Als je zelf matcha thee wil maken heb je uiteraard matcha poeder nodig. En verder heb je een kommetje nodig en een kloppertje of garde om de matcha te mengen. Naast matcha poeder heb je alleen gekookt water nodig. Je kan ook theezakjes kopen met matcha thee poeder.
Doe 1 gram (=1 theelepeltje) matcha in de kom. Giet 1-2 ml koud water op de Matcha en roer deze met de bamboe whisk tot alle klontjes zijn verdwenen en de matcha een gelijkmatige groene pasta is geworden. Voeg 100 ml warm water van maximaal 80°C toe en klop de matcha stevig met de bamboe whisk.
Matcha schuimkraag maken
Heb je geen klopper of vind je dit moeilijk. gebruik dan een waterflesje om de combinatie van poeder en (heet) water te mengen. Let op: maximaal 65 graden. Ook dan zal je een schuimlaag krijgen.
De aanbevolen hoeveelheid Matcha thee per dag is 1 tot 3 kopjes. Er vanuit gaande dat 1 kopje thee 2 gram Matcha bevat zou dat betekenen dat je 2 tot 6 gram Matcha poeder per dag veilig kunt consumeren. Een overconsumptie Matcha poeder kan leiden tot maagproblemen.
Het rijke gehalte aan antioxidanten in matcha vertraagt de veroudering in ons lichaam. Hierdoor helpt matcha bij het tegengaan van hart-en vaatziekten en blijven huid en bloedvaten soepeler. Matcha thee bevat veel calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten die je immuunsysteem versterken.
Een kopje Matcha bevat minder caffeine dan een kopje koffie, maar geeft een gebalanceerde energy-boost die een paar uur (4-6) doorwerkt. Matcha is rijker aan antioxidanten, die je beschermen tegen ziektes en veroudering.
Matcha is groene thee. Groene thee is gezond, dus matcha is ook gezond. Matcha heeft meer bladgroen (chlorofyl) dan andere groene thee, chlorofyl is gezond, dus matcha is nog gezonder dan andere groene thee.
Matcha bereid je door een derde van een koffielepel in een kopje te doen waaraan je ongeveer 150 milliliter water van 80 graden toevoegt. Goed roeren of kloppen met een bamboeborsteltje en klaar is je thee. Voor een goede kwaliteit biologische matcha betaal je gemiddeld 15 à 20 euro voor zo'n 30 gram.
Matcha thee poeder kost gemiddeld tussen de €25 en €45 per 100 gram. De prijs is echter sterk afhankelijk van de kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit, des te hoger de prijs. Ceremoniële Matcha is de hoogste kwaliteit en daarom ook het duurste.
Dus, welke Matcha poeder is het beste? Ceremoniële Matcha poeder uit Japan is de beste kwaliteit Matcha die te koop is. Deze Matcha kenmerkt zich door een intens groene kleur, zoete geur en zijdezachte structuur. De smaak kan omschreven worden als zacht, romig, lichtzoet en umami met een complexe nasmaak.
Hoewel het wordt aanbevolen om het gebruik van matcha met uw arts te bespreken, is het goed om te weten dat er geen gevaren bekend zijn als u te veel matcha drinkt.
Voeg een half kopje water (70-75 ml) toe. Vermijd kokend water omdat dit de structuur en daarmee de delicate smaak van de Matcha aantast. Water van 75-80 C is optimaal.
De Matcha klopper beweeg je simpelweg heen en weer of in een zigzag patroon. Cirkelvormige bewegingen moet je zeker niet maken, dat heeft geen effect. Je moet er voor zorgen dat er lucht in het water en de Matcha komt, anders krijgt je geen mooie schuimlaag. Klop de thee met de garde in ongeveer 20 tot 30 seconden op.
Zoals in het rijtje van de gezondheidsvoordelen al even genoemd werd, is matcha een goede keus bij het afvallen. Dit komt omdat het bevorderend werkt voor je bloedsuikerspiegel waardoor vet minder snel opgeslagen wordt. Drink maximaal zo'n 3 koppen per dag en je zult snel merken dat je gewicht verliest!
60 ml water op circa 80 graden. circa 150 ml melk (wij gebruiken plantaardige melk, zoals Oatly haver barista-, soja-, kokos- en amandelmelk) eventueel 1 tl honing of agave- of ahornsiroop.
Goede matcha kan je kopen in gespecialiseerde theewinkels of makkelijk online bij Joy of Matcha (www.joyofmatcha.com).
Matcha is Japanse groene poederthee en staat bekend als dé superfood onder de superfoods, het bevat 10x meer antioxidanten dan normale groene thee en geeft je een verhoogd concentratievermogen.
Een matcha latte is eigenlijk gewoon matcha groene thee met melk! In principe kun je het poeder gewoon in een kop melk gooien, eventueel wat kruiden toevoegen en je hebt een lekkere matcha latte.
De meerderheid van de Matcha gebruikers nuttigt 1 tot 2 porties Matcha per dag (1 gram per portie). Dit staat gelijk aan de gezondheidsvoordelen van 10 tot 20 koppen groene thee. In principe is er geen maximum qua hoeveel Matcha je per dag mag drinken.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Een ongeopende verpakking Matcha poeder blijft ongeveer 10 maanden goed met behoud van kleur, geur en smaak. Na het openen van de verpakking dient deze binnen 4 weken geconsumeerd te worden. Na deze tijd zal de kwaliteit van de Matcha minder worden, maar is deze wel nog bruikbaar.
Als we het hebben over de maximale voordelen die uit matcha thee verkregen kunnen worden, dan is het beter hem te bereiden met plantaardige melk dan met zuivel. Matcha bevat 100 keer meer krachtige antioxidanten (epigallocatechin gallate-3 (EGCG)) dan welke andere groene thee ook. En het heeft eigenlijk geen analogen.
Voor een optimaal effect moet je het water na het koken zeven tot tien minuten laten afkoelen en je thee drie tot vijf minuten trekken. Als je dit volhoudt, zie je vooral op de lange termijn resultaat. In vier tot twaalf weken val je ongeveer 1,3 kilo af, zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen.
Matcha kan koud en warm gedronken worden. Om de meeste voordelen te krijgen is het echter beter matcha in heet water te zetten (+80°C/176°F) en er zo nodig ijsblokjes aan toe te voegen. Hete matcha geeft een betere concentratie, verhoogt de hersenactiviteit, normaliseert de hormonen en verbetert de stemming.