan werpend vanaf de kant maar de meeste vissers gaan met kunstaas meerval vissen vanuit een boot. Omdat meerval een jager vanaf de bodem is zal je net als bij snoekbaars vissen je kunstaas dicht tegen de bodem moeten vissen. Grote shads zijn hier erg voor geschikt.
Je kan op verschillende dieptes vissen, maar zeker voor grotere meervallen is een diepte van 0.5 tot 2 meter het best.
Meerval is een alleseter, geen pure rover. Hij komt ook af en toe van het visvoer eten, samen met de andere vissen.
Groothandelaars in Nederland hebben het voor meer dan €13/kg liggen en in Duitsland is het zelfs niet onder de €20/kg te krijgen. Muscle Meat zorgt ervoor dat deze vis nu ook bij jou thuis beschikbaar is voor een super prijs van €11/kg!
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
,,Ja, maar een meerval is niet gevaarlijk voor de mens. Je kunt gewoon in het water blijven zwemmen. Wereldwijd zijn er geen meldingen bekend van meervallen die mensen aanvallen.
De meerval heeft geen tanden maar maakt gebruik van een soort bek platen met naar achter gerichte puntjes dat aanvoelt als schuurpapier. De afwezigheid van tanden betekend dat de vis zijn prooi geheel inslikt bij het azen. Een meerval kan 80 jaar oud worden en wordt in Nederland een dikke 2 meter.
Daardoor kan hij zonder water vervoerd worden. In Afrika weet de meerval zich in tijden van droogte soms maandenlang in de modder in leven te houden. Als ze maar wel vochtig blijven kunnen meervallen prima zonder water leven.
De vis is netjes teruggezet. De grootste meerval ooit gevangen woog maar liefst 293 kilo en komt uit Thailand, Mekong rivier (2005).
In de Biesbosch is een meerval van 2,43 meter gevangen. Dat is een record! De twee mannen die hem aan de haak hadden, moesten flink tillen om de vis in de boot te krijgen.
De jonge dieren voeden zich met macrofauna zoals vlo- en rivierkreeften. Volwassen meervallen eten hoofdzakelijk vis, ook staan andere soorten op het menu zoals amfibieën en watervogels.
Voedsel. De meerval is een roofvis die voornamelijk leeft van vis. Meervallen worden in de nacht actief en gaan op zoek naar voedsel als vissen, wormen, slakken, kikkers, kleine zoogdieren en zelfs vogels.
Meervallen mogen dan bodemvissen in het aquarium zijn, het zijn geen afvaleters zoals andere bodemvissen. Integendeel: van nature is de meerval een rover die vooral op zoek is naar slakken, vissen, krabjes en wormen. Grotere meervallen eten ook graag een jong eendje of een muis in het wild.
Het visvlees is stevig en heeft wel wat weg van vlees. De smaak zacht en wat zoetig. Door deze zachte smaak neemt het vlees gemakkelijk de smaak van de gebruikte kruiden of sauzen over. De filets bevatten geen graten.
Meervallen hou je in een ruim opgezet tropisch zoetwateraquarium. Afhankelijk van de volwassen grootte van de vis en het aantal dieren moet je de aquariumgrootte aanpassen. Een vuistregel is dat de lengte van het aquarium minimaal tien keer de lengte van de grootste volwassen vis in het aquarium moet zijn.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Steur, goudvissen, zonnebaars, zeelt, kikkertjes, torretjes en ongedierte, etc.
Jonge steuren zakken als ze een aantal jaar oud zijn de rivier af om op te groeien in het estuarium waarna ze uitzwerven over de kustwateren. Hier voeden ze zich met kreeftachtigen, wormen, schelpdieren en vissen die ze opsporen met behulp van de bekdraden. Steuren worden erg oud; tot wel 70 jaar.
Deze mega boilies zijn perfect om in te zetten als haakaas bij het vissen op meerval.