Je kunt cake maximaal 4 tot 5 dagen bewaren. Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen.Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie.Bewaar een cake altijd buiten de koelkast.
Een cake bewaar je dus buiten de koelkast, als je hem in de koelkast bewaart droogt hij uit. Verpak hem in aluminiumfolie en laat hem gewoon op het aanrecht staan of zet hem in eenkastje. Dan blijft hij zeker een week goed.
Maak een theedoek goed nat in koud water, wring hem uit en leg over de vorm. Herhaal dit eventueel een paar keer. Door de hete vorm te laten 'schrikken', laat de cake los en kun je hem makkelijk uit de vorm halen.
Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort. Maar laat de cake niet helemaal afkoelen in het blik, want dan stoomt je cake.
Hoe warmer je bakt, hoe meer vocht er tijdens het bakken verdampt. Als er teveel vocht verdampt, wordt je cake droog. Bak hem dus liever wat langer op een langere temperatuur. Of verkort juist de baktijd, dat geeft ook een wat 'kleffer' resultaat.
Als een gebakken cake, zelfs een frosted cake, zonder enige afdekking op kamertemperatuur wordt bewaard, droogt deze snel uit. Een betere manier om cake te bewaren is om deze te bedekken met plasticfolie, gevolgd door aluminiumfolie . Dit sluit vocht in en voorkomt dat lucht de cake uitdroogt. Bewaar cupcakes in een luchtdichte container.
Als de cake eenmaal gaar is, haal je hem uit de oven en zet hem voorzichtig op een rooster. Laat hem zo 10 minuten staan, en wacht even met de cake lossen, echt geduld loont. Maak nu de eventuele vastzittende randjes los met je vingers. Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt.
Om de cake vers te houden is het belangrijk om hem volledig af te dekken om lucht te vermijden en hem op een goede temperatuur te houden . Hiervoor kunt u plasticfolie, aluminiumfolie en luchtdichte containers gebruiken. Een matig koele kamertemperatuur is perfect voor cake, maar voor cakes met glazuur raden we aan om de koelkast te gebruiken.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt. Enkele tips: Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren.Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Je kunt het beste de bakvorm invetten met bakspray of boter en het vet verdelen met een kwastje. Zodoende raak je elk hoekje en is de kans dat er wat blijft plakken het kleinst. Je kunt nog ervoor kiezen om de vorm na het invetten te bestuiven met wat bloem.
Cake bewaren
Verpak de cake na het bakken in aluminiumfolie en laat de cake op het aanrecht staan. Je kan de cake ook in plakjes snijden en in een luchtdichte trommel bewaren, als je een sneetje brood in de trommel legt dan blijven de plakjes cake langer vers en drogen de plakjes niet uit.
Je cake heeft de warmte nodig om te rijzen in de oven en daarmee ook stevig te worden. Je verstoort dit proces door het ovendeurtje te openen. Er komt dan koude lucht bij je cake en als schrikreactie kan je baksel compleet mislukken. In het geval van een cake zakt hij dus in.
De meest aantrekkelijke eigenschap van versgebakken cake (of brood) is precies die heerlijke korst. Na verloop van tijd verdwijnt ze. Er bestaan geen wondermiddelen om ze lang te behouden. Je zou de cake eventueel kunnen instrijken met een dun laagje water en hem dan kort in een hete oven stoppen.
Wikkel deze strak in plasticfolie, van boven, zijkanten en onderkant, zodat het plastic de zijkanten van de taart raakt (d.w.z. drapeer het plastic niet alleen over de bovenkant). Als je geen plasticfolie hebt, kies dan voor een plastic hersluitbare zak.
Als ze op kamertemperatuur worden bewaard, blijven volledig gefroste cakes langer vochtig en de meeste botercrème-achtige glazuren zijn prima als ze twee tot drie dagen op kamertemperatuur worden bewaard. Glazuur is ook prima in de vriezer. Als je genoeg vriezerruimte hebt, zegt Sheehan, "kun je zelfs een volledig gefroste cake invriezen!
Je kunt cake maximaal 4 tot 5 dagen bewaren. Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen.Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie.Bewaar een cake altijd buiten de koelkast.
Een bord op kamertemperatuur dat groot genoeg is om de cake, koekjes, brood of gebakjes in te bewaren, zal ze sneller laten afkoelen . Haal de gebakken goederen voorzichtig uit de pan of bakplaat en leg ze op een schoon, koel bord met ruimte tussen de individuele items.
Melk en room dienen niet alleen als vloeistof in recepten, maar ze voegen ook textuur, smaak en voeding toe aan gebakjes. Melk bevat vetten, eiwitten, suikers en mineralen die allemaal bijdragen aan de structuur en smaak van het gebak.
Meer lagen betekent meer lucht, waardoor je cake sneller afkoelt. Je moet voorzichtig zijn in deze fase en ervoor zorgen dat de cake minstens 10 minuten buiten de pan heeft gestaan voordat je dit probeert. Zet je cake in de koelkast of vriezer!Dit is de makkelijkste en meest effectieve manier om je cake af te koelen.
Er gaat niets boven het eten van een cake die net uit de oven komt ; het is warm en troostend en lijkt veel zoeter te smaken. Soms wil je de cake echter glazuren, in dat geval moet je hem eerst laten afkoelen.
Laat 8-10 uur of een nacht afkoelen zonder de bodem van de vorm te verwijderen waar de cake nog op rust . Als het helemaal koud is, verwijder je de bodem van de vorm en het bakpapier en plaats je de cake in het midden op een taartbord bedekt met folie.
Veel baksels, zoals koekjes en cakes, kun je prima op kamertemperatuur bewaren. Bewaar ze goed verpakt in plasticfolie of in een afgesloten doos om uitdroging te voorkomen. Bewaar ze op een droge koele plek, bijvoorbeeld in de kelder of voorraadkast.
Controleer de kleur – goudbruin voor lichtere cakes, of een glanzende matte look voor chocolade. De tandenstokertest – een tandenstoker of mes moet er schoon uitkomen nadat u deze in het midden hebt gestoken. De interne temperatuur moet rond de 98°C/210°F liggen .
Cake en biscuit
Super fijn als je een stapeltaart wilt maken, maar geen tijd hebt om alles een dag van tevoren te maken. Cake en biscuit bewaar je buiten de koelkast. Verpak het goed in huishoudfolie, aluminiumfolie of in een trommel. Cake blijft zo wel een week goed.