Over het algemeen kan je starten met potjestraining vanaf 18 maanden. Toch hangt het startmoment sterk af van kind tot kind.
Hoelang zindelijkheidstraining duurt, verschilt per kind, maar je bent er al snel drie maanden mee bezig voordat je kind écht aanvoelt en communiceert wanneer hij naar de wc moet. Het belangrijkste is dat je de training consequent volhoudt. Beginnen met zindelijkheidstraining?
Timing is belangrijk: Probeer je kind ongeveer 15-30 minuten na het drinken op het potje te zetten. Dit is een goed moment waarop het lichaam de aandrang kan voelen. Daarnaast kun je je kind ook na de maaltijden en voor het slapengaan op het potje zetten, aangezien dit vaak momenten zijn waarop de blaas actiever is.
Introduceer het potje
Zet het potje bijvoorbeeld bij zijn speelgoed of op een andere vertrouwde plek, zodat hij eraan kan wennen. Laat je kind ook af en toe op het potje zitten, in eerste instantie kan dit met kleren aan. Probeer dit zo ongedwongen mogelijk te laten verlopen, dwing hem in ieder geval niet.
Een kind is klaar om zindelijk te worden als hij of zij: begrijpt dat pipi of kaka in het potje hoort. voelt dat hij of zij pipi of kaka moet doen en dit kan ophouden tot het potje. wil meewerken.
Zorg ervoor dat uw kind ontspannen op het potje kan zitten (denk hierbij bijvoorbeeld aan een brede rand zodat het plassen of poepen geen pijn doet). Zet uw kind (uiteindelijk) op vaste momenten (6 tot 7 keer per dag) op het potje.
Het voordeel van zo'n wc-brilverkleiner is dat de grote of kleine boodschap van je kind direct in het toilet terecht komt. Een potje daarentegen moet je na elk gebruik leeggooien in de wc en vervolgens schoonmaken. Is je kind er klaar voor? Deze spullen heb je nog meer nodig voor zindelijk worden.
Laat uw kind elke dag op vaste tijden enkele minuten op het potje zitten zonder luier. Goede momenten zijn: als uw kind wakker wordt, als er signalen zijn/uw kind aangeeft dat het nodig moet, na het eten of drinken of bij weggaan of thuiskomen. Vertel iets leuks terwijl u uw kind op het potje zet.
Te vroeg beginnen met zindelijkheidstraining zorgt ervoor dat het langer duurt voor het kind zindelijk is, maar ook bij te laat beginnen kan dit problemen geven. Het kind zit dan in een andere ontwikkelingsfase en zal meer geïnteresseerd zijn in andere zaken.
Gemiddelde leeftijd
In 1953 was het nog normaal dat kinderen met 1,5 jaar zindelijk waren. Tegenwoordig ligt de gemiddelde leeftijd waarop kinderen in Nederland overdag zindelijk zijn tussen de 2,5 en 3 jaar. En gemiddeld tussen de 3 en 4 jaar blijven kinderen 's nachts ook droog (lees hier meer over bedplassen).
In het algemeen kan je zindelijkheid 'aanleren' vanaf 16 à 18 maanden. Je kind kan wel al vroeger gewaarworden dat er “iets” op komst is en signalen geven. Enkele signalen die je kan oppikken (uit Zindelijk, nu al?: Aalbers en van Zorge, 2013): Je kind maakt duidelijk dat het urine of stoelgang moet maken.
Ongelukjes op het potje
Op de eerste dag zonder luiers heeft een derde van de kinderen ongeveer drie of vier ongelukjes, terwijl 12% tot zeven jaar ongelukjes kan hebben. Je moet gewoon volhouden, want uiteindelijk leren ze het wel.
Wat als je kind niet op het potje wil of niet op de wc wil zitten? Heeft je kind moeite om op het potje of op de wc te gaan zitten, ga dan vooral niet pushen. Hou het leuk en begeleid hem op een respectvolle en liefdevolle manier naar de wc of het potje. Blijf erbij als hij zijn behoefte doet.
Het Koninklijk potje van Fisher Price is wat ons betreft het beste plaspotje van 2023. Het is net als de Housie ook een 3-in-1 potje. Het leuke van dit Fisher-Price potje is dat je hem ook kan gebruiken als je kindje geen plaspotje of wc-verkleiner meer nodig heeft - heel eenvoudig als krukje.
Terugval in zindelijkheid kan optreden als gevolg van veranderingen in het leven van het kind, zoals de komst van een nieuwe baby, verhuizing, het starten met school, stress of emotionele spanning. Deze veranderingen kunnen het kind uit balans brengen en een invloed hebben op het zindelijkheidsproces.
Rond 4 jaar zijn de meeste kinderen ook 's nachts zindelijk, maar er zijn verschillen. Een kind dat bijvoorbeeld erg diep slaapt, heeft mogelijk meer moeite om op tijd wakker te worden.
De oefenbroekjes hebben een absorberende vulling die plas kan opvangen en zijn daardoor erg praktisch als er kleine ongelukjes voorkomen. Zodra je kind in het oefenbroekje plast, voelt hij wel de ongemakkelijke nattigheid, wat het bewustzijn zal vergroten.
De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kleintje 2 jaar is, praat hij of zij in zinnen van 2 tot 4 woorden.
Het kind krijgt geen tijd om naar het toilet te gaan door te korte pauzes op school of het niet mogen plassen tijdens de lessen. Als je je kind leert om snel te plassen, leer je het ook persen bij het plassen. Als je merkt dat dit een probleem vormt voor je kind, probeer dit dan op school bespreekbaar te maken.
Wat precies de oorzaak is van het opschuiven van de leeftijdsgrens waarop kinderen zindelijk worden, is niet bekend. Deskundigen hebben wel vermoedens. Ze denken dat dit komt doordat wegwerpluiers tegenwoordig een stuk beter van kwaliteit zijn. Ze absorberen beter dus een kind heeft minder last van een volle luier.