Zich veilig voelenWanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Jouw rustgevende geluiden en geuren
Je kat vindt de natuurlijke geluiden van je lichaam ongelooflijk rustgevend als ze bovenop je slapen. Het gestage ritme van je hartslag, evenals de opkomst en ondergang van je in-en uitademen helpt hen in slaap te vallen.
Waar jij bent is veiligheid, zonder gevaarlijke roofdieren of enge honden. Door bij jou te liggen kan jouw kat ontspannen slapen. Maar het is niet per se eenzijdig; je kat wil namelijk ook zijn baasje beschermen. Ze kunnen namelijk voelen wat wij ervaren en ze zijn alert wanneer er een potentieel gevaar dreigt.
Voordelen slapen met je kat
Slapen met je kat zorgt voor de aanmaak van oxytocine en voorkomt angst of slapeloosheid. Je kat in de buurt geeft een veilig gevoel en zorgt voor warmte.
Mensen kruipen lekker in bed met het hoofd op een kussen en onder een lekker warm deken. Nu hebben katten niet echt een deken nodig want ze hebben al een lekker warme vacht, maar ze vinden het wel heel gezellig om heerlijk bij je te slapen.
Het slaappatroon van je kat verandert gedurende zijn leven. Jonge kittens slapen bijna de hele dag (20 – 24 uur),volwassen katten slapen gemiddeld 15 uur per dag en Senior katten (vanaf eenleeftijd van ongeveer 11 jaar) slapen bijna 20 uur per dag. Mensen slapen gemiddeld 8 uur per nacht, minof meer aan één stuk.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je.Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Je kat bakent zijn territorium af
Loopt je kat ook mee met andere gasten die naar het toilet gaan? Dan zou het kunnen dat hij of zij er niet van gediend is dat er vreemde geuren in zijn territorium worden verspreid. Je kat wil dan ook weten wat de oorzaak hiervan is.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
Een kat spint als hij tevreden is...
De bekendste reden voor het ronkende geluid is dat je kat tevreden en blij is. Bijvoorbeeld als je hem aait. Ook spinnen katten als ze spelen en melktrappelen of als ze elkaar wassen, vertelt kattengedragsdeskundige Esther Bouma van Katsgewijs.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Langzaam knipperen met de ogen
Katten maken vaak oogcontact met neergeslagen oogleden en langzaam knipperen. Dit wordt beschouwd als een katachtige versie van een kus. Je kunt zelfs proberen langzaam terug te knipperen om liefde terug te tonen aan katten.
Jouw poezenbeest is maar liefst een uur per dag bezig met lichaamsverzorging: het schoonlikken van de vacht, nageltjes bijpunten, enzovoort. Verder moet er natuurlijk gegeten worden en de meeste katten houden ook wel van een flinke knuffelsessie op zijn tijd.
Bijten uit liefde: de Love Bite
Bijt je kat je af en toe heel zachtjes als je hem aait? Of knabbelt hij voorzichtig op je hand of vingers? Dan laat je kat je zien dat hij je heel erg lief vindt.
Heeft ze geen honger of pijn, is ze comfortabel en weet je zeker dat ze zich niet verveelt of stress ervaart, dan is haar reden om jou wakker te houden vaak een roep om aandacht. En dan is nog maar één oplossing en dat is ... negeren! Geen zucht, geen 'hou op', geen eten geven, niet opstaan.
Het likken van onze haar of dicht bij onze mond is voor een kat een sociaal gebaar: hij verzorgt ons en ziet ons als vrienden. Likken bij de oksels, voetzolen en handpalmen hebben een andere betekenis: de kat kan boodschappen in onze feromonen 'voelen'.
Katten zijn zoals je weet roofdieren en die hebben gewoon graag overzicht. Op de deur zitten geeft ze een zicht over de hele kamer. Als je zo groot bent als een kat dan is een ding als een bank of een tafel al een heel groot voorwerp dat zicht blokt. En op de deur of op de kast is alles lekker goed te overzien.
Oefen eerst binnenshuis
In huis kan je de kat leren naar je toe te komen als je hem roept of bijvoorbeeld fluit. Oefen dit regelmatig en op verschillende tijdstippen en beloon hem uiteraard uitbundig met wat lekkers of aandacht als hij gehoorzaamt.
Katten hebben gevoelens en kunnen hun eigenaar missen
Wanneer hun eigenaar afwezig is, kunnen katten zich verloren en verward voelen, vooral als ze gewend zijn om veel tijd door te brengen met hun eigenaar.
Katten kun je ook proberen af te schrikken met andere luchtjes, bijvoorbeeld met citroenschillen, peper, knoflook en hertshoornolie (te bestellen bij de drogist). Je moet dit dan regelmatig in de tuin strooien.
Symptomen verveling kat
Je kat heeft geen trek meer in zijn eten. Je merkt dat hij nergens zin in heeft en een slaperige en futloze indruk maakt. Het kan ook zijn dat je kat juist heel actief wordt. Krabben aan meubels of spullen.
Gemiddeld wordt een huis-, tuin- en keukenkat (lees: een kat van een onbestemd ras) zo'n veertien à vijftien jaar oud. Raskatten worden iets minder oud, tussen de tien en dertien jaar. Poezen leven gemiddeld iets langer dan katers.
Katten die vier keer per dag een beetje te eten krijgen, hebben minder snel last van overgewicht en het kan ook helpen tegen blaasgruis. U hoeft zich echter niet schuldig te voelen als u de katten maar twee keer per dag voert, wanneer ze hiermee groot geworden zijn.