Nadat de orchidee uitgebloeid is, mag je hem enkele weken op een koelere standplaats zetten. Let wel op dat de plant nog steeds voldoende licht krijgt. Als je de orchidee opnieuw wil laten bloeien, is het nodig om te snoeien. Knip oude takken terug tot boven het derde oog.
Dan kun je 'm het beste helemaal afknippen. Zet de orchidee vervolgens in een koelere ruimte dan waar die normaal stond en blijf 'm verzorgen zoals je voorheen ook deed. Vanaf het moment van het afknippen van de takken zal het zo'n 100 dagen duren tot de orchidee weer opnieuw bloeit.
De meeste orchideeënsoorten bloeien één keer per jaar zo'n zes tot tien weken. De bekende Phalaenopsis (ook wel vlinderorchidee of maanorchidee genoemd) is een uitzondering. Deze orchidee bloeit zo'n twee tot zes maanden en soms wel twee tot drie keer per jaar!
Zet je orchidee weg op een plek die 6 of 7 graden koeler is, bijvoorbeeld de slaapkamer. Als je de plant een beetje verwaarloost, denkt de plant dat het niet goed met hem gaat en gaat hij investeren in bloemen en zaadjes om te overleven. Je mag minder vaak water geven dan normaal.
De wortels, die naast de pot groeien, zijn luchtwortels. Ze hebben als het ware de pot gemist. Omdat ze geen functie vervullen, kunt u ze gewoon afknippen. Dit is echter niet noodzakelijk.
De Phalaenopsis orchidee is zeer gemakkelijk te verzorgen maar let er wel op dat ze de juiste hoeveelheid water en licht krijgt en in een voldoende vochtige omgeving staat. Onder de juiste omstandigheden kan een orchidee langer dan 2 maanden bloeien.
Hoeveel water je de plant geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer geef je hem één keer in de 5 tot 7 dagen en in de winter één keer in de 10 dagen. Dat kan je doen door hem te vernevelen. De orchidee is in staat om zowel via de bloem, blad als wortel het vocht op te nemen.
Plant uitgebloeide bloembollen opnieuw in en geniet het jaar erop weer van voorjaarsbloeiers. In het vroege voorjaar en daarna kun je enorm genieten van eenjarige en meerjarige planten, zoals bloeiende tulpen, hyacinten, narcissen en blauwe druifjes.
Om orchideeën opnieuw in bloei te krijgen is het meestal nodig om te snoeien. Na de bloei is het best om hiervoor de oude tak terug te knippen tot boven het derde oog. Hieruit zal een nieuwe scheut verschijnen.
Geef liefst vroeg op de dag water. Nog beter is het om de pot gedurende 5 tot 10 minuten in een emmer water onder te dompelen. Vervolgens kan uw orchidee gerust zeven dagen zonder water.
Zet je orchidee niet vlak boven de verwarming en let ook op met tocht. Hier kan de kamerplant niet goed tegen.
De orchidee heeft niet veel water nodig. Hoeveel water je de orchidee geeft hangt af van het jaargetijde. Het best dompel je de plant in lauw leidingwater, laat hem even staan en laat de plant vervolgens goed uitlekken. De grond moet weer drogen voordat je hem de volgende dompelbeurt geeft.
Als jouw orchidee gele bladeren heeft, betekent dit dat de plant op een te lichte plek staat. Verplaats haar naar het midden van de kamer of gebruik vitrage om wat schaduw te creëeren. Een te donkere standplaats is overigens ook niet goed, dan kunnen de bloemknoppen uitvallen of worden de bladeren donkergroen.
Ze houden dus van warmte. En wordt het te koud, dan kunnen de knoppen en de bloemen eraf vallen. Dat komt doordat de wortels dan niet meer actief zijn. Zeker als de orchidee te nat wordt gehouden, op de tocht staat of te weinig licht heeft, gaat de bloei niet meer zoals het hoort.
Het kweken van een orchidee kun je net als bij veel andere bloemen en planten op twee verschillende manieren doen; door te zaaien of te stekken.
Je kunt een nieuw aangeschafte orchidee op water zetten, maar ook orchideeën die al enige tijd in huis staan te schitteren zijn geschikt. Sommige plantenliefhebbers zetten zelfs orchideeën die al een tijd meegaan op water om ze een nieuw leven in te blazen.
De Orchidee kan niet tegen kou. Zet haar dus het liefst binnen, ver bij de ingang en de koeling vandaan. Plaats de Orchidee op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht of bij de verwarming/ heaters. Controleer regelmatig of de grond niet te droog is.
Bewaar de bloembollen in een kistje, eierdoos of een kartonnen doos. In een kartonnen doos leg je de bollen laag voor laag met daartussen steeds een laag kranten. De meeste bloembollen kun je goed bewaren bij een gemiddelde kamertemperatuur van rond de 18-21 ºC.
Wanneer je al je bollen in de doos hebt gelegd, kun je deze het beste koel, droog en donker bewaren. Bijvoorbeeld in een vorstvrije garage, kelder of bijkeuken. Je kunt dus ieder jaar genieten van dezelfde bloembollen, zolang je de bloembollen met zorg bewaart!
Nederlands meeste populaire orchidee, de Phalaenopsis, kan het langst bloeien van allemaal. Niet voor niets is dit orchideeëngeslacht zo populair! De meeste Phalaenopsis-orchideeën die je in de winkels kunt krijgen, bloeien meestal tussen de 2 tot 4 maanden.
Ook in de zomermaanden, als we veel buiten zijn, kun je volop genieten van je orchidee. De meeste orchideeën soorten kunnen namelijk ook buiten gezet worden. Wel zo leuk, op je terras of balkon! En wist je dat er ook speciale orchideeën voor in de tuin zijn?
De Orchidee is geen giftige plant, al wordt het niet aangeraden om een hap te nemen van de bladeren. Let dus wel een beetje op met kinderen en huisdieren. Het sap van de Orchidee kan wellicht voor wat huidirritatie zorgen, maar niets ernstigs. De Orchidee is een redelijk makkelijke plant om in huis te hebben.
De Cymbidium (afbeelding hieronder) is daarbij wel zo'n beetje de sterkste soort. In de zomer kan de Cymbidium zelfs een plekje in de tuin krijgen. De plant heeft een stoer en sterk voorkomen.
Nooit potgrond gebruiken, dat overleeft je orchidee niet. Gebruik speciale orchideengrond. Een orchidee moet via de wortels lucht binnen krijgen, dus de grond waarin de orchidee staat moet open en luchtig zijn. Gewone potgrond is veel te dicht en dus kan de orchidee niet meer 'ademen'.