Echter hebben panda's meer water nodig dan wat alleen bamboe kan leveren. Daarom drinken de panda's vers water uit rivieren en beken die worden gevoed door smeltende sneeuw op de top van de bergen. Er zijn ongeveer 20 verschillende soorten bamboe die panda's eten.
Naast bamboe, houden ze ook van rust. Daarom leven ze in het wild meestal in dichte bamboe bossen, waar niet alleen genoeg eten is maar ook niet te veel mensen en andere beesten komen. Helaas zijn er nog maar een paar bossen op de wereld waar de panda prettig kan leven.
Het jong drinkt veel, dit kan oplopen tot 14 keer per dag. De jonge panda groeit snel en wordt vier keer zo zwaar in een tijdsbestek van tien dagen. Na twee maanden is het jong al 20 keer zo zwaar als het geboortegewicht. Na twee maanden opent het de ogen, na ongeveer vier maanden kan het zich zelfstandig verplaatsen.
De panda was vroeger een echte vleeseter, maar eet nu alleen maar bamboe. Waarom de panda alleen maar bamboe eet kan zo zijn, omdat bamboe het hele jaar door te vinden is. De panda kauwt de hele dag door op bamboe.
De panda is de nationale schat van China. Het dier symboliseert de strijd om bedreigde soorten te beschermen en is het logo van WWF. Panda's hebben een dikke witte vacht die hen beschermt tegen de kou in de hooggelegen gebieden waar ze leven. Hun oren, poten en de contouren van hun ogen zijn zwart.
De reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca) verteert maar twintig procent van de bamboe die hij eet. Een panda besteedt daarom gemiddeld 14 uur per dag aan eten, voor de rest slaapt het dier. Maar hoe de panda zijn tijd verdeelt tussen eten en slapen, was tot nu toe nauwelijks onderzocht.
Ook het toerisme in de regio is gebaat bij de aanwezigheid van de panda's. Los van de kosten voor eten (50 kilo bamboe per panda per dag), verzorging en de voorbereiding van de komst, betaalt het park 1 miljoen euro per jaar "huur" aan China. De realisatie van het verblijf kostte 7 miljoen euro.
Als de kleine panda slaapt ligt hij lekker ineengerold op zijn zij in een vork van takken of in een boomholte. De dikke staart slaat hij als een warme deken over zijn kop en lijf of hij gebruikt hem als een zacht kussentje. Kleine panda's leven niet in een groep maar alleen. We noemen dit solitaire dieren.
Een reuzenpanda heeft maar weinig vijanden. Alleen als hij klein is, moet hij nog goed uitkijken voor sneeuwluipaarden en andere roofdieren zoals jakhalzen en marters. Als een panda wordt aangevallen, bijt hij flink van zich af.
Hoewel de panda een stukje vlees op zijn tijd niet afslaat, eet hij voornamelijk bamboe. Dat is opmerkelijk, want de voorouders van de panda waren vleeseters. Het spijsverteringsstelsel van het dier is dus gebouwd om vlees te verwerken en kan eigenlijk maar weinig met een gras als bamboe.
Om het vele bamboe weg te werken zijn de panda's dagelijks gemiddeld 14 uur aan het eten. Omdat panda's in de winter van bamboe kunnen leven hoeven ze geen winterslaap te houden, zoals andere beren doen. Het opvallendst aan de panda is natuurlijk zijn zwart-witte vacht.
Panda's kunnen erg goed ruiken! Stevige, brede kiezen. Beslist geen gebit zoals andere roofdieren hebben. De reuzenpanda leeft dan ook van taaie kost.
Waarom wordt de panda bedreigd? De reuzenpanda is al jarenlang een bedreigde diersoort. Een groot probleem voor de panda's is dat er voor hen te weinig bossen met bamboe over zijn. De reservaten waarin ze leven, liggen als losse eilandjes van elkaar gescheiden.
De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling toonde aan dat er nog ongeveer 1.864 reuzenpanda's in het wild leven.
'Panda praat' Kleine panda's praten met elkaar door het maken van geluiden. Ze fluiten, piepen, tjilpen, proesten en blazen. Als ze belaagd worden hoor je een sissend, blazend of soms grommend geluid waarmee ze de belager proberen af te schrikken.
Het kleine pandajong ligt nog veilig met zijn moeder in het kraamhol van de dierentuin. Hier kan hij rustig groeien, leren lopen en aan zijn moeder wennen. Het duurt nog wel even voordat Fan Xing en Wu Wen hieruit komen. Mensen die het pandajong willen bekijken moeten dus nog even geduld hebben.
De voortplanting van panda's is dus heel lastig. . Meestal wordt er maar één jong geboren en heel soms twee of zelfs drie. Als er meerdere jongen zijn, voedt de moeder er maar eentje op.
Om het dier niet te laten uitsterven, zijn er fokprogramma's gestart. Zo'n 600 panda's leven daarom in gevangenschap, waarvan een paar in Nederland. Daar trekken ze veel bekijks van nieuwsgierige toeschouwers, die zich verheugen op spelende pandaatjes. Koprollen, handstanden, pirouettes draaien, ze kunnen het allemaal.
In China is Basi, de oudste panda ter wereld, op 37-jarige leeftijd gestorven. Het pandavrouwtje leefde daar in gevangenschap en lokte massa's bezoekers. Panda's worden gemiddeld 20 jaar oud. Maar in gevangenschap kunnen ze ouder worden.
Per dag eet een panda wel tien van dit soort bossen." In totaal eet een reuzenpanda wel vijftig kilo bamboe per dag. Panda's vinden de stengels vooral lekker.
Bewonder de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya in Ouwehands Dierenpark! Betreed de mystieke wereld van het traditioneel Chinese gebouwde Pandasia en ervaar de Chinese sfeer. Ontmoet de reuzenpanda's en vervolg je reis door Pandasia.
Fan Xing wordt in mei 2022 twee jaar oud. Net als reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen is het jong eigendom van China. Een jong, geboren in Ouwehands Dierenpark, mag maximaal vier jaar in Rhenen blijven waarna het naar China vertrekt.
Deze zwart-witte beer staat symbool voor bedreigde diersoorten. Er leven nog maar zo'n 1.850 reuzenpanda's in het wild.