Zo begon de lang verbeide bevrijding van Nederland: met een soort koehandel in de boomgaard van boer Smeets. De volgende drie dagen zouden drie onderdelen van het XIXe legerkorps 15 kerkdorpen en 26 gehuchten in Zuid-Limburg bevrijden.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
De bevrijding van Nederland start op 12 september 1944 met de opmars van de Amerikanen in Limburg. Met operatie Market Garden wordt op 17 september 1944 een gedeelte van Noord-Brabant en Gelderland bevrijd.
Op 4 mei 1945 geeft het Duitse leger in Noord-West Europa zich over aan de geallieerden onder bevel van de Britse generaal Montgomery. De volgende dag zal er niet meer worden gevochten. Op 5 mei wordt in Wageningen de overgave van de Duitse troepen in Nederland besproken.
De Duitsers hebben als doel Frankrijk te verslaan. Via Nederland en België willen ze de Franse verdedigingslinie aan de oostgrens omzeilen. Door Nederland te bezetten kunnen de nazi's bovendien voorkomen dat Engeland een uitvalsbasis op het Europese vasteland opzet.
Grote bedrijven als Philips en DAF, maar ook plaatselijke schildersbedrijven die bunkers verfden, bijvoorbeeld die op Schiermonnikoog. Het beton voor die bunkers werd ook door Nederlanders geleverd, onder meer vanuit Hoogkerk door het bedrijf Kool en Wildeboer. Na de oorlog werd streng opgetreden tegen deze bedrijven.
Stap voor stap bevrijd. De eerste Amerikaanse bevrijders komen op 12 september 1944 Zuid-Limburg binnen. Op 15 september viert Maastricht als eerste Nederlandse stad de bevrijding. Op 17 september 1944 start Operatie Market Garden.
Nederland in de Tweede Wereldoorlog is de periode dat Nederland betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd.
Het Zuid-Limburgse Mesch was 75 jaar geleden de eerste plaats in Nederland die door de geallieerden werd bevrijd.
Hoewel de geallieerden vanaf het begin van de oorlog in 1939 verzet bieden tegen de Duitse bezettingen en uitbreidingen begint de bevrijding van West-Europa pas in juni 1944 als de geallieerden op de kusten van Normandië landen. Na bijna een jaar vechten bereiken de geallieerden uiteindelijk Berlijn.
Door naar het volgende Waddeneiland: Schiermonnikoog werd als laatste gemeente van Nederland bevrijd. De laatste Duitse troepen werden op 11 juni 1945, dus ruim een maand na de capitulatie van nazi-Duitsland, van het eiland gehaald door de Canadezen.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland was Nederland in mei 1945 eindelijk vrij. In een ander deel van het Koninkrijk, toenmalig Nederlands-Indië, eindigde de oorlog enkele maanden later.
De inval in Polen, die begon op 1 september 1939, vormde het startschot voor de Tweede Wereldoorlog. Groot-Brittannië en Frankrijk eisten in een ultimatum dat Duitsland zich onmiddellijk zou terugtrekken, en toen dit niet gebeurde, verklaarden de twee landen Duitsland de oorlog.
Nederland als Natiestaat
In 1581, via de historische "Acte van Verlatinghe," verklaarden de Nederlandse provincies hun onafhankelijkheid van de Spaanse vorst Philips II. Dit was een keerpunt in de geschiedenis van Nederland, waarbij de Republiek der Verenigde Nederlanden ontstond als een zelfstandige natie.
Na de bevrijding van Frankrijk en België werd ook Nederland bevrijd, op 5 mei 1945. De ondergang van Duitsland was hierna in zicht. De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.
In 1938 valt hij Oostenrijk binnen, in 1939 Polen en Tsjecho-Slowakije. En dat is nog niet genoeg. In 1940 worden Denemarken en Noorwegen door het Duitse leger veroverd. Nederland is al meer dan 100 jaar niet in oorlog geweest.
De geallieerden waren een groep landen die zich aaneengesloten hadden als tegenstanders van de initiatiefnemers van de Tweede Wereldoorlog; Nazi-Duitsland, het Koninkrijk Italië en Keizerrijk Japan, de zogenaamde asmogendheden. De geallieerden noemden zich vanaf 1942 officieel de Verenigde Naties.
Tussen 2 en 12 september werd België grotendeels bevrijd, vooral door Canadezen, Polen, Britten en Amerikanen. Op 4 september 1944 trok de Groepering Bevrijding samen met de Britten in een overwinningsparade door de Belgische hoofdstad.
De bevrijding van Maastricht vond plaats op 13 en 14 september 1944 door de Old Hickorydivisie. Op 14 september werd Maastricht ten westen van de Maas bevrijd. Het was daarmee de eerste Nederlandse stad die bevrijd werd door de geallieerden.
In de middeleeuwen was er weinig verschil tussen beide landen. Toen was Nederland onderdeel van het Duitse rijk. Maar in de 17e en 18e eeuw werd Nederland een republiek waar de burgers het voor het zeggen hadden.Dat is 300 jaar eerder dan in Duitsland.
Nederland is al meer dan 100 jaar niet in oorlog geweest. En eigenlijk verwacht niemand dat er ooit nog oorlog zal komen. Maar op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen ook Nederland binnen.
Nadat het Nederlandse leger op 15 mei 1940 capituleerde werd Nederland bezet en vluchtte de regering en de koningin naar Londen. De Oostenrijkse jurist en nazi Arthur Seyss-Inquart werd op 29 mei benoemd tot Rijkscommissaris van Nederland. Hij was nu de baas van Nederland.