Conclusie : zolang je cement droog blijft -> geen probleem. De klonters die je hebt in "oude" zakken zijn ontstaan door bovenstaande principe. Als je er in slaagt je zakken droog te houden is er geen probleem. Zet ze in een droge ruimte met ontvochtigers naast en ze blijven mee gaan.
Grijs cement in papieren zakken heeft een houdbaarheid van 6 maanden na verpakking. Grijs cement in PE (plastiek) zakken heeft een houdbaarheid van 1 jaar na verpakking. De verpakkingsdatum is te vinden op de zak zelf.
Cement waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden mag niet meer verkocht worden, maar kan technisch nog wel bruikbaar zijn. U dient er wel van bewust te zijn dat het maximum gehalte aan oplosbaar chroom niet meer is gegarandeerd en wellicht is overschreden.
Cement heeft een houdbaarheidsdatum. Als cement over de datum is, is het niet meer geschikt om mee te werken, sterker nog, je kunt er ernstige gezondheidsklachten aan overhouden.
Portlandcement wordt gemaakt door kalksteen te verhitten. Vaak gebeurt dit in combinatie met klei, zand en/of as. Dit wordt samen met een kleine hoeveelheid calciumsulfaat (gips) gemengd en fijngemalen. Hoe meer calciumsulfaat je toevoegt, hoe langer het duurt tot de uiteindelijke mortel, specie of beton is uitgehard.
En dit houd in, is de steen glad of is die ruw. Bij een gladde steen heeft de specie als het ware geen grip. En vaak is het zo dat men bij een ruwe steen de zuigvermogen ook groter is. Doordat de steen zoveel water aan de metselspecie ontrekt stopt het chemische proces tussen cement en het water.
Contact met de huid kan roodheid, een branderig gevoel en/of een droge huid veroorzaken. Langdurige blootstelling aan cement(stof) kan zelfs ernstige huidirritatie en brandwonden veroorzaken. Gebruik daarom handschoenen bij langdurig contact.
Hoe wordt cement hard? Het uitharden van cement gebeurd doordat het fijngemalen mengsel na het toevoegen van water een plastische massa vormt. Er ontstaat door de ingrediënten van cement tijdens dit proces een chemische reactie die tot verharding leid.
Voegproducten hebben een houdbaarheidsduur van 24 maanden. Egaliseer- en reparatiemiddelen zijn in verband met de snelle beloopbaarheid zo'n 6 maanden houdbaar. Snel afbindende cementgebonden producten, zoals 991 Europlan Direct Rapid en 795 Uni-Quick, kunnen maximaal 6 maanden worden bewaard.
Door het afwassen met zoutzuur zal het beton lichtjes aangetast en dus wat ruwer worden. -Zodra het beeld droog is kun je het gaan verouderen. gebruik hiervoor een kalkverf die je heel sterk heb aangelengd met water.
Wordt een dekvloer van cement gemaakt dan is de droogtijd als volgt: na 24 uur is de dekvloer beloopbaar en voor het totale drogingsproces kan gerekend worden op 1 week per cm dekvloer. Om dit proces te versnellen kan gelucht worden (niet verwarmen!) of een verharder toegevoegd worden aan het mengsel.
In 1817 ontdekte de Fransman Louis Vicat de chemische principes van cement en bepaalde hij de fabricatieregels voor hydraulisch cement. Hij wordt dan ook beschouwd als de vader van het moderne cement.
De chemische reactie van cement met water staat nagenoeg stil bij temperaturen onder 5 ˚C, het gevolg hiervan is dat er nagenoeg geen sterkteontwikkeling plaatsvindt. Bevriezing kan vervolgens tot vorstschade leiden.
Traditioneel wordt oud beton door betonbrekers omgezet in kleine brokjes betonpuin oftewel betongranulaat. Dit verkleinen gebeurt door zware, energieslurpende machines. Deze machines verkleinen het beton tot een vooraf ingestelde korrelafmeting. Ook grindkorrels worden verkleind.
Door de binding van het water stijft de betonspecie op, en verhardt. In die fase van opstijving en begin van verharding is het van belang het jonge, verse beton niet te bewegen/trillen, want dat verbreekt de broze structuur. Bij de reactie van cement met water wordt het water chemisch gebonden.
Bij een nieuwe muur is het verstandig om minimaal 2 weken na het metselen van de muur te wachten met voegen. Hiermee voorkomt u krimp- en zetscheuren of witte aanslag. Het kan ook zijn dat u een bestaande muur opnieuw wilt voegen. Dan kunt u beginnen zodra de oude voeg is verwijderd.
Inveegzand (Zilverzand of Graphite sparkle) is geschikt voor alle soorten en maten voegen voor betonnen terrastegels. Dit inveegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende inveegzand.
Let op: lijm heeft een houdbaarheidsdatum. Poederlijm is bovendien gevoelig voor vocht. Pastalijm is ook ongeopend 1 jaar houdbaar. Check voordat je begint of de houdbaarheidsdatum niet is verstreken!
Cement is een bindmiddel waaraan je zand en grind toevoegt om er beton van te maken. Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Vanwege zijn alkalische eigenschappen is cement officieel geclassificeerd als 'dangerous preparation'. Je dient daarom bepaalde veiligheids- en voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Als je dat doet, hoef je geen enkel gevaar voor de gezondheid te vrezen.
Licht ontvlambare stoffen: zorg dat er een emmer water of zand, een branddeken, een aangesloten tuinslang of een brandblusser bij de hand zijn. Cement: nat cement kan brandwonden veroorzaken. Zorg steeds voor voldoende bescherming van handen, knieën, voeten en onderbenen.