Bescherm je kippen tegen roofvogelsDe ren kun je overdekt maken door strak vogelnet er overheen te spannen of te overdekken met gaas of doorzichtig golfplaat. Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van een of meerdere Terror Hawk vliegers.
Bescherm je kippen extra goed tegen marters en andere roofdieren door wat mensen- en hondenhaar (uit het kapsalon bijvoorbeeld) in het kippenhok te leggen. Ook menselijke urine, oude kleren en azijn bieden soms hulp. Bescherm je kippen tegen roofvogels met een net dat je over de kippenren spant.
Natuurlijk bestaan er ook roofvogels die een bedreiging kunnen vormen voor je kippen. Zeker kuikens en kleine kippen zijn een gewilde prooi voor deze jagers. Voorbeelden hiervan zijn de havik, sperwer, kiekendief en buizerd. Echter kunnen kraaien, eksters en gaaien je kippen ook aanvallen en flink verwonden.
Afsluitbaar nachthok als bescherming tegen vossen, hermelijnen en steenmarters. Een andere mogelijkheid om je kippen te beschermen tegen vossen en andere vijanden, is met een afsluitbaar nachthok. Dit is de goedkoopste oplossing om je pluimvee en hun eieren te beschermen tegen roofdieren.
Ze scharrelen graag en je zult ze overdag meestal buiten zien. De ruimte in jouw tuin bepaalt grotendeels het aantal kippen dat je kunt houden. Een buitenruimte van 5 m2 per kip is een minimum. Wil je de kippen een altijd groenblijvende ren geven, dan voorzie je een oppervlakte van 10 tot 25 m2 per dier.
Veilige afsluiting
Bij kippen die gemakkelijk opvliegen (zoals krielen) zorg je beter voor een afsluiting van 1,80 m tot 2 m hoog. Let ook op voor vossen in de buurt. Voor het houden van volwassen kippen volstaat zogenaamde schapendraad van 1,30 m hoog met een vrij ruime maaswijdte.
Niet gek bedacht, vindt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming: "Dat kan inderdaad heel goed werken. Oogcontact vinden ze bedreigend, zoals je dat ook bij katachtigen ziet.Als je oogcontact maakt met een buizerd voelt hij zich geintimideerd en zal hij snel wegvliegen."
Waarschijnlijk is het een steenmarter. Deze dieren houden zich schuil in houtstapels. Ze zijn in de volksmond bekend als kippendief en doden de dieren door hun kop af te bijten.
Het kan een buizerd of een havik geweest zijn. De enige oplossing is een dak van gaas. Een net kunnen ze in verstrikt raken of zelfs dwars doorheen vliegen.
Roofvogels vallen gericht kippen in een uitloop aan. Hoewel eerder gedacht werd dat ze vooral zieke of dode dieren opruimen, blijkt dat juist gezonde kippen een gewilde prooi zijn voor de havik en buizerd.
Roofvogels hebben maar weinig natuurlijke vijanden. Er is maar 1 ding waar ze echt bang voor zijn: de mens. Omdat de mens al heel lang achter de Roofvogels aanzit zijn sommige soorten verdwenen, uitgestorven of zeldzaam geworden.
De kleur blauw schrikt namelijk vogels af en hierdoor wordt vogelsterfte door verstikking voorkomen. Er wordt gedacht dat vogels de blauwe netten zien als water, waardoor ze er niet in de buurt komen.
Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven. Steenmarters zijn niet de enige dieren die kippen of andere tuindieren roven. Ook loslopende honden en vossen doen dat.
Ook honden en katten kunnen kippen aanvallen. Voorbeelden van roofvogels zijn buizerd en havik. Voorbeelden van roofdieren zijn vossen, hermelijn, bunzing.
Kleine kuikentjes moeten dan weer uitkijken voor roofvogels zoals de buizerd en – jawel – de kiekendief, terwijl ratten, kraaien en eksters als gewiekste struikrovers met de eieren van je kippen aan de haal gaan. Ook een egel durft al eens een eitje te pikken uit het nest.
Wist je dat kippen mensen herkennen en gezichten onthouden? Ze hebben een goed geheugen waarmee ze ook soortgenoten van elkaar onderscheiden in de pikorde.
Vos en steenmarter
Om er voor te zorgen dat vossen en steenmarters niet bij de kippen kunnen komen tijdens de schemering en 's nachts volstaat het meestal om voor een degelijk nachthok te zorgen dat als het donker wordt (al dan niet automatisch) afgesloten wordt.
Bij grotere prooien zoals fazanten wordt de nek geheel afgebeten. De bunzing legt voedselvoorraden aan. Soms kunnen enkele tientallen dode of verlamde kikkers en padden worden aangetroffen vlak bij het hol van een bunzing. Ook het massaal doden van kippen komt voor als het dier de kans krijgt.
De buizerd behoort niet tot de bedreigde diersoorten. Vooral de soort die in Europa leeft, komt nog in grote aantallen voor. Op dit moment leven er ongeveer 4000 broedparen in Nederland en België. De grootste vijand van de buizerd is de mens.
Verschillende kleine zoogdieren zoals muizen, konijnen en mollen, staan op het menu.Maar ook amfibieën, als kikkers, en zelfs reptielen, zoals hagedissen, kunnen ten prooi vallen aan de buizerd. Het vangen van kleine vogels is door het formaat en de geringe wendbaarheid van een vliegende buizerd iets moeilijker.
Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen.Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken. Jaagt vooral vanaf zitplaats laag boven de grond.
Kippen hebben geen zittend gat. Ze scharrelen graag bijna de hele dag door. Daarom zou je per gemiddelde kip ongeveer 3 à 4 vierkante meter moeten voorzien om te scharrelen. Neem je 5 kippen, dan heb je dus 15 – 20 vierkante meter scharrelruimte nodig.
Voor krielkippen mag je een ruimte rekenen van 0,25m2 per kip. De grote kippenrassen hebben een ruimte nodig van ten minste 0,50m2 per kip. De afmeting van het kippenhok bij 3 kippen is dus ten minste 1,5m2.