Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren.Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Wortelen met loof bewaar je in de groentelade in de koelkast. Wortelen zonder loof kan je ook in een droge en koele berging bewaren. Tip: gooi het loof niet weg.
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
De beste manier om groenten in te vriezen, is om ze eerst te blancheren. Dan houden ze hun vitaminen en hun kleur. Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten. Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.
Kun je rauwe wortels invriezen? Ja, maar wij adviseren om wortels eerst te blancheren. Met dit kookproces zorg je dat de bacteriën minder kans krijgen om zich te vermenigvuldigen en blijft het langer houdbaar. Daarnaast zorgt het blancheren dat smaak- en textuur zo goed mogelijk behouden blijft.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Slappe of rimpelige groenten en fruit
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater.
Je kunt geraspte groente een paar dagen bewaren. Het is daarom handig als je meer groente raspt dan je nodig hebt voor een maaltijd, zodat je nog kunt bewaren voor de volgende dag. Besprenkel het met wat citroensap en sluit de bak goed af voordat je het in de koelkast doet.
Het is beter om groente in een aparte schaal of apart kistje te bewaren, en niet bij fruit op de fruitschaal. Zo blijft de groente (en ook het fruit) langer goed. Een koele donkere plaats is het beste. Denk aan een voorraadkast.
Je kunt wortels ook in de kelder of in een vorstvrij schuurtje bewaren, bij een temperatuur van maximaal 15 graden. Bospeen kan iets langer bewaard worden dan waspeen, hoewel het dezelfde soort wortel is. Bij bospeen kun je het beste het loof aan de wortels laten, zo kan de bewaartijd verlengd worden.
Volgens Lottie is die slapheid namelijk te wijten aan uitdroging. Stop je je slappe wortelen enkele minuten in een glas water, dan is de kans groot dat ze zo goed als nieuw worden. Uiteraard geldt dat niet voor zwart geworden of beschimmelde exemplaren - die gooi je maar beter zo snel mogelijk op de composthoop.
Als je de wortel schilt, haal je snel de meeste smaak van je oranje groente af. In dit geval kun je ze dus schrapen. Maar als je de meeste vitamines uit je wortel wilt halen, kun je ze toch beter niet schillen of schrapen.
Je kunt het beste vaststellen of Wortels niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als Wortels slap of beschimmeld zijn dienen zij weggegooid te worden.
De tweede optie is om de wortels van tevoren te schillen, maar nog niet te garen. Bewaar je geschilde wortels in vershoudfolie. De wortels kunnen iets lichter worden van kleur doordat je ze bewaart.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Na het bereiden de hutspot op kamertemperatuur laten afkoelen. Maak kleine porties en verdeel deze over luchtdichte diepvriesbakjes. Label de verpakking met datum en ingrediënten m.b.v. diepvriesetiketten. Plaats achterin de diepvries bij -18°C voor maximaal 2 maanden.
Winterpeen bereiden & bewaren
Winterpeen kun je na 2-4 minuten blancheren tot 12 maanden in een goed gesloten plastic zakje in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C. Een restje gare winterpeen over? Dat kun je winterpeen 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer in een gesloten bakje bewaren.
Denk maar aan de geraspte wortel in een salade of geraspte rode biet in een poké bowl. Vooral harde groenten zijn erg geschikt om te raspen. Door de groenten kleiner te maken kun je ze makkelijk gebruiken als decoratie of bijvoorbeeld verwerken in een saus of groentepannekoek.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
De groenten blancheren voor het invriezen is een manier om de kwaliteit te behouden, maar blancheren is niet noodzakelijk. Groenten invriezen zorgt ervoor dat de producten langer vers en bruikbaar blijven.
De beste groenten om te overwegen voor invriezen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet. Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren.
Wortel bereiden & bewaren
Bospeen is ongeveer 4 dagen in de koelkast houdbaar. Worteltjes zonder loof blijven wel een tot twee weken goed in de koelkast.
Schoonmaken en snijden
Daarbij haal je een mesje langs de schil zodat alle vuil en onregelmatigheden eraf worden geschraapt, maar niet noodzakelijkerwijs de gehele schil. Grotere en grovere wortels moet je wel schillen. Vervolgens moet je de wortel snijden zodat deze verder verwerkt kan worden.
Wortelen hoef je eigenlijk niet te schillen, want ook de schil is eetbaar. Toch doen we dat meestal wél, want de schil kan een beetje bitter smaken. Gebruik in dat geval een dubbelzijdige dunschiller, zo klaar je de klus in de helft van de tijd.