Als dat niet mogelijk is, kan Beste of Geachte zelfstandig worden gebruikt als aanhef. Ook een informelere begroeting als Dag, Goeiedag, Goedemorgen, Goedemiddag, Goedenavond of Hallo, zonder aanvulling, is mogelijk als aanspreking van een persoon van wie men de naam niet kent.
Onbekende ontvanger
In dat geval is het gebruikelijk om een formele aanhef met Geachte te gebruiken. Als het gaat om meerdere ontvangers (zoals een commissie), dan kun je eventueel verwijzen naar een groep. Maar schrijf niet alleen Geachte, omdat dit wel heel kortaf is.
Wat is de beste briefaanhef als je niet weet of de geadresseerde een man of een vrouw is? Als het geslacht van de geadresseerde onbekend (en niet te achterhalen) is, is het van oudsher het gebruikelijkst om in de aanhef boven een brief of e-mail zowel heer als mevrouw te vermelden.
Wanneer de ontvanger en jij elkaar al beter kennen, kan je de e-mail ook beginnen met “Beste …” of een vriendelijk “Goedendag”. Alleen onder collega's is “Hallo” of “Hi” acceptabel.
Ken je de ontvanger helemaal niet of is er sprake van een formele situatie, dan gebruik je bij voorkeur 'Geachte'. Ken je de ontvanger of gaat het om een informele situatie, dan gebruik je 'Beste'. Ken je iemand heel goed, dan mag je ook 'Hallo', 'Hi', 'Hoi', 'Dag' of 'Goede…' gebruiken.
Goede standaardzinnen voor de afsluiting van een zakelijke brief zijn bijvoorbeeld: Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw moeite.
Geachte heer/mevrouw, (wanneer je niet weet of het een man of vrouw is en je weet geen achternaam). Dit gebruik je in officiële brieven. Je gebruikt het wanneer je iemand niet kent of wanneer iemand ver van je af staat.
Een formele begroeting begint met Geachte. Daarna volgt mevrouw of meneer en dan de familienaam als je die kent. Beste is informeel.Daar schrijf je geen mevrouw of meneer achter.
Aanhef: Schrijf een formele aanhef, bijvoorbeeld “Geachte mevrouw/meneer,” of “Beste [naam van de ontvanger],” Inleiding: Schrijf een korte inleiding waarin je uitlegt waarom je de brief schrijft. Kern van de brief: Schrijf in de kern van de brief de inhoudelijke boodschap die je wilt overbrengen.
Als ook de naam van de geadresseerde niet bekend is, is een aanhef met een rolbenaming mogelijk, bijvoorbeeld Beste klant. Als het niet mogelijk is om een naam of een rolbenaming te vermelden in de aanhef, kan Beste (of Geachte) zelfstandig worden gebruikt als aanhef.
De aanhef of aanspreking is een (meestal vriendelijke) introducerende zin van een brief of e-mail. Het gaat doorgaans om standaardformuleringen waarmee de schrijver zich tot de geadresseerde richt. Er bestaan verschillende formules, van formeel tot zeer intiem.
Het zelfstandige gebruik van Beste en Geachte als aanspreekvorm kan handig zijn in een brief of e-mail die voor meerdere mensen bedoeld is of die gericht is aan iemand van wie de naam niet bekend is. Beste is bruikbaar in allerlei (zakelijke) contexten.
In formele en officiële boodschappen kunnen lezers het gebruik van ik als eerste woord als onbeleefd ervaren. Door te starten met ik kunt u immers de indruk wekken dat u zichzelf belangrijker vindt dan de lezer.
Vooral over manieren om een zin te beginnen bestaan veel regels. Begin niet met een getal, want dat staat niet mooi. Begin niet met 'ik', want dan leg je de nadruk te veel op jezelf.
Niet: “Als ik klaar ben met m'n presentatie, dan…” Maar: “Als je straks na afloop deze zaal uitloopt, dan…” En niet: “Ik beantwoord graag vragen tussendoor.” Maar: “Stel gerust vragen tussendoor!”
Veelgestelde vragen over de afkorting van meneer
De afkorting voor de heer en mevrouw is “dhr. en mevr.” of “dhr. en mw.”, maar het wordt aangeraden om deze afkortingen voluit te schrijven. Dit geldt ook voor de afkorting van de heer en de afkorting van mevrouw als ze individueel voorkomen.
In het Nederlands kan een rooms-katholiek priester met pastoor aangesproken worden maar meneer ofwel meneer pastoor zijn in deze zin, in tegenstelling tot het Pools, ook aanvaardbaar.
Algemene tips voor het schrijven van e-mails: Blijf consequent formeel of informeel.Zorg voor een vriendelijke inleiding en start je bericht nooit met 'ik'.Houd de e-mail kort en ben zo concreet mogelijk.
De standaardafsluiter voor een formeel bericht is 'Met vriendelijke groeten'. Als je iets vraagt, kan je ook afsluiten met een dankwoord.
Bij een formele aanhef gebruik je dus ook een formele of neutrale slotformule. Een veelgebruikte neutrale slotformule is Met vriendelijke groet of Met vriendelijke groeten. Je kunt hiervoor kiezen bij zowel formele als informele correspondentie. Als je het formeel wilt houden, dan kun je gebruikmaken van Hoogachtend.
In afwachting van uw antwoord verblijf ik, In het vertrouwen u voldoende te hebben geïnformeerd, verblijf ik. Hopende u hiermee van dienst te zijn geweest, verblijf ik.