Besprenkel de meerval met 1 eetlepel citroensap en strooi er zeezout over. Verhit de olie en bak de visfilets 2-3 minuten per kant. Schep de vis uit de pan en houd de filets warm onder aluminiumfolie. Voeg de citroenrasp en de rest van het sap bij het bakvet en laat dit 1 minuut koken.
Meerval wordt regelmatig met kunstaas gevangen. Dit kan werpend vanaf de kant maar de meeste vissers gaan met kunstaas meerval vissen vanuit een boot. Omdat meerval een jager vanaf de bodem is zal je net als bij snoekbaars vissen je kunstaas dicht tegen de bodem moeten vissen. Grote shads zijn hier erg voor geschikt.
Smaak en bereiding
Het vlees van de meerval heeft een stevige structuur en een zeer fijne smaak, vooral van de jongere dieren. De vissoort is vetarm en heeft culinair veel mogelijkheden. Ook gerookte meerval is een delicatesse, het sluit goed aan bij forel, paling en zalm.
Gedroogde bladeren zoals van de Catappa boom worden door veel soorten als erg lekker ervaren. Tevens geven de bladeren looizuren af, dat zeker wildvang meervallen erg prettig vinden. Wekelijks 10 tot 20% van het water verversen.
Het visvlees is stevig en heeft wel wat weg van vlees. De smaak zacht en wat zoetig. Door deze zachte smaak neemt het vlees gemakkelijk de smaak van de gebruikte kruiden of sauzen over. De filets bevatten geen graten.
"Meervallen gaan ons niet aanvallen, want zij zien ons niet als prooi. Ze kunnen niet kauwen dus hij moet een prooi in één keer doorslikken. En dat gaat natuurlijk niet met mensen", zegt hij tegen Editie NL.
Groothandelaars in Nederland hebben het voor meer dan €13/kg liggen en in Duitsland is het zelfs niet onder de €20/kg te krijgen. Muscle Meat zorgt ervoor dat deze vis nu ook bij jou thuis beschikbaar is voor een super prijs van €11/kg!
Meervallen hou je in een ruim opgezet tropisch zoetwateraquarium. Afhankelijk van de volwassen grootte van de vis en het aantal dieren moet je de aquariumgrootte aanpassen. Een vuistregel is dat de lengte van het aquarium minimaal tien keer de lengte van de grootste volwassen vis in het aquarium moet zijn.
Deze mega boilies zijn perfect om in te zetten als haakaas bij het vissen op meerval.
De Europese meerval voelt zich het best thuis in rivieren met een wisselend waterpeil, maar ook in grote, diepe meren met ondiepe, uitgestrekte oeverzones kan hij zich prima handhaven. Het dier heeft een voorkeur voor ontoegankelijke, dicht begroeide wateren met een zachte bodem.
Gevaarlijk voor mensen is de meerval, ook zo'n hele grote, volgens Van Nuland niet. Alleen uit zuid-Duitsland zijn bijtincidenten bekend. ,,Maar dan blijft het bij schaafwonden.
De meeste meervallen hebben een hard en hol doorntje bij de vinnen dat bij aanraking kan steken. Sommige soorten scheiden ook een giftig proteïne uit dat gevaarlijk kan zijn voor mensen. Meervallen die elektrische schokken kunnen toedienen missen de doorns, ook wel sporen genoemd.
Daardoor kan hij zonder water vervoerd worden. In Afrika weet de meerval zich in tijden van droogte soms maandenlang in de modder in leven te houden. Als ze maar wel vochtig blijven kunnen meervallen prima zonder water leven.
Populaire worm onder de vissers
Wilt u palingen en meervallen vissen? Dan zijn de dauwwormen erg geschikt. De wormen kunt u eenvoudig in stukken knippen.
Ikzelf heb een amerikaanse dwergmeerval in de vijver, en die leeft vredig samen met alle andere vissen, ze hebben er ook geen schrik van. Meerval is een alleseter, geen pure rover. Hij komt ook af en toe van het visvoer eten, samen met de andere vissen.
In de Biesbosch is een meerval van 2,43 meter gevangen. Dat is een record! De twee mannen die hem aan de haak hadden, moesten flink tillen om de vis in de boot te krijgen.
Clarias batrachus (Wandelende Meerval) is een kieuwzak meerval die vooral bekend is omdat deze in staat zich over land te verplaatsen. De soort groeit zeer snel en wordt tot wel 100 cm lang (meestal 45-60) en vereisen robuuste medebewoners.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Steur, goudvissen, zonnebaars, zeelt, kikkertjes, torretjes en ongedierte, etc.
Meervallen mogen dan bodemvissen in het aquarium zijn, het zijn geen afvaleters zoals andere bodemvissen. Integendeel: van nature is de meerval een rover die vooral op zoek is naar slakken, vissen, krabjes en wormen. Grotere meervallen eten ook graag een jong eendje of een muis in het wild.
De jonge dieren voeden zich met macrofauna zoals vlo- en rivierkreeften. Volwassen meervallen eten hoofdzakelijk vis, ook staan andere soorten op het menu zoals amfibieën en watervogels.
de vis centraal
De meerval kan daarbij ook nog eens snel groeien, al is het groeitempo afhan- kelijk van de watertemperatuur. In Mid- den-Europa is de meerval na één jaar 30 cm lang, in het tweede jaar bereikt hij een lengte van 40 cm en in het zesde of zevende levensjaar is dit al een meter.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag. Op, aan of nabij het viswater mag een visser niet meer dan 10 dode zoetwatervissen groter dan 15cm in zijn bezit hebben.
Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees. En gelukkig maar want snoeken hebben wel 700 vlijmscherpe tanden.
De schatting van het gewicht zal ±80 kg zijn voor dit kaliber vissen.