Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer houdbaar en lekker sappig! Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
Ze blijven in goede conditie bij temperaturen tussen -1 en 0ºC, afhankelijk van het ras. Om vochtverlies zoveel mogelijk te beperken wordt geadviseerd om peren bij een hoge luchtvochtigheid van 90-95% te bewaren.
Na aankoop zijn peren ongeveer drie tot zeven dagen goed. Wist je dat je peren beter niet in een schaal met bananen, appels of perziken kunt leggen? Deze vruchten zorgen ervoor dat de peren sneller rijpen. Je kunt je peren ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze minstens twee tot drie weken goed.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen berg je het beste op in de groentelade van de koelkast. Laat het zakje openstaan. Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin.
Vruchten die bezig zijn aan het rijpingsproces geven ethyleen af. Deze stof zet andere vruchten aan tot rijping (waaronder bijvoorbeeld de vruchten die u langer wenst te bewaren). Appelen worden het best bewaard op 4 à 5 °C, peren houden het liever iets frisser op 0 à 1 °C. Hou ook de luchtvochtigheid in de gaten.
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken is het niet zo dat je alle groente- en fruitsoorten in de koelkast moet leggen. Deze groenten en fruit bewaar je beter op kamertemperatuur: aubergines, paprika, courgette, tomaten, bananen, avocado, tropische vruchten zoals mango, ananas, lychee …
Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak. Bananen stoten namelijk heel veel ethyleengas uit en versnellen dus het proces. Opgelet: zorg ervoor dat je een papieren zak gebruikt, geen plastieken. Een plastic zak heeft een verstikkend effect waardoor je fruit niet meer kan 'ademen'.
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.
Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar. Wil je de peren weer ontdooien, doe dat dan door ze uit de vriezer te halen en ze rustig op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt de stoofperen vervolgens in het kookvocht in een pannetje of de magnetron opwarmen.
–Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen. –Appelbomen, bijna alle appelrassen zijn plukrijp in de maanden september en oktober en augustus met veel variatie tussen de rassen.
Was de peer. Halveer de peer en snijd de helften nogmaals in de lengte door tweeën. Verwijder daarna het klokhuis. Je kunt de schil van de Sweet Sensation peer verwijderen, maar het is soms lekkerder om deze eraan te laten, zeker als je de peer verder gaat bereiden.
In plaats van aan alle kanten in de peer te knijpen om te checken of je er niet je tanden op gaat breken kun je net onder de steel zachtjes voelen. Wanneer de peer net onder de steel zacht is, is 'ie klaar om gegeten te worden. Daarnaast kan je ook altijd even aan de peer ruiken.
De bekende truc uit grootmoeders keuken werkt echt: als je onrijp fruit samen met een rijpe banaan in een plastic zak stopt en deze goed afsluit, is al het fruit binnen twee dagen klaar om te eten. In elk geval komt het er een stuk zoeter en sappiger uit dan wanneer je het aan de lucht op de fruitschaal laat rijpen.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Bepaal het rijpheidstadium door het vruchtvlees, naast het steeltje, zacht in te drukken. Als het vruchtvlees op deze plek iets meegeeft, is de vrucht rijp. Is het vruchtvlees op deze plek erg zacht, dan is de peer overrijp.
Een middelgrote peer bevat ongeveer zes gram vezels. Evenveel als twee bruine boterhammen en goed voor 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die vezels zorgen voor een goede darmtransit en verlagen het cholesterolgehalte. Hierdoor is de peer het ideale medicijn tegen stress.
In vergelijking met een peer zit er in een appel 3 keer zo veel vitamine A, 2 keer zoveel vitamine C en 20% meer vitamine E. belangrijk is dat 70% van de vitaminen meteen onder de schil zitten. Een appel schillen is dus eigenlijk geen goed idee. De appel zit boordevol anti-oxidanten om je tegen ziektes te beschermen.
Een peer is rijk aan voedingsvezels en bevat bijna evenveel vezels als twee bruine boterhammen. Ze kunnen het slechte cholesterolgehalte verlagen waardoor de kans op hart- en vaatziekte vermindert.
Peren zijn goed voor het immuunsysteem
Peren bevatten veel antioxidanten en kunnen hierdoor je weerstand goed versterken. Dat is fijn met koud weer wanneer we vatbaarder zijn voor virussen. De antioxidanten vitamine C, vitamine K en koper zijn te vinden in peren.
Peren zijn over het algemeen heel gezond door hun bron van prebiotica. Wil je de meeste vezels uit peren halen? Eet ze dan met schil. De peren met een groene schil bevatten luteïne en zeaxanthine, die bijdragen aan het behoud van goed zicht.
In de juiste omstandigheden blijven peren 2 tot 3 weken goed. Appels en peren samen bewaren zal het rijpingsproces versnellen. Zijn de peren nog hard en heb je ze liever wat zachter, leg ze dan eerst een paar dagen in de fruitmand, dan worden ze zachter en sappiger.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Komkommers en andere vruchtgroenten, zoals tomaat en paprika, bewaar je het beste in de kelder, berging, of op een koele plaats in de keuken. Daar blijven ze langer goed dan in de koelkast.