Met “Beste [VOORNAAM, ACHTERNAAM]” zit je altijd goed. Tenzij je bij een bank of advocatenkantoor gaat solliciteren, dan kun je beter voor 'geachte' gaan, en het houden bij een “heer/mevrouw [ACHTERNAAM]”. Open de eerste alinea van je sollicitatiebrief met een killer-openingszin.
De eerste zin moet de lezer nieuwsgierig maken naar de rest van je sollicitatiebrief. Begin daarom met een zin die er uit springt. Schrijf bijvoorbeeld over iets wat je opvallend vindt aan het bedrijf, een stukje geschiedenis over jezelf of een statement over iets wat je belangrijk vindt.
Onbekende geadresseerde
Het kan gebeuren dat je de naam online niet kan vinden en dat zelfs na een belletje het niet duidelijk is voor wie de sollicitatiebrief is. Houd het dan simpelweg bij de volgende varianten: Geachte heer, geachte mevrouw. Geachte heer, mevrouw.
Het kan allemaal. Misschien het liefst 'aan' of 'in'; klinkt ook het best in volgorde 'wat mij ... deze functie aanspreekt'.
Afsluiting - Sluit je brief af met één of twee zinnen waarin je de werkgever laat zien dat je op gesprek wilt komen. Bijvoorbeeld 'Graag licht ik mijn Curriculum Vitae en motivatie toe in een persoonlijk gesprek'.
Als je een spontane sollicitatiebrief stuurt, kan je best op zoek gaan naar de naam van de personeelsverantwoordelijke en de sollicitatiebrief rechtstreeks aan hem/haar richten. Vind je de naam niet op de website van het bedrijf, dan kan je best even bellen naar het bedrijf om de naam van die persoon te vragen.
Zet jouw naam en contactgegevens bovenaan de brief, of in de linkerhoek van de pagina. Vervolgens voeg je een witregel toe en zet je hier de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft (daarover later meer). Daarna volgt weer een witregel en voeg je de plaats en datum toe.
In een sollicitatiebrief geef je vooral een toelichting op je cv. Waar je gewerkt hebt, wat je hebt gestudeerd en waar je goed in bent. In een motivatiebrief laat je meer zien van jezelf, wie je bent, wat je ambities zijn en waarom jij vindt dat de baan goed bij jou past.
Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.
Weet je of de geadresseerde in de sollicitatiebrief een man of een vrouw is, dan gebruik je 'Geachte heer (achternaam)' of 'Geachte mevrouw (achternaam)'. Onthoud dat het altijd beter is om wel je aanhef persoonlijk te maken door eerst te achterhalen wie de persoon is waarnaar je schrijft.
Zeg iets als: 'De vakken die ik heb gevolgd tijdens mijn opleiding hebben me goed voorbereid op deze functie' of 'De twee jaar die ik gewerkt heb bij bedrijf x hebben me ruime ervaring bijgebracht met alle taken en vaardigheden waar u om vraagt in uw vacaturetekst. '
Wat je aanspreekt in de functie
Bestudeer de vacature grondig en formuleer voor jezelf een aantal punten die jou erg interessant lijken en hoe deze bij jouw ambities passen. Denk bijvoorbeeld aan het werken in een internationale context, de diversiteit aan taken, of de aangeboden verantwoordelijkheid.
Verkoop jezelf met een sollicitatiebrief
Verdiep je altijd eerst in de vacature. Past hierbij een hippe benadering, dan kun je dat gerust doen. In het andere geval stel je de brief wat formeler op. Presenteer jezelf, maak reclame voor jezelf en vertel dat jij de juiste persoon bent om de vacature op te vullen.
Redenen waarom je interesse hebt, inclusief een onderbouwing. Bewijs waarom je geschikt bent voor deze baan. Laat eens een voorbeeld zien van je huidige (vrijwilligers) werk. Ook een diploma van een cursus die je gevolgd hebt of bijvoorbeeld een citaat van een cliënt zijn goede manieren om te laten zien wat je kunt.
Dat is simpel: de ideale lengte van een sollicitatiebrief is tussen een halve pagina en een hele pagina. Een sollicitatiebrief moet dus op 1 A4'tje passen. Dit blijkt onder andere uit Amerikaans onderzoek onder recruiters. Maak je sollicitatiebrief dus liever niet korter of langer dan dat.