Het scherm mag tot en met windkracht 4 (windsnelheid tussen 20-28 km/u = 5,5-7,9 m/seconde) uitgerold blijven, bij een nominale winddruk tot 40N/m² en maximaal winddruk tot 48N/m².
Het scherm mag tot maximaal windkracht 5 uitgerold blijven.
Door harde windstoten kan een zonnescherm of rolluik losraken. Dit kun je voorkomen door te controleren of je zonnescherm of rolluik nog goed vastzit. Het beste kun je zonneschermen tijdens een storm omhoog doen. Je rolluiken kun je juist weer beter omlaag laten om ook ruitschade te voorkomen.
Je mag de zonwering tot maximaal windkracht 6 blijven gebruiken. Wordt de kracht hoger, dan dien je het zonnescherm in te klappen omdat het anders kan beschadigen of kan dubbelklappen.
Windweerstandsklasse 4: Dit staat gelijk aan windkracht zeven met een windsnelheid tussen de 50-61 km/u. Dit is een zeer harde wind. Windweerstandsklasse 5: Dit staat gelijk aan windkracht acht met een windsnelheid tussen de 62-74 km/u. Dit is een stormachtige wind.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
Het cassette knikarmscherm
Een dergelijk zonnescherm met een solide constructie en een goede kwaliteit doek moet het windkracht vijf tot zes op de schaal van Beaufort zeker kunnen doorstaan.
5 tips om schade te voorkomen
Sluit ramen en deuren en zorg dat ze goed dicht zijn. Controleer losse onderdelen van gebouwen, zoals zonneweringen en rolluiken. Rol ze op en controleer ook de bevestigingen. Laat losse spullen niet buiten staan.
Een fotocel bestaat uit een zender en een ontvanger waartussen een infrarode lichtstraal wordt verstuurd. Wanneer er iemand in het rolhek zit, dan wordt de lichtstraal van de fotocel onderbroken en op dat moment stopt het rolluik.
Je mag de zonwering tot maximaal windkracht 6 blijven gebruiken. Wordt de kracht hoger, dan dien je het zonnescherm in te klappen omdat het anders kan beschadigen of kan dubbelklappen.
Brede en hoog opgehangen schermen moeten vaak uitgevoerd worden met "windvaste armen". Hier zitten veren in. Dikkere veren worden stormvast genoemd, ook worden er soms gasveren toegepast. Deze veren drukken via een constructie het scherm naar beneden zodat het scherm minder snel door een windvlaag wordt opgetild.
De windklasse van windvaste screens
Dit staat gelijk aan een wind met windkracht 6 met een windsnelheid tussen de 38 en 49 km/u. Deze windklasse kunt u vergelijken met een krachtige wind. De definitie die hier ook wel bij wordt gegeven is: “sterke takken bewegen heen en weer, paraplu's zijn moeilijk vast te houden”.
Een knikarmscherm heeft tegenwoordig een levensduur van ongeveer 15 jaar. Koopt u een knikarm zonnescherm, dan heeft u hier vele jaren profijt van.
Standaard situatie / Uitval opmeten
Voor een goede werking van het scherm, dient u rekening te houden met een minimale uitval van 200 cm. Een scherm met een groter uitval kan in iedere gewenste tussenpositie worden uitgedraaid.
Op Barrow Island, een eiland bij het noordwesten van Australië, werd de meest krachtige windstoot ooit ter wereld gemeten. Op 10 april 1996 trok de tropische cycloon Olivia over het eiland en haalde de wind uit naar een bizarre 408 km/uur.
Het KNMI voorspelt voor vrijdagmiddag windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur in het binnenland, en tot 130 kilometer per uur aan de kust. Als de gemiddelde snelheid tien minuten lang boven de 89 kilometer per uur uitkomt, is er sprake van windkracht 10, boven de 103 van windkracht 11.
Wat is storm? Windkracht 9 of meer op de schaal van Beaufort, dat noemen we storm. Vooral de windstoten kunnen je verrassen in het verkeer. Windstoten van 100 km/h of meer zijn denkbaar, en die voel je heel goed in je auto.
Let op bij grote plassen
Omdat storm vaak samengaat met flinke hoosbuien, loopt u risico op aquaplaning. Dat ontstaat als volgt: u rijdt met de auto door een laagje water dat op de weg ligt. Door de snelheid wordt het water aan de voorkant tussen de band en het wegdek omhooggeduwd.
Met elke wind kan je fietsen.
We spreken van storm als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Bij (zware) storm geeft het KNMI waarschuwingen uit. Het KNMI gaat uit van storm of windkracht 9 als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt.