Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
De beste manier om zelfgebakken brood een krokante korst te geven, is je brood bakken in een Dutch Oven. De gietijzeren pot vangt het verdampte water uit het brood op en zet het om in stoom. Zet de lege pot in de oven terwijl deze opwarmt. Sprenkel wat water over je ongebakken brood.
Bewaar brood niet in een afgesloten verpakking: Hoewel het bewaren van brood in een luchtdichte verpakking de versheid ervan kan helpen behouden, kan het er ook voor zorgen dat de korst zijn knapperigheid verliest. Laat het brood in plaats daarvan onbedekt of wikkel het losjes in een schone theedoek of papieren zak .
In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel. Wil je elke dag vers brood? Vries het brood direct na aankoop in en ontdooi dagelijks de boterhammen die je gaat opeten.
“Brood bewaar je best niet in een plastic zak, want dan wordt het snel te vochtig en verliest het meteen zijn krokante korst. De papieren zak is dan de betere optie”, vertelt Arijs.
Als je van plan bent het meteen op te eten, dan is het beter om het in een papieren zak op het aanrecht te bewaren. Hoewel bewaren in plastic een goed idee lijkt, stimuleert dit juist de groei van schimmel, waardoor het brood veel sneller bederft.
Plastic zakken kunnen de smaak van het brood beïnvloeden: Gebakken goederen kunnen de smaak en geur van plastic absorberen. Dit kan de smaak ervan sterk beïnvloeden. Dit geldt vooral als het brood gedurende langere tijd in de plastic zak wordt bewaard.
Brood bewaren in de diepvriezer
Het klinkt misschien vreemd, maar je brood meteen na aankoop invriezen is het beste wat je kunt doen. Op die manier blijft het zeker twee weken lekker vers! Het verandert trouwens niet van samenstelling als je het invriest. Je brood is dus nog steeds even voedzaam als je 't ontdooit.
Papieren broodzakken zijn ideaal voor het bewaren van brood, omdat ze het vocht absorberen en het brood langer vers houden. Daarnaast zijn ze ook handig voor het presenteren van het brood aan de klanten, omdat ze een natuurlijke uitstraling hebben die past bij de ambachtelijke sfeer van een bakkerij.
Een broodtrommel beschermt je brood tegen luchtvochtigheid. Zo kan er niet snel schimmel ontstaan. Daarnaast blijft in een broodtrommel de luchttoevoer gewaarborgd, zodat de krokantheid van je broodkosten blijft bewaard.
Bewerken: als je je toast laat afkoelen is het handig om hem verticaal te zetten in plaats van hem neer te leggen , omdat de onderkant dan nog steeds zompig wordt. Een toastrek is de perfecte manier om dit te doen, maar je kunt de sneetjes ook gewoon tegen elkaar zetten als een klein tentje.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Simpel gezegd heeft het te maken met het zetmeel in bloem . Als brood bakt, bereikt de buitenste laag (korst) uiteindelijk een temperatuur van 180°F. Op dat punt barsten de zetmelen op het oppervlak, worden gelachtig en harden vervolgens in de hitte van de oven uit tot een krakende consistentie. Stoom die op het oppervlak van het brood slaat, vergemakkelijkt dit proces.
Zout en vet geven niet alleen meer smaak, ze voorkomen ook dat je brood kruimelig wordt. Ze zorgen er namelijk voor dat gist zich niet te snel ontwikkelt. Vooral vet (een eetlepel boter of olie) voorkomt dat het brood uitdroogt en kruimels vormt.
Een van de makkelijkste manieren om ingrediënten een krokant korstje te geven is paneren. Standaard paneren doe je door bijvoorbeeld vlees, vis of groente eerst te bestuiven met bloem, het door een losgeklopt ei of een beslagje te halen en dan te wentelen door paneermeel.
Krokant of zacht, zó gaat je brood langer mee
Wil je langer genieten van zacht brood? Stop het in een plastic zak of in een luchtdichte brooddoos, dan blijft het langer mals. Of verkies je een krokante korst? Dan bewaar je je brood best in een papieren zak.
Het is een tas om je brood in te bewaren . Naar mijn mening is de beste broodtas gemaakt van 100% linnen. Linnen is zeer absorberend en heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Het laat je brood ademen, waardoor de korst knapperig blijft en de binnenkant vochtig.
Bewaarplek. Bewaar je brood op een donkere plek, afgesloten van de buitenlucht maar met genoeg ruimte om te ademen. De voorkeur ligt bij een schone broodtrommel zonder kruimels of condens.
Papieren zakken, theedoeken en plastic zakken
Gewone papieren zakken en theedoeken werken ook heel goed om te voorkomen dat het brood te veel uitdroogt. En hoewel veel bronnen zeggen dat je nooit een plastic zak moet gebruiken, kan het soms nodig zijn, vooral als het klimaat erom vraagt.
Gebruik een broodtrommel of aluminiumfolie om brood 's nachts te bewaren
Beide opties zorgen ervoor dat het brood niet oud wordt . Wikkel zelfgemaakt of vers, in de winkel gekocht brood in aluminiumfolie en laat het een nacht op het aanrecht liggen. Je kunt het ook in een broodtrommel doen voor de nacht.
TIPS VOOR EEN LANGERE BEWARING VAN BROOD
Aanzuren wordt vaak gebruikt in de bereiding van brood om het langer te bewaren. 1% azijn op het meelgewicht toevoegen is een natuurlijke manier om je deeg, en dus je brood, aan te zuren. Kies azijn die bijna smaakloos is voor uw recepten, zoals bijvoorbeeld appelazijn.
BROOD LUCHTDICHT BEWAREN
Dit komt doordat het zetmeel in brood water oplost bij temperaturen onder de 5 graden. Bewaar je brood daarom altijd op kamertemperatuur. Zo blijft het 2 tot 4 dagen goed. Vermijd plastic zakjes en kies in plaats daarvan voor speciale broodzakken of gebruik een brood bewaardoos van LocknLock.
Brooddozen, als je die hebt, werken prima, maar je kunt ook bakpapier, een bijenwas- en linnen zak of zelfs een vaatdoek gebruiken . Een schone vaatdoek is een van Hartzheims favoriete opties. "Plastic zakken helpen de kruimel (de binnenkant van het brood) zacht te houden, maar maken ook de korst zacht.
Brood bewaar je het beste in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Zo blijft brood het langst zacht en mals. De broodzak waarin het brood bij de bakker is verpakt, is een speciale paraffine- broodzak. Hierin kan brood blijven ademen en wordt beschermd tegen uitdroging.
De beste manieren om brood te bewaren
Je kunt dezelfde techniek ook gebruiken met een papieren zak . Dit beschermt je brood beter en zorgt voor een goede luchtcirculatie, wat betekent dat je korst niet zacht wordt. Sommige mensen beweren dat een gesneden brood dat met de snijkant naar beneden in een papieren zak wordt bewaard, het verst blijft.