Deze namen zijn afgeleid van de Latijnse woorden voor zeven, acht, negen en tien: septem, octo, novem en decem. Deze maanden waren oorspronkelijk immers de zevende tot en met tiende maand van het Romeinse jaar.
September was gerekend vanaf maart de zevende maand, oktober de achtste, november de negende en december de tiende. Die maanden zijn genoemd naar de Latijnse telwoorden voor 7 tot en met 10: septem, octo, novem en decem.
Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van octo, het Latijnse woord voor acht. Oktober was namelijk volgens de Romeinse kalender oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat volgens deze kalender tot 153 v. Chr. het nieuwe jaar op 1 maart begon.
Naast de huidige naam heeft september net zoals augustus ook nog andere namen. Augustus staat natuurlijk ook bekend als de oogstmaand. Bij september is dat ook het geval. September staat namelijk ook bekend als vruchtmaand, de havermaand, de gerstmaand, de herfstmaand en de fruitmaand.
De naam komt van het Latijnse woord septembris wat afkomstig is van het woord septem, dat zeven betekent — september was oorspronkelijk de 7e maand van het jaar, omdat het Romeinse kalenderjaar tot 153 v. Chr op 1 maart begon.
Deze namen zijn afgeleid van de Latijnse woorden voor zeven, acht, negen en tien: septem, octo, novem en decem. Deze maanden waren oorspronkelijk immers de zevende tot en met tiende maand van het Romeinse jaar.
1944 - Geallieerden bevrijden Brussel. 1944 - Dolle Dinsdag: Nederland wacht tevergeefs op de bevrijders. 1987 - Het Homomonument in Amsterdam wordt onthuld. 1990 - Saddam Hoessein, de Iraakse president, roept opnieuw op tot een heilige oorlog tegen het Westen.
De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31). Tussen haakjes staat het aantal dagen dat die maand heeft.
Maart (ook wel: lentemaand, buienmaand, guldenmaand, windmaand, dorremaand) is de derde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog.
Romeinse maanden
De namen van de maanden komen uit de Romeinse tijd. Ze zijn genoemd naar goden, heersers en getallen. Bij de Romeinen liep het jaar van maart tot februari. - Februari: afgeleid van `februare' dat reinigen betekent.
De naam komt van novem, het Latijnse woord voor "negen". November was oorspronkelijk de negende maand van het jaar, omdat het Romeinse kalenderjaar tot 153 v. Chr. op 1 maart begon.
December ontleent zijn naam 'tiende maand' aan de oorspronkelijke Romeinse kalender; het Latijnse woord 'decem' betekent namelijk tien. Volgens deze kalender liep het jaar van maart tot en met december, gevolgd door een naamloze winterperiode.
1 september is de 244ste dag van het jaar (245ste dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 121 dagen tot het einde van het jaar.
Op 9 augustus 1945 om 11:02 uur, drie dagen na de bom op Hiroshima, gooien de VS ook op de Japanse stad Nagasaki een atoombom, Fat Man genaamd. De bom explodeert 1.800 meter boven de voorstad Urakami en maakt direkt 70.000 slachtoffers.
10 augustus is de 222ste dag van het jaar (223ste dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 143 dagen tot het einde van het jaar.
Jaarlijks wordt op 15 augustus stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden álle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
"Op 02-02-2022 registreert je brein vier keer de twee, dat is vier keer hetzelfde nummer. Het is herkenbaar en dat is fijn. Elke keer als je brein dat herkent, dan maak het figuurlijk een sprongetje van: hé, dat ken ik", legt Faas uit.
Opvallen op social media en hun bereik vergroten. Aan de hand van een inhaakkalender kan je dan precies zien wat op welke dag zijn, hierdoor kan jij je dus goed voorbereiden en kan je direct aan de slag gaan om hier een zo creatief mogelijke foto of video voor te creëren.
Met name in de volgorde van dag en maand komen verschillen voor. Zo is in het Nederlands taalgebied de volgorde dag-maand-jaar gebruikelijk, terwijl men in de Verenigde Staten de volgorde maand-dag-jaar hanteert.
Een Engels cv noem je - net als een Nederlands cv – een 'Curriculum Vitae'. Solliciteer je bij een Amerikaans bedrijf, dan is de term 'Resume' gangbaar. Je persoonlijke gegevens zet je helemaal bovenaan je cv.
dinsdag {de}
Tuesday {znw.}