1/f = 1/v + 1/b b is de beeldafstand, dat is de afstand vanaf de lens tot het scherm waarop je het beeld scherp hebt. f is de brandpuntsafstand van de lens. De brandpuntsafstand hangt af van de dikte van de lens.
De afstand van de lens tot het voorwerp noemen we de voorwerpafstand (v) en de afstand van de lens tot het beeld noemen we de beeldafstand (b).
Bijvoorbeeld, op een scherm van 6 cm hoog zou dat 4,8/6 = 80% zijn. Dan de lengte en breedte van je camerasensor te weten zien te komen: stel dat die hoogte 4 mm is, dan zou je beeldgrootte 80% van die 4 mm = 3,2 mm geweest zijn.
met netjes herschrijven kom je op v = f * (N +1) / N .
Lenssterkte in dioptrie is het omgekeerde van de brandpuntsafstand in meter. Een rekenvoorbeeldje: als f= -50 cm dan is S= -2 dpt. Als de afstanden tussen de lenzen in een samenstelling beduidend kleiner is dan hun brandpuntsafstanden mag je de sterktes gewoon optellen.
De visus (Snellen-visus) wordt dan uitgedrukt in een getal. Een gemiddeld oog ziet 1.0 (100%). Sommige ogen zien meer dan normaal, bijvoorbeeld 1.2 (120%) of 1.6 (160%). Een oog dat minder ziet dan normaal ziet bijvoorbeeld 0.8 (80%), 0.6 (60%), 0.5 (50%), 0.4 (40%), 0.3 (30%), 0.2 (20%), 0.1 (10%) of 0,05 (5%).
Als algemene stelregel gelden bij het kopen van leesbrillen de volgende leessterktes: Vanaf 45 jaar: leessterkte +1. Vanaf 47 jaar: leessterkte +1.5. Vanaf 50 jaar: leessterkte +2.
Dioptrie (dpt) is de eenheid van lenssterkte. Ook de sterkte van brillenglazen en contactlezen wordt in dioptrie gegeven. De lens in een bril met sterkte -2,0 heeft dus een lenssterkte van -2,0 dpt.
De veerconstante (c) is de deze krachttoename per millimeter uitrekking. De veerconstante is te berekenen door de maximale kracht van de trekveer (Fn) – de voorspanning (F0) te delen door de maximale veerweg (fn). Wanneer bovenstaande in een formule wordt uitgedrukt, dan is dit als volgt: C = (Fn-F0)/fn.
De lenswet geeft het verband tussen de brandpuntsafstand (f), voorwerpsafstand (v) en beeldafstand (b) bij een scherp beeld. Naast een constructietekening kan dus ook de lenswet gebruikt worden om f,b,en v te bepalen. In deze videoles uitleg over hoe de lenswet in de praktijk gebruikt kan worden.
De resolutie van een beeldscherm wordt altijd weergegeven als aantal pixels in de breedte van het scherm X het aantal pixels in de hoogte van het scherm. De meeste voorkomende resoluties van beeldschermen zijn: 1024 x 768 px. 1280 x 1024 px.
De grootte van het beeldscherm wordt bepaald door de lengte en breedte van het scherm. De schermgrootte wordt diagonaal gemeten en wordt weergegeven in inches.
Bij natuurkunde ben je 'lenzenformule' misschien al eens tegengekomen. Deze formule, uit de geometrische optica, beschrijft het verband tussen de voorwerpafstand (v), de beeldafstand (b) en de brandpuntafstand (f) van een lens. De formule luidt: \frac{1}{f}=\frac{1}{v}+\frac{1}{b}.
N=b/v. Een voorbeeld van een berekening hiermee is vraag 2 van test-jezelf hierboven. Hoofdletter B en V zou kunnen duiden op de grootte van het beeld en het voorwerp.
Als er lichtstralen door een bolle lens gaan, worden ze naar elkaar toe gebroken.De evenwijdige lichtbundels snijden elkaar in één punt: het brandpunt. De afstand tussen het brandpunt en het midden van de lens heet de “brandpuntafstand”. Deze afstand is niet altijd hetzelfde.
De brandpuntsafstand is de afstand tussen het midden van je lens en het punt waar de invallende lichtstralen weer samenkomen nadat ze door de lens gebroken zijn. Het punt waar de lichtstralen samenkomen, is de sensor van je camera. Dit bepaalt de grootte van je beeldhoek én hoe ver je in kunt zoomen.
De massa van 2,0 kg hangt aan twee touwen. De spankracht van deze twee touwen samen moet gelijk zijn aan de zwaartekracht om in evenwicht te blijven. Fz = m·g = 2,0·9,81 = 19,62 N. De spankracht in het touw is dus de helft hiervan: 9,81 N.
De veerconstante (C) is een getal dat de stugheid van een veer aangeeft. Het is de gelijk aan de kracht die nodig zou zijn om een veer 1 meter uit te rekken. Een veer met een veerconstante van 35 N/m is dus stugger dan een veer met veerconstante van 10 N/m omdat het meer kracht kost om hem uit te rekken.
Waarom verschilt de sterkte tussen lenzen en brillen? De sterkte van lenzen en brillen verschilt, omdat lenzen direct op je oog zitten en brillenglazen op afstand van je oog staan. Beide zichtoplossingen corrigeren de afwijking van je ogen door het licht dat in je oog komt te vervormen.
De dioptrie, symbool dpt, is een eenheid voor lenssterkte, dus voor de lichtbrekende kracht van een lens of spiegel. Een dioptrie is gedefinieerd als 1 dpt = 1 m−1.
De sterkte van contactlenzen wordt net als bij een bril uitgedrukt in dioptrie. Dit wordt ook sfeer genoemd en op de verpakking van contactlenzen afgekort als SPH, PWR of D. Bij bijziendheid staat er een min-teken voor de waarde, bij verziendheid een plus-teken.
Al onze dames leesbrillen en heren leesbrillen in leesbril sterkte +6 zijn van de hoogste kwaliteit en voldoen aan de kwaliteitseisen volgens Europese richtlijnen.
Bij twijfel, kies je altijd de laagste sterkte: twijfel je tussen sterkte +1.50 en +2.00, kies dan sterkte +1.50. Is dit de eerste tekst die je goed kan lezen? Dan heb je geen leesbril nodig.
Hoe lang doe je met een leesbril? Dat verschilt per persoon. De sterkte die je nodig hebt om goed te kunnen blijven lezen wordt vanaf je 40e steeds iets hoger en stabiliseert zich rond je 65e. Het is altijd raadzaam om elke twee jaar een oogmeting te doen om te zorgen dat je altijd de optimale sterkte in je bril hebt.