Okinawa in Japan, Ikaria in Griekenland, Ogliastra in Sardinië, Loma Linda in Californië en het Nicoya-schiereiland in Costa Rica zijn de vijf plekken op aarde waar de meeste inwoners van 100 jaar of ouder gezond en wel door het leven gaan.
Wereldwijd is de gemiddelde levensverwachting in dit Europese ministaatje het hoogst: 90 jaar. Het kortste leven staat mensen in Tsjaad te wachten (49).
Ooit weleens gehoord over het Japanse eiland 'Okinawa'? Hier worden mensen gemiddeld het oudst in vergelijking met de rest van de wereld. Op Okinawa is 1 op de 135 mensen 100 jaar of ouder. Ze worden niet alleen gemiddeld ouder, maar ook in betere gezondheid.
Nederland doet het overigens niet slecht. Ons land komt op een 19de plaats (van de 137 onderzochte landen) met een gemiddelde levensverwachting van 81,7 jaar. Net vóór het Verenigd Koninkrijk (20ste plek). Helemaal onderaan de lijst komt Swaziland, hier worden de mensen gemiddeld slechts 48,9.
Volgens TUIK leeft de Turkse man gemiddeld 75,3 jaar, de Turkse vrouw 80,7 jaar. In het rapport staat ook dat 15-jarigen gemiddeld nog 64,2 jaar te leven hebben: mannen leven nog 61,6 jaar en vrouwen nog 66,9 jaar.
Elders in Nederland lag de gemiddelde sterfteleeftijd namelijk vier tot acht jaar hoger. De onderzochte mannen uit de zeventiende en achttiende eeuw werden gemiddeld iets ouder, namelijk 43 jaar, al stierf het merendeel van deze mannen ook in deze periode vóór het 29ste levensjaar.
Grotere kans om 80 te worden
Dankzij de lagere sterfterisico's in 2010 bedroeg deze kans voor mannen dat jaar 63 procent. Tien jaar eerder was dat maar 52 procent. Bij vrouwen was de toename minder sterk, maar hun kans om 80 te worden is nog beduidend groter dan die van mannen.
Spanje (83,5 jaar) en Italië (83,4 jaar) kennen binnen de EU-28 de hoogste levensverwachting. Inwoners van Bulgarije, Letland en Litouwen zitten met 74,9 jaar zes jaar onder het EU-gemiddelde. In Nederland was de levensverwachting bij geboorte 81,7 jaar.
Japan, Hong Kong en Duitsland hebben het kleinste percentage 0- tot 24-jarigen onder hun bevolking. Met een aandeel van een dikke 23% worden ze op de hielen gezeten door het gros van de Europese landen. België en Nederland behalen vergelijkbare resultaten met 28.6% en 28.4%.
De kleinste mannen komen uit Oost-Timor, Laos, de Salomonseilanden en Papoea-Nieuw-Guinea, met lengtes tussen gemiddeld 160 en 163 centimeter. De kleinste vrouwen komen uit Guatemala, Bangladesh, Nepal en Oost-Timor (151 tot 153 centimeter).
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
West-Europese mannen bereiken gemiddeld een leeftijd tussen 77 en 80 jaar, vrouwen tussen 82 en 85 jaar. Oost-Europeanen worden minder oud, maar ook bij hen gaat de levensverwachting sinds de val van het communisme nu twintig jaar geleden gestaag omhoog.
De gemiddelde levensverwachting is tegenwoordig voor mannen 68 jaar en voor vrouwen 73. Dat betekent volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat een gemiddelde wereldburger zes jaar ouder wordt dan in 1990.
Mannen worden er gemiddeld 80,3 jaar oud, vrouwen zelfs 85,6 jaar. Dat is ruim 10 jaar ouder dan het wereldwijde gemiddelde! Maar waar komt dat nou door, die hoge levensverwachting van de Spanjaarden? Dit is waarom Spanjaarden zo oud worden!
De Australische aboriginals zijn het oudste volk dat op aarde rondloopt. Ze zijn genetisch en cultureel al 50.000 jaar oud en behoren tot de directe afstammelingen van een groep mensen die 72.000 jaar geleden Afrika verliet. Rond 58.000 jaar geleden begonnen ze de zeestraat tussen Azië en Australië over te steken.
China bezit een van de oudste beschavingen ter wereld, met een ononderbroken ontwikkeling van prehistorie tot heden. Zelf spreken de Chinezen van '5000 jaar geschiedenis en 7000 jaar cultuur'. De oudste geschreven Chinese historische bronnen dateren uit de 13e eeuw v. Chr.
Kane Tanaka (119) is overleden, de oudste mens van de wereld én de op één na oudste mens ooit. In Japan is Kane Tanaka overleden. Met haar 119 jaar was ze de oudste mens van de wereld én de op één na oudste mens die ooit heeft geleefd.
In 1956 werden gemiddeld 4 van elke 1000 mannen honderd jaar oud. 12 vrouwen wisten toen die leeftijd al te halen. Nu, in 2016 worden 30 van de 1000 mannen honderd jaar. Bij de vrouwen mogen er zelfs 60 per 1000 honderd kaarsjes uitblazen op de verjaardagstaart.
Niemand weet hoe oud jij precies gaat worden. Je levensstijl en erfelijke eigenschappen hebben invloed op je levensverwachting. Je kunt het een waarzegster vragen of naar de statistiek kijken. Met deze module bereken je de gemiddelde levensverwachting op basis van de statistieken van alle Nederlanders van het CBS.
In de prehistorie gingen mensen schrikbarend vroeg dood. Tot ongeveer 30.000 jaar terug. Toen werd vermoedelijk een deel van de mensheid vijftig jaar oud en was er zelfs een groep die de tachtig of negentig haalde. Hoe de mensheid die sprong vooruit maakte, is nog niet helemaal duidelijk.
Er wordt aangenomen dat de gemiddelde leeftijd van de middeleeuwse mens rond de 35 jaar lag. Dat leidt vaak ook tot het idee dat je als je begin dertig was, al erg 'oud' was en het einde van je leven al in zicht kwam. Dit is echter niet helemaal waar.