Hoe sneller de bloemen drogen, hoe beter zij hun oorspronkelijke vorm en kleur behouden. Bloemen in de kleuren blauw, oranje en roze lenen zich het beste om te drogen, omdat die kleuren het beste worden behouden. Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen.
In vergelijking met een verse bos bloemen is dit lang, maar je kunt de houdbaarheid van droogbloemen nog meer uitrekken. Door het licht verkleuren de bloemen. Hierdoor worden ze doffer van kleur of verliezen ze de kleur helemaal, wat vervolgens resulteert tot uitval van de bloemen.
Zet droogbloemen niet in een vaas met water
Hoewel een vaas met helder water natuurlijk erg mooi kan zijn, is het belangrijk dat jij je droogbloemen ook echt wel droog houdt. Droogbloemen zijn namelijk bloemen die reeds dood en gedroogd zijn. Ze hebben met andere woorden geen water meer nodig.
Verwijder overtollige bladeren en bind de bloemen met elastiek bij elkaar in kleine bossen. Bind de bloemen per soort en in gelijke bundels bij elkaar. Hang ze ondersteboven op een goed geventileerde, donkere plaats die je goed kan ventileren. Een goede plek is hiervoor is bijvoorbeeld de zolder.
Hang de bloemen per soort in bosjes van vijf tot tien stelen ondersteboven op, in een donkere, droge en warme plaats zoals een zolder. Heb je geen donkere ruimte, wikkel elk bosje dan in kraftpapier. Laat tussen elk bosje genoeg plaats. Hoe meer luchtcirculatie, hoe sneller en mooier ze drogen.
Bewaren van droogbloemen
Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen, zo blijven ze langer in hun vorm en zijn ze minder breekbaar. Bind de gedroogde bloemen bij elkaar of zet ze in 1 of meerdere vaasjes. Zet de bloemen vervolgens op een plek waar de luchtvochtigheid niet al te hoog is.
Zo droog je bloemen in de magnetron
Plaats de bloemen tussen twee keukenpapiertjes op de magnetronschaal. Leg er een zwaar voorwerp bovenop. Plaats de bloemen voor 2 – 3 minuten in de magnetron op de heetste stand. Haal ze eruit en laat verder afkoelen op het keukenpapier.
Het beste is na 2 tot 3 dagen de bloemen al te laten drogen. Je voorkomt dat ze hierbij al op hun hoogtepunt geweest zijn, wat zonde is. Een roos kun je het beste ondersteboven ophangen, zodat de kop niet gaat hangen. Dat doet deze bloem als het geen water meer krijgt.
2: Gebottelde droogbloemen
Droogbloemen in een vaas zijn leuk. Wat je ook kunt doen is vazen of glazen flessen vullen met droogbloemen. Laat ze qua lengte wat verspringen voor een speels effect, maar voorkom dat ze boven de fles of vaas uitsteken.
Draai de bloemenpers zo stevig aan als je kan en zet ze op een donkere, droge en goed geventileerde plaats. 'Vergeet' je projectje even en laat de pers ongeveer acht weken staan. Draai daarna de schroeven los en haal de bloemen voorzichtig van de folie.
Droogbloemen houden van schaduw en blijven het langst mooi binnenshuis. Houd ze uit direct zonlicht, hierdoor de kleuren vervagen en de bloemen broos kunnen worden. Bewaar droogbloemen niet in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor kunnen ze slap en bruin worden.
Droogbloemen kunnen dus niet verwelken. Hierdoor kun je veel langer met een bos doen en kost het je dus ook veel minder geld. Een bos droogbloemen kost ongeveer net zoveel als een normale bos bloemen, maar je zult geld besparen omdat je minder vaak een nieuw boeket hoeft aan te schaffen.
Je kan er wel enkele laten hangen voor de sier maar deze blijven vaak niet mooi. Hierna bundel je de stengels (van één enkele soort) samen en doe je er een elastiekje rond. Je knipt een stuk touw af en hangt ze ondersteboven in een donkere ruimte. Wanneer je ze ophangt, zorg dan dat ze niet te dicht bij elkaar hangen.
Droogbloemen lang mooi houden
Zo hebben ze geen water of andere voedingsstoffen nodig. Om de droogbloemen langer mooi te houden, moet je ze zoveel mogelijk uit de zon houden en niet te dicht in de buurt van een verwarming of kachel zetten.
Hang de bloemen per soort in bosjes van vijf tot tien stelen ondersteboven op, in een donkere, droge en warme plaats zoals een zolder. Heb je geen donkere ruimte, wikkel elk bosje dan in papier. Laat tussen elk bosje genoeg plaats, hoe meer luchtcirculatie, hoe sneller en mooier ze drogen.
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Het schikken
Werk van buiten naar binnen en plaats 1 of enkele bloemen in het midden. Zitten er een paar extra lange stelen bij, verdeel die dan als laatste, over de hoeken van de vaas. Houd wel in de gaten of de stelen ver genoeg de vaas in gaan, zodat ze goed in het water staan.
Doe een laagje silicagel (onder andere te koop in de hobbywinkel) of droge rijst van zo'n 5 centimeter in een platte, luchtdicht afsluitbare bak. Prik er vervolgens kort afgesneden bloemen in en strooi nog wat silicagel of rijst rond de bloemen. Zodat ze net aan bedekt zijn. De bloemen mogen elkaar daarbij niet raken.
Bloemen drogen in de oven
Dit is zonder twijfel de snelste manier. Steek de stengels van je bloemen door een stuk kippengaas. Leg het kippengaas met de bloemen in een heteluchtoven die tot 38 graden verwarmd is. Laat de bloemen gedurende enkele uren drogen.
Voor het drogen kan je vloeipapier gebruiken dat je vervolgens tussen dikke boeken gaat leggen of je kan een standaard plantenpers kopen in onze webshop. Leg de bloemen of blaadjes voorzichtig tussen het papier of de plantenpers. Zorg vervolgens voor een constante druk door een zwaar voorwerp op de boeken te leggen.
De makkelijkste manier is om bloemen aan de lucht te laten drogen. Het vocht in de bloemen verdampt dan en de bloem 'verdroogd' op die manier. Ook kunnen bloemen in een boek of speciale bloemen pers plat geperst worden. Dit is een simpele, maar zeer effectieve, manier die iedereen zelf kan uitproberen.
Een magnetron
Het is perfect voor het drogen van kleine kleding stukken zonder extra elementen zoals plastic knopen en metalen ritsen. Het enige wat je hoeft te doen is voor 20 seconden kledingstuk in te stoppen en het daarna kort schudden. Als je deze actie 2-3 keer herhaalt, moete het droog zijn.