Over de hele wereld worden insecten daarom gegeten als lekkernij, maar in Nederland trekken we nog steeds een vies gezicht bij het idee. Dat komt omdat insecten in onze cultuur gezien worden als vies, lelijk en schadelijk. Daarom eten we ze niet graag op.
Parasieten die insecten als tussengastheer gebruiken kunnen via entomofagie tot infecties bij de mens leiden. Als mensen rauwe of onvoldoende verhitte insecten eten die in het wild gevangen zijn, kunnen ze een parasitaire infectie oplopen (Hinz 2001).
Wereldwijd eten zo'n 2 miljard mensen in ruim 100 landen regelmatig insecten. Vooral in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië staan insecten op het menu. Insecten bevatten ongeveer net zoveel mineralen, vitaminen en onverzadigde vetten als ander dierlijk vlees.Ook zijn ze een uitstekende eiwitbron.
Insecten zijn rijk aan eiwitten en kunnen dienen als alternatieve eiwitbron. Qua voedingswaarde zijn insecten vergelijkbaar met vis, kip, rund en varkensvlees. De samenstelling van de eiwitten is vergelijkbaar die van eiwitten uit vlees. Daarnaast zijn insecten duurzamer om te kweken dan vlees.
'In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60. ' inzitten. ' Ook om voedingswaren te kleuren, worden soms insecten gebruikt.
In je chocolade zitten gemalen larven
'Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in', vertelt Meerburg. 'We hebben laatst nog advies gegeven aan een grote candybarproducent over het voorkomen van de mot.
Toch horen we steeds vaker dat insecten in ons brood verwerkt zouden zitten. Een cracker met krekelmeel, een brood met meelwormen of een stokbrood met sprinkhanen. Niets is minder waar! Bij Bakker Klink (en bij iedere andere ambachtelijke bakker in Nederland) is het brood gemaakt van graan.
We eten ook delen van insecten in de vorm van E-nummers (hulpstoffen). Voorbeelden zijn E120 (een natuurlijke rode kleurstof, gewonnen uit de schildluis Dactylopius coccus), E904 (schellak, een natuurlijk hars, een uitscheidingsproduct van diverse Indiase luizen) en E901 (bijenwas, uitgescheiden door bijen).
De levensmiddelenindustrie moet voldoen aan de regelgeving inzake consumenteninformatie. Je wordt dus geïnformeerd als er insecten in je voedsel zitten, want dat moet bij de ingrediënten worden vermeld. In de Europese uitvoeringsverordening wordt de Latijnse naam voor huiskrekel, Acheta domesticus, gebruikt.
Vanaf januari 2015 liggen er bij alle Jumbo winkels in Nederland insectenproducten in het schap. Jumbo is de eerste supermarktketen in Nederland die in al haar winkels eetbare insecten gaat aanbieden. Met de nieuwe producten biedt Jumbo klanten een gezonde en duurzame optie naast het eten van vlees of vis.
Zijn insecten gezond? Sprinkhanen, meelwormen en kevers staan in Nederland dus het vaakst op het menu. En ze passen prima in een gevarieerde en gezonde voeding, meldt het Voedingscentrum. 'Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, onverzadigd vet, ijzer en vitamine B.
In Europa zijn we nog niet zo ver, maar insecten zijn een duurzame vervanger voor vlees. Het 'vlees van de toekomst' dus. Diverse studies wijzen uit dat de kweek van insecten beter is voor het milieu, dan de productie van vlees.
Wat zit er eigenlijk in insectenvlees? Insectenvlees is te vergelijken met andere vleessoorten zoals varkensvlees en rundvlees. Het is rijk aan eiwitten.Sommige soorten bevatten relatief veel vet zoals de sprinkhaan (67%) en de meelworm (43%).
Vogelbescherming Nederland adviseert echter vogels nooit pindakaas te geven die bestemd is voor menselijke consumptie maar speciale vogelpindakaas. Deze pindakaas met noten en insecten bevat namelijk ongebrande pinda's en er is geen zout aan toegevoegd.
Tachtig procent van de Wereldbevolking eet regelmatig een portie insecten. In de tropen worden insecten al op grote schaal gegeten, vooral als seizoensproduct. Het gaat om rupsen, sprinkhanen, keverlarven (bijvoorbeeld meelwormen), maar ook om bijen en wespen, wantsen, termieten, mieren, cicaden, en vliegjes.
Het eten van hele insecten stuit echter op veel weerstand bij consumenten. Daarom is het verwerken van insectenmeel in voedselproducten, zoals brood en pasta, een goed alternatief. Meelwormen zijn een van de insectensoorten die het meest worden gekweekt voor dierlijke en menselijke consumptie.
Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.
Is het waar dat we in onze slaap insecten c.q. spinnen eten? Om het maar direct duidelijk te zeggen: nee. Spinnen of insecten eten tijdens je slaap is een broodje aap verhaal. Spinnen en insecten zijn koudbloedig en kunnen je lichaamswarmte opmerken.
De meeste insecten bevatten dus erg veel goede voedingsstoffen.Denk maar aan eiwitten, onverzadigde vetten, ijzer en vitamines B. Door dagelijks insecten op te nemen in je voeding en regelmatig te bewegen, werk je actief aan een gezonde levensstijl.
Zijn insecten halal? In tegenstelling tot meelwormen, kunnen sprinkhanen (en krekels) 'halal' zijn. Belangrijke voorwaarde is dat de sprinkhanen en krekels op een halal-wijze zijn 'geslacht' of bereid. Bij de 'slacht' of bereiding moet de naam van Allah worden uitgesproken.
Snoep, pannenkoekenmix, koekjes
Krekels worden als ze dood zijn gevriesdroogd en daarna vermalen. Krekelmeel kan in veel producten worden toegepast, als vervanging van vlees of als smaakversterker. Dat kan in bijvoorbeeld in snoep, pannenkoekenmix of koekjesmix.
"Het is niet alleen een rijke bron van eiwitten, maar ze zijn ook heel rijk aan zink. Dat is een belangrijk mineraal voor je gezondheid. Als je een tekort hebt, kun je allerlei problemen krijgen, zoals een slecht functionerend immuunsysteem", zo vertelt Dicke.
Ook in landen als Japan, Zuid-Korea, Thailand, Oeganda, Botswana, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika vormen insecten een erkende voedselbron. Rupsen, muggen, termieten, mieren, sprinkhanen, bijen, wespen, wantsen, meelwormen, kevers, zelfs kakkerlakken worden gegeten.