Zuivelproducten horen uiteraard in de koelkast, waar de ideale temperatuur rond de 4ºC graden ligt. Op deze manier blijven je favoriete melk, yoghurt en vla langer vers! Het is handig om pakken melk en yoghurt in de deur van de koelkast te plaatsen; daar zijn ze goed toegankelijk en blijven ze koel.
Zuivel is de algemene naam voor melk en uit melk bereide producten, zoals karnemelk, yoghurt, kaas, room en boter. Het zijn bederfelijke producten en het is belangrijk om ze gekoeld te bewaren.
Geopend product
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het zit ook boordevol vullende eiwitten. "De meeste Griekse yoghurts bevatten ongeveer twee keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt," zegt ze. Bij het kiezen van een yoghurt die de gezondste genoemd kan worden, zegt Linsenmeyer dat " alles wat ongezoet is " een topkandidaat zou zijn. En met zijn extra eiwitboost, "zal Griekse yoghurt de gouden medaille winnen."
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Kefir . Dit type yoghurt bevat toegevoegde probiotica. Het heeft een grotere verscheidenheid aan bacteriën en gisten vergeleken met andere yoghurts. Kefir wordt gefermenteerd met clusters van microben, kefirkorrels genaamd.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften.
We kunnen lang en breed uitweiden over de vraag of sojayoghurt gezond is, maar het simpele antwoord is: ja. Veel plantaardige yoghurts zijn qua voedingswaarden en voedingsstoffen niet heel veel gezonder dan yoghurt van koemelk, maar sojayoghurt is dat wel.
Hoewel het waterige spul er misschien niet zo aantrekkelijk uitziet, is het volkomen veilig om te eten en wijst het niet op enige vorm van bederf, vertelt voedingsdeskundige Amanda Sauceda, RDN, aan SELF. In feite is de vloeistof bovenop je yoghurt een eenvoudig bijproduct van het yoghurtmaakproces.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval.
Yoghurt kan een tot twee weken in de koelkast (40 ºF) bewaard worden of een tot twee maanden ingevroren (0 ºF). Zachte kazen zoals cottage cheese, ricotta of Brie kunnen een week in de koelkast bewaard worden, maar ze zijn niet goed in te vriezen.
Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast staan, maar zodra je het pak opent, is het belangrijk om het meteen in de koelkast te zetten. Wist je dat als een geopend pak een uur buiten de koelkast staat, dit zomaar een dag van de houdbaarheidsdatum kan afhalen?
Het middengedeelte van de koelkast is bijzonder geschikt voor zuivelproducten zoals room of yoghurt.
YOGHURT TO GO
Neem je yoghurt mee in een handige yoghurtbeker, die niet alleen ideaal is voor je yoghurt, maar ook perfect voor het meenemen van nacho's met een dipje of groente- en broodreepjes met hummus. Zo heb je altijd een gezonde snack bij de hand, waar je ook bent!
Kwaliteitstesten tonen aan dat de yoghurt na opening gemakkelijk de op de verpakking vermelde houdbaarheidsdatum bereikt , ervan uitgaande dat deze op de juiste manier is behandeld en gekoeld.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Gekoeld bewaren tussen +1 en +7°C . Na opening: Afdekken en binnen 5 dagen gebruiken.
Tips voor het veilig bewaren van kaas en yoghurt
Yoghurt is zeven tot veertien dagen houdbaar en moet in de koelkast worden bewaard in de originele, afgesloten verpakking . Schep een portie in een kom als de hele doos niet in één keer wordt opgegeten. Laat yoghurt niet langer dan twee uur op kamertemperatuur staan.
Wat op het winkelpunt in het koelvak staat, moet je thuis ook in de koelkast bewaren. Melkproducten zoals boter, yoghurt, room, kwark, kaas… bewaar je dus altijd in de koelkast. Een ongeopende fles of karton met lang houdbare melk kan je buiten de koelkast bewaren.
Als het aankomt op aardappels ben ik heel dubbel wat betreft het invriezen. Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in. Verse/ zelfbereide aardappels dan weer niet.
Hoewel elk type yoghurt in een gezond dieet past, zijn Griekse yoghurt en skyr (IJslandse yoghurt) de gezondste keuzes omdat ze over het algemeen minder suiker en meer eiwitten bevatten, zegt diëtist Jamie Nadeau.
Het Voedingscentrum geeft aan dat je voor je gezondheid het beste kunt kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Als de slechte bacteriën daarentegen de overhand krijgen, dan kan je last krijgen van spijsverteringsproblemen. Zo'n verstoorde darmflora kan gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, een slechte stoelgang, constipatie of obstipatie, winderigheid, vitaminetekort en een verminderde stofwisseling.