Een vergrote prostaat is meestal goedaardig. Er zijn twee soorten medicijnen om plasklachten te verminderen: alfa-blokkers die de blaashals ontspannen en 5-alfa-reductaseremmers die de prostaat verkleinen.
Tamsulosine behoort tot de alfablokkers. Het ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen. Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat.
Is seks goed voor de prostaat? Een gezonde seksuele activiteit is goed voor het gehele lichaam en dus ook voor de prostaat. Maar belangrijker lijken de bevindingen uit grote epidemiologische studie die aantonen dat frequentere ejaculaties de incidentie (ontstaan en voorkomen) van prostaatkanker kunnen beïnvloeden.
Verschillende onderzoeken hebben een verband gevonden tussen het dagelijks eten van minstens twee stukken fruit en het verkleinen van de kans op prostaatkanker. Ook de fructose in fruit zou bijdrage aan een gezonde prostaat. Blauwe bessen, frambozen, aardbeien, bramen en pruimen zijn rijk aan antioxidanten.
Intensief. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat regelmatig wandelen wel kan helpen om prostaatkanker te voorkomen, maar dat het weinig invloed heeft wanneer de diagnose eenmaal is gesteld. Dan zijn intensievere oefeningen nodig. Gedacht kan worden aan tuinieren, fietsen of tennissen.
De plasbuis loopt door de prostaat en bij een operatie wordt de sluitfunctie aangetast. Om daaraan te verhelpen, kunt u de bekkenbodemspieren trainen zodat deze een deel van de sluitwerking overnemen. Een aangepast oefenprogramma zorgt ervoor dat het urineverlies beperkt wordt.
Relatie vergrote prostaat en erectieproblemen
Het is nog niet bekend waarom hier een verband tussen is. Wel is duidelijk dat mannen met symptomen van een vergrote prostaat ook vaak erectiestoornissen hebben.
Zo is uit studies gebleken dat mensen die melk drinken over het algemeen gezonder leven en zich meer laten screenen op prostaatkanker waardoor deze in een vroeger stadium wordt ontdekt (3).
Suiker, te veel zout, verzadigde vetten en producten met conserveringsmiddelen en toevoegingen kunnen beter worden vermeden. Een actieve leefstijl, zonder nicotine en met matig alcoholgebruik zijn ook factoren die de gezondheid van de prostaat kunnen bevorderen.
Een goedaardige vergroting van de prostaat komt vaak voor bij mannen vanaf 50 jaar. De juiste oorzaak is onbekend. Mogelijk heeft het mannelijk hormoon testosteron er iets mee te maken.
Groene thee drinken: Groene thee zou ook goed zijn voor de conditie van de prostaat.
Alcohol verhoogt risico
Ook bij een lage alcoholconsumptie werd een verhoogd risico gevonden (8%) op prostaatkanker gevonden ten opzichte van mensen die helemaal geen alcohol drinken. Bij het gebruik van meer dan drie glazen alcohol per dag liep dit risico op tot 23 %.
De onderzoekers, verbonden aan de Universiteit van Olomouc (Tsjechië), concluderen dat het gebruik van gedroogd cranberrypoeder de gezondheid van de prostaat verbetert en problemen met het uitplassen van urine normaliseert.
PSA waarde verlagen
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat u zelf uw PSA waarde kan verlagen door uw leefstijl aan te passen. Gezond leven, bewust eten en genoeg beweging is uiteraard altijd aan te raden voor uw algemene gezondheid.
Er is wetenschappelijk nog geen bewijs gevonden dat fietsen daadwerkelijk de oorzaak is van het ontstaan van prostaatklachten. Wel is het zo dat mannen die reeds bepaalde prostaatklachten hebben, voorzichtig moeten zijn met fietsen om verergering van de klachten te voorkomen.
Wetenschappers adviseren mannen om veel groene thee te drinken. De theesoort helpt prostaatkanker voorkomen. Ook voor mannen die al prostaatkanker hebben, is groene thee volgens de onderzoekers een goed 'medicijn': de thee gaat uitzaaiing van de kanker tegen.
Nee, het is niet mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken. Onderzoek is wel mogelijk door een huisarts. Een huisarts kan de buitenkant van de prostaat bevoelen met een vinger via de anus. Ook kan de huisarts de PSA waarde laten bepalen door uw bloed te laten onderzoeken in een laboratorium.