Het eerste getal is de breedte van uw band, het tweede getal is de hoogte van uw band en het getalletje na de R is de velgdiameter in inches. Deze drie gegeven hebben wij nodig om de juiste sneeuwkettingen te vinden.
Je dient te achterhalen welke bandenmaat jouw auto heeft. Deze maat is te vinden aan de zijkant van de autoband. Hiernaast is het type auto ook van belang. Met deze gegevens kun je kiezen uit de sneeuwkettingen die perfect zijn voor jouw voertuig.
Standaard sneeuwkettingen
De schakels van een standaard sneeuwketting kunnen 9 mm, 10 mm, 12 mm of 16 mm zijn. Deze ketting wordt ook aan de achterzijde van het wiel bevestigd. Omdat deze ketting dikke schakels heeft en aan de achterkant gemonteerd moet worden, moet er genoeg ruimte achter het wiel zijn.
Waar moet ik op letten? Voordat je sneeuwkettingen gaat kopen moet je goed je bandenmaat weten. Veel sneeuwkettingen zijn geschikt voor meerdere maten dus kijk goed of jouw maat er tussen staat. Daarnaast moet je goed weten of er genoeg ruimte is tussen de wielen en de wielkast.
De juiste maat sneeuwketting
Een bandenmaat bestaat uit drie verschillende gegevens: de breedte, hoogte en diameter. De combinatie van deze gegevens bepaalt de juiste maat en welke sneeuwkettingen passen op jouw band. De bandenmaat kun je aflezen op de zijkant van de autoband.
Controleer voor vertrek de kettingen en leg ze een keer om de banden. De kettingen mogen niet te strak om de band zitten want dan kunnen ze het rubber beschadigen.
Het is verplicht de sneeuwkettingen te gebruiken op wegen waar dit wordt aangegeven. Bij gebruik van sneeuwkettingen is de maximale snelheid 50 km/u.
U vraagt hoeveel sneeuwkettingen u nodig heeft. Aan twee kettingen heeft u voldoende en inderdaad op de aangedreven wielen. Sneeuwkettingen op alle wielen is dus niet verplicht en eigenlijk ook ongebruikelijk. Overigens meldt de handleiding van de auto ook vaak nuttige info over sneeuwkettingen.
De aankoopprijs van sneeuwkettingen is sterk afhankelijk van de bandenmaat. Ze beginnen vanaf ca. € 55,-.
Ga je in het buitenland rijden in de sneeuw, neem dan passende sneeuwkettingen mee en zorg dat deze binnen handbereik liggen. Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde bergwegen, waar zelfs winterbanden tekort schieten.
Sneeuwkettingen verplicht in Duitsland
Een sneeuwketting is in Duitsland alleen verplicht bij winterse omstandigheden als dat met een bord staat aangegeven. Het verkeersbord dat sneeuwkettingen verplicht in Duitsland is rond en blauw met een witte autoband met sneeuwketting erop.
Samenvatting: beste sneeuwkettingen top 5
RUD Hybrid – favoriet in Oostenrijk. Pewag Servo – beste prijs / kwaliteit. König / Thule CS – goedkope sneeuwkettingen kopen. Rud Centrax – beste loopvlak sneeuwketting.
Het wordt dringend aangeraden om in Oostenrijk in de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op wegen die geheel, of bijna geheel, met sneeuw of ijs zijn bedekt.
Het gebruik van de sneeuwkettingen is daarentegen verplicht wanneer er minimaal 5 cm sneeuw op het wegdek ligt. Daarnaast is er ook een verplichting tot het hebben van een sneeuwschep in de auto tijdens winterse omstandigheden.
RUD Hybrid is een eenvoudig te monteren sneeuwketting en testwinnaar bij de ADAC sneeuwkettingen test. U hoeft geen ring in te haken achter de band of na te spannen De RUD Hybrid doet het allemaal zelf en past zichzelf aan de band aan.
Ja. In de winter zijn automobilisten verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. Wanneer er meer dan 5 cm sneeuw op de weg ligt, moeten de kettingen gemonteerd worden.
Je bandenmaat aflezen doe je aan de zijkant van je banden. Aan de buitenrand van je autobanden, onder het profiel, vind je drie cijfercombinaties. Bijvoorbeeld: 205/55 R16. De eerste drie cijfers geven de breedte van je autoband aan, in millimeters.
Sneeuwkettingen worden gemonteerd op de aangedreven wielen, je hebt dus twee sneeuwkettingen nodig. Afhankelijk van de aandrijving worden deze op de voor- of achterwielen geplaatst.
Sneeuwkettingen zijn verplicht in bergachtige gebieden als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Is de weg bedekt met sneeuw en ijs, maar is er geen bord? Dan is het toegestaan sneeuwkettingen om te leggen. Let wel op: is de weg niet bedekt met sneeuw of ijs, dan is met sneeuwkettingen rijden verboden.
Sneeuwkettingen worden altijd op de aangedreven wielen van uw auto gemonteerd. Heeft u een auto met vierwielaandrijving? Dan wordt er doorgaans aangeraden om de sneeuwkettingen op de voorwielen van de auto te monteren.
In Nederland is het illegaal om met sneeuwkettingen te rijden. Daar waar sneeuwkettingen wel zijn toegestaan is het wegens veiligheidsredenen en ter voorkoming dat de sneeuwkettingen kapotgaan noodzakelijk om ze zo snel mogelijk weer te verwijderen zodra er geen sneeuw meer op de weg ligt.
Indien u over een auto beschikt met vier verschillende aandrijvingen (dus één per wiel) dan raden wij aan om twee sets van sneeuwkettingen te kopen. Indien twee van uw wielen van een aandrijving zijn voorzien kunt u er voor kiezen om maar één paar aan sneeuwkettingen aan te schaffen.
Sneeuwketting verplicht
Voor vierwielaangedreven auto's geldt géén uitzondering. Wanneer er een bord langs de weg aangeeft sneeuwkettingen te monteren, geldt dat dus ook voor een 4x4 aangedreven auto. Zie hier voor Regels winterbanden en sneeuwkettingen in andere Europese landen.
Sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor autosnelwegen en zijn daarom geen alternatief voor winterbanden. De snelheid die je kan rijden met sneeuwkettingen ligt immers rond de 50 km/u.
Verplicht in winterperiode in bepaalde zones - Vanaf 1 november 2021 ben je in de berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) verplicht om in de winterperiode van 1 november t/m 31 maart sneeuwkettingen in de auto te hebben tenzij je op winterbanden rijdt.