Bevestig spandraad aan de beginpaal en rol de spandraad af tot +- 20 cm van voor de eindpaal. Knip de spandraad door met een tang. Bevestig een draadspanner aan een nieuw stuk spandraad en bevestig deze aan de eindpaal door de spandraad rond de paal te wikkelen.
Maar hoe doe je dat dan precies? Een staalkabel spannen doe je door gebruik te maken van een speciale draadspanner. Aan de hand van een draadspanner bevestig je een staalkabel bijvoorbeeld aan een muur. Dit voorwerp laat je de spanning van de kabel heel precies afstellen.
Met een spanwartel, spanschroef, schroefspanner of draadspanner kan een ketting of kabel op spanning gebracht worden. Een spanschroef bestaat uit twee schroefeinden: één met een rechtse draad en één met een linkse draad. Het draaien van de schroef zorgt voor spanning op de kabel of ketting.
Bevestig met klemmetjes het gaas of draad aan de bovenzijde, onderzijde en in het midden van de paal. Doe dit met een handige Betafence Bekaclip tang. Bevestig de klemmetjes over de kruispuntjes van het gaas. Wikkel het gaas of draad af langs de andere palen.
Indien u met betonplaten werkt teken dan de hoogte van de betonplaat af op zowel de hoek- als tussenpalen. Plaats de palen van de afsluiting op de juiste plaats en maak op het einde een betonplaat op maat. Een handige tip is om een plank op maat te hebben die u telkens tussen de palen legt.
Knip de spandraad door met een tang. Bevestig een draadspanner aan een nieuw stuk spandraad en bevestig deze aan de eindpaal door de spandraad rond de paal te wikkelen. Verbind dan de spandraad met de draadspanner en span deze op (nog niet te strak).
Let op: je hebt drie spandraden nodig, één onderaan, één in het midden en één bovenaan. Je hebt ook spanners nodig om de spandraden te verstevigen (drie per hoekpaal) én binddraad om de tuindraad aan de spandraden te bevestigen.
Zo span je draden
Eerst bevestig je een stuk draad van 20 centimeter aan één paal, daaraan komt een draadspanner. Van de draadspanner naar de andere hoekpaal komt een lange spandraad. Als deze aan elkaar zitten, kun je de draadspanner aandraaien om de spandraad strak te krijgen.
Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet. Als minimale lengte wordt hierbij over het algemeen een lengte van 40cm in de grond geadviseerd.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Een spanwartel bestaat uit twee schroefeinden, één met een rechtse draad en één met een linkse draad. Door de wartel te draaien wordt de spanning ingesteld. Een spanwartel varieert van klein voor bijvoorbeeld toepassing bij de verstaging op een zeilschip tot zeer groot voor in bouwwerken.
Een draadspanner is een bepaald soort ijzerwerk wat je gebruikt om staaldraad strak en recht ergens tussen te kunnen spannen.
span de koper draad aan een zijde in (tafelklem of zo) en span de andere zijde in een boorkop. Langzaam draaien met de boor terwijl je de draad gespannen houdt en de draad wordt recht (getordeerd). Niet teveel maar dat toont zich vanzelf.
Hardhout wat in de grond of water geplaatst wordt, zoals palen en damwand, heeft een verwachte levensduur van ca. 20 jaar.
Hanteer 1 zak snelbeton per paal of poer en 2 zakken bij zachte ondergrond en dikkere palen. U hoeft bij ons snelcement bovendien niet te mixen, wel zo handig.
Het gaas wordt in verschillende hoogtes gemaakt. Normaal gesproken worden de palen h.o.h. 3 meter uit elkaar geplaatst, dit wordt gedaan om bestand te zijn tegen extreme omstandigheden. Indien men dit wenst, kunnen we de afstand vergroten tot een h.o.h. afstand van 10 meter.
Hoe dichter de palen op elkaar staan, hoe sterker de afrastering is. Een normale afstand tussen de palen is drie meter.
De paal wordt minimaal 60 cm in de grond geplaatst waaraan het gaashekwerk vervolgens wordt bevestigd. De palen worden standaard geleverd op een lengte van 200 cm, wij adviseren 4 draadkrammen per paal te gebruiken(paal kun je ook korter zagen). Plaats vervolgens om iedere 2/2,5 meter een paal in de grond.
Zorg dat het loodrecht gebeurt. Door een touwtje waterpas uit te spannen op de hoogte waar de koppen van de paalhouders moeten komen, kunnen deze precies op gelijke hoogte worden ingeslagen. Zaag de palen op de juiste lengte af en plaats de eerste in de paalhouder. Zet deze precies loodrecht (stellen met waterpas!)
De goedkoopste tuinafsluiting is een groene afsluiting of een draadafsluiting. De prijzen liggenhier tussen de € 5 à € 10 per lopende meter. Een groen afsluiting, zoals een beukenhaag of taxushaag, heeft uiteraard wel nog jaarlijks 2 snoeibeurten nodig. Maar dat kost je uiteraard niets extra.
Bevestig de draad 5 cm boven het gras aan de paal om gemakkelijk te kunnen maaien. Om twee rollen tuindraad te verbinden, leg je twee volledige mazen over elkaar en verbind je ze met binddraad. Trek deze verbinding strak aan. Bevestig na het opspannen de draad aan de palen met binddraad.