Tip: voor een boxkleed adviseren wij de fiberfill 4x dubben te gebruiken. Dus voor een boxkleed van ca. 90x75 gebruikt u 2meter fiberfill en laat u deze dubbelgevouwen.
400 grams - Veel gebruikt voor boxkleden e.d. De 400 grams is ca. 4 cm dik.
Fiberfill of wattine wordt gebruikt als vulling voor bijv. boxkleden, speelkleden en meubels.
Zowel bij de standaard maten als de 'boxkleden op maat' boxkleden kies je zelf de kleur wafelstof en de stof met een print. We voeren de boxkleden met stevige fiberfill, van gerecycled polyester. De prints waar je uit kan kiezen zijn gemaakt van zachte jersey stof (95% katoen, 5% elasthan).
Deze fiberfill laat zich goed wassen op max 40 graden, liefst op een wol of kreukherstellend wasprogramma.
Ben je op zoek naar fiberfill? Bij Schuimrubber Betaalbaar kun je A-kwaliteit fiberfill kopen. Wij leveren zowel 100 gram, 200 gram, 300 gram als 400 gram fiberfill. Dit is per rol en per meter verkrijgbaar, met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.
Zelf een rond boxkleed maken is niet moeilijk en je hebt geen speciaal boxkleed naaipatroon nodig. Leg de bodemplaat simpelweg op de twee lagen fiberfill. Gebruik een meetlint + watervaste stift om rondom minimaal 3 centimeter groter af te tekenen (een boxkleed mag namelijk lekker ruim vallen).
De meeste boxkleden zijn tussen de drie en vier centimeter dik. Let op dat je niet een te dik en zacht kleed koopt, in verband met verstikkingsgevaar. Je baby zou hier met zijn gezicht in kunnen wegzakken. Een extra babymatras in de box wordt afgeraden, omdat je kind tussen het matras en het kleed kan komen.
Neem een comfortabel boxkleed dat niet té zacht is. Je baby's gezichtje moet er niet in kunnen wegzakken; dan heb je namelijk kans op verstikkingsgevaar. Als je het boxkleed toch nog wat te dun vindt, kan je er een stevig en vlak boxmatras onder leggen. Je baby ligt dan net wat comfortabeler.
Zorg dat het boxkleed op de boxbodem goed passend is, dan kan je kind er niet onder terechtkomen. Een extra babymatras in de box wordt om deze reden absoluut afgeraden! Een inklapbare box moet een kindveilige vergrendeling hebben. In hoogte verstellen moet alleen met gereedschap kunnen.
Door deze “halve” patroondelen aan de stofvouw te leggen (en deze dus niet door te knippen) heb je na het knippen één heel deel. De goede kant van de stof is de kant waar de stof bijvoorbeeld een print heeft. Je wil deze kant van de stof straks aan de buitenkant van je kledingstuk zien.
Hoe zorg je ervoor dat deze schoon wordt maar ook mooi blijft? Wij adviseren om de boxkleden van Mies & Co te wassen op 30 graden, gewoon in de wasmachine. Daarna kan je hem uithangen zodat de vorm mooi terugkomt.
Hoeveel boxkleden heb je nodig? In de praktijk blijkt dat veel ouders twee boxkleden aanschaffen. Een boxkleed is natuurlijk ook handig om mee te nemen als je op visite gaat. Zo heb je altijd een fijn plekje om je kindje op te leggen.
Rechthoekig boxkleed: lengte 95cm – breedte 75cm. Rechthoekig boxkleed: lengte 100cm – breedte 80cm. Vierkant boxkleed: lengte 100cm – breedte 100cm. Tweeling boxkleed: lengte 122cm – breedte 72cm.
Leg nooit een extra matras in de box. Dit om beklemminggevaar te voorkomen. Een kind kan klem raken tussen het matras en de zijwand van de box.
Dikte van het boxmatras
Nu zijn de meeste box matrassen tussen de 4 en 6 centimeter dik, dus daarbij zit het wel goed.
De afmetingen van een boxmatras of hoeslaken zijn doorgaans 95 bij 75 cm waardoor deze geschikt zijn voor de standaardafmetingen van de gebruikelijke babybox.
De standaard afmeting van een box is meestal 80 x 100 cm. Dit is handig om te weten voor als je een boxkleed of matras gaat kopen.
Een parklegger zorgt ervoor dat je baby comfortabel ligt en kan spelen in jouw box. Check altijd of de parklegger in de box past. De meeste boxen hebben een standaardafmeting van 80 x 100 cm. Een parklegger van textiel is altijd iets groter dan de box zelf.
Als je een box gaat kopen, of er al eentje hebt, is een boxkleed super handig! Het zorgt ervoor dat je baby een langere tijd comfortabel kan liggen. Naarmate je baby wat beweeglijker wordt, zorgt een boxkleed ook voor een zachte ondergrond waar minder snel armpjes en hoofdjes tegen gestoten kunnen worden.
Fiberfill watten, ook wel dacron genoemd, wordt gebruikt voor het afwerken en egaliseren van schuimrubber voordat het schuim gestoffeerd wordt. Om een mooi wat bollere uitstraling te geven aan het kussens wordt er meestal een wattenlaag van 200 grams gebruikt, dit geeft circa 2 cm dikte maar heeft geen opdruk.
Fiberfill wordt ook wel wattine genoemd. Het wordt regelmatig gebruikt als luchtige tussenvoering. Behalve warmte geeft het uw kledingstuk meer volume. Ook wordt wattine dikwijls gebruikt voor het maken van warme dekens.
Fiberfill, ook wel dracon genoemd, is gemaakt van de kunststof polyester. Een belangrijke eigenschap van dit type polyester is dat het een hoge veerkracht en trekkracht heeft en zeer hygiënisch is. Bacteriën en insecten kunnen hier niet in leven. Fiberfill is een slijtvaste stof en droogt snel.
Iedere ouder bepaalt natuurlijk voor zich wanneer het tijd is om de box weg te halen. Ik ben eens wat gaan zoeken op het web en leeftijden die ik het meest tegenkom zijn 12 tot 18 maanden. Maar er zijn ook ouders die al vóór de eerste verjaardag van hun kind besluiten dat de box niet meer nodig is.