Hoornaars zijn altijd groter dan gewone wespen. Het lijf van de hoornaar is ten dele rood- tot donkerbruin gekleurd. Hoornaars kunnen agressiever reageren als je te dicht bij hun nest komt. Hoornaars maken nesten met schelpvormige lagen, gewone wespen niet.
De hoornaar is niet gevaarlijk voor mensen, maar eet wel andere bijen op. Reden voor EIS Kenniscentrum Insecten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA om de hulp van het publiek in te roepen bij het opsporen van nesten van het dier.
Je kunt het nest best bij zons' op- of ondergang bespuiten, wanneer de meeste hoornaars naar huis zijn teruggekeerd om de nacht door te brengen en minder actief en verspreid zijn. Doordrenk het met een wespenafweermiddel en verwijder het na een paar dagen als je zeker weet dat alle hoornaars dood zijn.
Aangeraden wordt om de hoornaar niet zelf te bestrijden maar een specialist in te schakelen wanneer u last heeft van nest(en). 2. Heeft u regelmatig last van rondvliegende hoornaars, dan kunt u een val maken of kopen, om deze hoornaars te vangen. In de vallen zullen zij sterven.
Ze vallen de mens met z'n lekkere hapjes en drankjes doorgaans niet lastig. Er is één ding waar hoornaars absoluut niet tegen kunnen: dat je te dicht bij hun nest komt. Als dat gebeurt, kunnen ze wél heel agressief reageren. Liever blijf je op minimaal vijf meter van het nest, om een aanval te voorkomen.
Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp. De kans dat u door een hoornaar wordt gestoken, is echter veel kleiner dan dat u door een gewone wesp wordt gestoken. Hoornaars komen namelijk niet af op zoetigheid en eten.
De hoornaar is een goede insectenbestrijder. Ze zijn erg nuttig omdat ze dode bijen, wespen en andere insecten opruimen. Daarnaast jagen ze ook op andere insecten. Hun prooi wordt dan meegenomen naar het nest om aan de hoornaar larven te worden gevoed.
Hoornaars overleven de winter niet, ze leven net als andere wespensoorten slechts één seizoen. Alleen de koningin die aan het eind van het seizoen werd geboren, overwintert om het volgende jaar een nieuw nest te maken. Zij komt rond eind april tevoorschijn uit haar winterslaap.
Hoornaar worden veelal met rust gelaten door mensen en dieren omdat ze bang zijn voor de pijnlijke steek. Echter is van één dier bekend dat deze graag op hoornaar jaagt: de wespendief. De wespendief is een unieke roofvogel met een meer dan uitgesproken voorkeur voor wespensoorten waaronder de hoornaar.
Een hoornaarsnest herkennen van de Europese hoornaar is vrij eenvoudig. Het is gelig tot roodbruin van kleur en er zitten lichte en donkere strepen op. De vorm van het nest is ook vrij uniek: het wordt bedekt door schelpvormige lagen. Er leven 100 tot 1000 hoornaars in het nest.
Het nest van de Aziatische hoornaar vind je doorgaans hoog in de bomen. Er is echter één hoornaar die wel levensbedreigend voor de mens is: de Aziatische reuzenhoornaar (Vespa Mandarinia).
Een hoornaar geeft namelijk minder gif af als een wesp. De hoornaar heeft eigenlijk maar één echte natuurlijke vijand in Nederland en dat is de wespendief. Deze roofvogel is gespecialiseerd in het vinden van bijen en wespennesten om ze vervolgens één voor één op te peuzelen.
Het beest ziet er gemeen uit, maar tenzij je naast zijn nest staat zal een hoornaar niet zomaar steken. Sta stil en ga vooral niet wapperen met je handen. Hou autoraampjes dicht als dat enigszins mogelijk is. Vliegt een hoornaar toch naar binnen, ga dan rustig naar de kant van de weg en open al je raampjes.
Een Europese hoornaar wesp bouwt een nest namelijk vaak nabij bomen of struiken. Deze wespensoort kiest in ieder geval altijd een plek uit die niet vochtig is. Ook bouwt de Europese hoornaar haar nest nooit onder de grond.
Hoornaars vliegen ook 's nachts en komen dan op kunstlicht af. Iets bijzonders is dat de larven worden gevoed met dierlijk materiaal en de larven voor de werksters een zoetige vloeistof produceren, dat ze uitbraken en door de werksters weer wordt opgezogen. De werksters worden dus gezoogd door de larven.
Net als gewone wespen kan de Aziatische hoornaar steken. Maar omdat het een groter exemplaar is met een langere angel, zal een steek vervelender aanvoelen. Personen die allergisch reageren op bijen- of wespensteken zijn best extra alert.
Men zegt wel dat een steek van een hoornaar een paard kan doden. Dit is een fabel.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
Nederlands: Twee jonge mannetjes van de hoornaar vechten met elkaar op leven en dood (om de gunst van een nieuwe koningin). De mannetjes vechten fanatiek met elkaar. Daarbij omklemmen ze elkaar met hun poten en proberen houvast te vinden op elkaars lichaam.
Wanneer men veel wespen in huis aantreft is dit vrijwel altijd het gevolg van een wespennest dat zich ergens in de constructie van het huis bevindt. De wespen zijn meestal erg traag en komen in de kamer terecht vanuit naden en kieren die licht doorlaten naar het nest.
De hoornaar is in principe niet gevaarlijk. Door zijn grote angel zijn de steken pijnlijker dan die van een gewone wesp, toch is het gif minder krachtig en daardoor minder gevaarlijk. Een hoornaar komt niet zomaar op je af; pas wanneer je binnen vijf meter van een hoornaarsnest komt, slaat het insect alarm.
Hoe ziet een wespenkoningin eruit? De wespenkoningin heeft net als de gewone wesp karakteristieke gele en zwarte strepen dwars over het achterlijf. De typische wespentaille is ook goed zichtbaar. Een gewone werkster wesp wordt 10 tot 15 millimeter groot, terwijl de wespenkoningin ongeveer 20 millimeter groot wordt.
hoe hoger de luchttemperatuur hoe verder wespen zich van hun nest zullen verwijderen om te foerageren doorgaans is deze afstand niet groter dan enige honderden meters, max. ca. 1 km.