Een vanillestokje is de hele plakkerige peul. Je kunt het stokje opensnijden en het merg eruit schrapen. Het stokje zelf kun je meekoken in een bakvulling. Het merg van 1/3e vanillestokje staat qua smaak ongeveer gelijk aan 1 theelepel vanille extract.
Leg het vanillestokje op een snijplank en snij het stokje overlangs door.Schraap vervolgens de zwarte vanille zaadjes, ook wel merg genoemd, met het mesje uit het stokje. Deze zaadjes bevatten de meeste smaak en kunnen daarom het gerecht beter op smaak brengen.
Na enkele weken beschikt u over heerlijke huisgemaakte vanillesuiker en hoeft u niet langer naar de supermarkt voor (synthetische) vanillesuiker. Vanillestokjes kunt u ook vaker dan één keer gebruiken.
2 tl vanillesuiker. 1 tl vanillepasta. 1/3e deel vanillestokje.
De afgelopen jaren is de prijs van de bonen gestegen. De oorzaak is dat er aan het einde van 2014 te weinig bloemen zijn bevrucht. Zo ontstond er een schaarste. De vraag naar vanille neemt echter niet af, dus hierdoor stijgt de prijs (de vraag is immers groter dan het aanbod).
Er kan dan wat bruine vloeistof in de verpakking zitten. Maak u hierover geen zorgen, dat is de olie die uit de bonen wordt geperst tijdens het vacumeren. Als uw vanille in een glazen buisje zit raden wij u aan de bonen binnen 6 tot 8 maanden te gebruiken.
Vanillestokjes kunnen lang meegaan als ze op de juiste manier worden bewaard. Over het algemeen blijven ze één tot twee jaar goed. Het is belangrijk om vanillestokjes in een luchtdichte verpakking te bewaren op een koele, donkere en droge plaats, zoals een goed afgesloten potje in een keukenkastje.
Een vanillestokje is de hele plakkerige peul. Je kunt het stokje opensnijden en het merg eruit schrapen. Het stokje zelf kun je meekoken in een bakvulling. Het merg van 1/3e vanillestokje staat qua smaak ongeveer gelijk aan 1 theelepel vanille extract.
1/ Van vanillestokje naar vanillepoeder
-> Een halve theelepel vanillepoeder is voldoende om 1 vers vanillestokje te vervangen.
Er zit 0,1 gram vet in 1 theelepel (2 gram) vanille van vanillestokje, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
De beste vanille komt van het eiland Madagaskar. Als je dat op een verpakking ziet staan, is het vaak al een goed teken. Maar let niet alleen maar op de herkomst, je kunt het meeste afleiden uit het stokje zelf. Zoals gezegd horen de stokjes niet hard en droog te zijn.
Daarvoor kun je het onderstaande aanhouden, 1 tl extract of aroma staat gelijk aan: 2 tl vanillesuiker. 1 tl vanillepasta. 1/3 van een vanillestokje (het merg dus)
De vanilline is het hoofdbestandsdeel van de vanillestokjes en zorgt er dus voor dat vanillestokjes naar vanille smaken. De smaakstof is afkomstig uit de vruchten van de vanille-orchidee.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
Deze vanillesoort komt van dezelfde plant als de Mexicaanse variant. Het grote verschil is, dat de bourbon variant met de hand wordt bevrucht (net als de Tahitiaanse vanille). Deze soort heeft haar naam te danken aan de plek waar het wordt geteeld: Ile de Bourbon.
Vanillesuiker bestaat uit suiker met vanillesmaak.En. vanillepoeder bestaat uit 100% gemalen vanillestokjes,helemaal suikervrij dus en veel sterker van smaak.
Hoeveel zit er in 1 zakje vanillesuiker? In de zakjes vanillesuiker die je bij ons kunt bestellen, maar die je ook in vrijwel iedere supermarkt kunt kopen, zit vaak 8 gram vanillesuiker. De zakjes vanillesuiker worden altijd met meer stuks in een verpakking aangeboden.
Vanillepoeder is lekker in combinatie met appels, eieren, vis, ijs, meloen, melk, perziken, peren en aardbeien. Erg verrassend is vanille in hartige gerechten zoals bij kip, schaaldieren, fruit, vis, eieren, aardappelen en witloof. Je kan vanillepoeder gebruiken in zowat elk gerecht waar je kaneel zou gebruiken.
1 theelepel (2 gram) vanille extract bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Wij raden u met klem aan om uw vanillestokjes NOOIT in de koelkast te bewaren. Bewaring in de diepvries is al helemaal uit den boze. Dit zal uw vanille versneld uitdrogen en zorgt er tevens voor dat de talloze smaakcomponenten in de vanille afzwakken.
In een zakje vanillesuiker zit 8 gram, dit kun je vervangen door 1 eetlepel (maatlepel = 18 gram) van je eigen vanillesuiker toe te voegen. Vul dan aan met gewone suiker tot de hoeveelheid suiker die vermeld wordt in het recept.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."
De klimplant leeft van de lucht, het licht en de vochtigheid. De levensduur van de plant is 12-14 jaar en draagt in die tijd ongeveer 10 keer vruchten. Vanaf het 4e jaar bloeit de plant en krijgt na bevruchting vanillepeulen. Van deze peulen worden de vanillestokjes gemaakt zoals wij deze kennen.