Taupe: Een veelgebruikte kleur om mee te contouren, en daarmee bij dezen officieel een beauty term. Niet taup, maar toop. Die laatste -e mag je helemaal negeren. Yves Rocher: In tegenstelling tot die -er in Estée Lauder, spreken we Rocher wel gewoon op z'n Frans uit.
Taupe is de aanduiding van een kleur ontleend aan het Frans, tevens refereert het aan de vachtkleur van de mol (Talpa europaea). Het is een grijs-bruine tint, veelvuldig gebruikt om de kleur van kleding en stoffen aan te duiden. Het wordt ook gebruikt in plaats van de aanduiding leverkleur.
Zelf had ik geleerd om het als poëzie (Po-é-zie) album uit te spreken, maar deze meisjes waren het daar niet mee eens: het was echt poessie album.
Gel, wordt vaak uitgesproken als zjell, maar spreek je uit als djel.
Skyr (spreek uit: skir) is een typisch IJslands melkproduct. Van origine is skyr een product dat door de Vikingen vanuit Noorwegen zou zijn meegebracht ten tijde van de kolonisatie van IJsland.
Maar dat we Adidas verkeerd uitspreken, dat wisten we echt niet. A-di-wat? A-did-as.
Als het streepje in de richting van de elf staat, spreek je de klank uit als “e”. “Au”, “aux”, “eau” en “eaux” spreek je uit zoals de “o” in het woord open. De ui spreek je uit als “wie”.
De meest gebruikte naam is de Arabische naam oudh of oud (spreek je uit als 'oed'). In het Nederlands wordt de term adelaarshout gebruikt.
Juiste uitspraak? 'Vermoet'. Vermout of op z'n Engels vermouth is een versterkte wijn, die op smaak wordt gebracht met extra alcohol, suiker en verschillende aromatische planten en kruiden.
De lettercombinatie -ille in vanille kan op verschillende manieren worden uitgesproken: als [iejə], als [ilə] of [ielə], en als [ieljə]. De uitspraak met [j] is in het hele taalgebied gangbaar.
Bij grove hoort de uitspraak 'groo-vuh', maar je hoort ook vaak 'grov-vuh' en 'grof-fuh'. Dat verklaart de af en toe voorkomende spellingen grovve en groffe. Groffe is geen officiële spellingwijze, maar komt als informele spellingvariant wel voor.
Een dichter, dichteres of poëet is iemand die poëzie schrijft.
Dit komt omdat taupe een neutrale en tijdloze basiskleur is en daardoor heel goed kan combineren met wit, grijs en zwart maar ook met een gedurfde en persoonlijke accentkleur zoals geel, rood, blauw, groen, paars, oranje, roze, turquoise of petrol.
^ Je kunt taupe goed combineren met andere neutrale kleuren zoals bijvoorbeeld beige, bruin, kiezelkleur, donkerblauw, zwart, jeanskleuren, wittinten, grijs, zilver, goud. Of juist met meer sprekende basiskleuren.
Heb je taupekleurige kleding, dan kun je dit goed combineren met natuurlijke tinten, pastelkleuren en felle kleuren. Hoe donkerder de kleur, hoe mooier het is als je deze met witte en beige kleuren combineert.
De naam van de Duitse supermarktketen Lidl wordt op z'n Duits uitgesproken, bevestigt de winkel. Lie-del dus en niet Li-ddel, zoals de eenzame 'i' in de naam misschien doet vermoeden.
De ontwerper van een de leukste sneakers, namelijk de Nike Jordans. Maar hoe spreek je deze merknaam nou uit? Is het Naik of zeg je Naikee? Nike spreek je uit als Naikee.
Joure (of De Jouwer zoals we in Friesland zeggen) is een gezellige Vlecke: een dorp met een stedelijk karakter. Joure is bekend van de jaarlijkse Friese ballonfeesten, de gezellige Midstraat, Park Heremastate, de jachthaven en van Douwe Egberts koffie en Pickwick thee.
Ouzo (Griekse spelling ούζο, spreek uit: 'OE-zoh') is een alcoholische Griekse drank met anijssmaak.
Bij de uitspraak van melk mag er een korte toonloze e te horen zijn tussen de laatste twee medeklinkers: [melək]. Het is niet verzorgd om een te duidelijke toonloze e te laten horen.
In Nederland wordt parfum doorgaans vernederlandst uitgesproken als [parfum], met [um] zoals in centrum. De klemtoon kan liggen op de eerste of op de tweede lettergreep: [párfum] of [parfúm].
Je spreekt Porsche min of meer uit hoe je het schrijft. Simpel, niet waar? En toch blijft het aantal personen dat 'Porsj' zegt schrikbarend hoog. Daarom, voor eens en voor altijd, een les van het merk zelf: het is 'Porsje'.
Hermès. Niet Hèr-mes maar ERMÈZ. H inslikken en klemtoon op de tweede lettergreep.
Hyundai. Hie-oen-dai of Hoen-dai? Over het algemeen spreken Belgen het automerk uit als Hie-oen-dai, en dat is correct. De andere uitspraak wordt voornamelijk gebruikt door Amerikanen.