In de meeste gevallen heb je bij een deurbel of gong 8, 12 of 24 volt nodig. Sommige beltransformatoren hebben verschillende voltage aansluitingen. Zo kun je er verschillende voltages op aansluiten. Een beltransformator als deze kan bijvoorbeeld zowel 8, 12 of 24 volt bellen of gongen aansturen.
Dit heet de beldrukker. Deze staat in verbinding met een stroomkabel. Een deurbel heeft echter niet zoveel stroom nodig als het reguliere voltage dat uit een stopcontact komt (230V). Je plaatst daarom een transformator tussen de draad die van het stopcontact naar de bel loopt.
De negatieve draad is vrijwel altijd zwart. Sommige positieve draden zijn rood, soms wit of een andere kleur. Soms is er alleen een markering te zien, in dat geval: + Positief is dan de draad met de markering (stippels of een doorlopende streep).
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
De bruine (of zwarte) fasedraad sluit je aan op ingang 'L1'. De blauwe nuldraad plaats je in de opening waar 'L2' bij staat. Er zijn nu nog twee opening over in het midden van de schakelaar. Deze zijn bedoeld voor de draden die naar de lamp of het elektrische apparaat lopen.
Voeding : Batterij / Bedraad
Standaard is dit 8 Volt met 1 Amp. De meeste deurbellen werken hier probleemloos mee. Voor optimaal gebruiks resultaat adviseren we om de 8 Volt te vervangen door 12 Volt.
Bedraad (op netstroom)
Bij bedrade deurbellen heb je altijd te maken met een 2-draads-, 3-draads- of zelfs 4-draadsaansluiting bij de voordeur. Wanneer er nog geen kabels voor een deurbelaansluiting aanwezig zijn, is het nodig dat je kabels trekt. Dat kan in dat geval extra (technisch) werk opleveren.
Zet de deurbel transformator uit
Een dergelijke deurbel transformator wordt vaak aangeduid met de term 'beltrafo'. De beltrafo bevindt zich meestal ergens in de meterkast maar soms ook direct naast de groepenkast.
de Ring Video Doorbell 2 kan alleen worden aangesloten op een AC-transformator. Het aansluiten van de Ring Video Doorbell 2 op een AC-transformator vereist enige kennis van bedrading en solderen.
De Ring Video Deurbel heeft een ingebouwde batterij, die je doorlopend oplaadt via de bedrading van je oude deurbel. Voordat je de deurbel installeert, zorg je eerst dat de batterij voldoende stroom heeft. Gebruik hiervoor de meegeleverde oplaadkabel.
Haal de bestaande deurbel van de muur en maak de bedrading los. Let op: als je de Ring Doorbell aansluit op een bestaande deurbel, is een transformator vereist met een spanning van 8-24 VAC, max. 40 VA, 50/60 Hz. Let op: Gelijkspanningstransformators en de meeste intercoms worden niet ondersteund.
De meeste oudere gongen werken op 8 volt in Nederland, maar een Nest, Ring of Unifi deurbel heeft meer vermogen nodig. Bijna alle getest deurbellen vragen minimaal 12volt en kunnen tot circa 24volt aan zonder problemen.
Het is erg gebruikelijk om de beltrafo aan te sluiten in de groepenkast. Dat komt omdat je groepenkast vaak vlak achter de voordeur zit, en dus bij de plek waar je je deurbel wilt monteren. Wil je daar een beltrafo plaatsen of vervangen? Dan moet je hem monteren op de DIN-rail.
De deurbeltransformator heeft mogelijk een label en moet een laag voltage (8-24 V AC) hebben om de Ring Video Doorbell van stroom te voorzien. Als de transformator niet geschikt is voor 8-24 V AC, is deze niet compatibel met de nieuwe Ring-deurbel en moet je contact opnemen met een gekwalificeerd elektricien.
Door op het knopje van de bel te drukken gaat er elektriciteit stromen en die elektriciteit zorgt ervoor dat die elektromagneet magnetisch wordt en het armpje aantrekt. Maar de meeste deurbellen, tingen niet 1x maar die tingen heel vaak, die rinkelen.
Naast een draadloze deurbel, kunt u ook kiezen voor een bedrade deurbel. Deze deurbellen werken vaak op een lage spanning. Omdat de netspanning in Europese huizen 230 volt is, en een deurbel zo'n hoge spanning niet aan kan, moet u gebruik maken van een beltransformator.
De standaard deurbel verbruikt 0,003 kWh per uur, dus 0,072 kWh per dag [1]. Dit maal 365 dagen in een jaar staat gelijk aan een verbruik van 26,3 kWh per jaar. Wetend dat 1 kWh gemiddeld 23 cent kost [3], zijn de kosten van een elektrische deurbel dan 6,05 euro per jaar.
Hoe werkt een beltrafo? De beltransformator is in staat om een netspanning van 230 volt om te zetten in een lagere spanning zodat deze geschikt is voor je deurbel. De beltrafo sluit je aan in de groepenkast en zorgt er vervolgens voor dat de netspanning naar zwakstroom transformeert.
Met een transformator zet je sterkstroom om naar zwakstroom. Bedrade deurbellen, zoals de Nest Hello hebben zwakstroom nodig om te werken.
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
Er wordt vaak expliciet vermeld dat de rode kabel op de plus polen moet en de zwarte op de min polen. Maar waarom is dat zo? Beide kabels zien er (los van het kleurverschil) hetzelfde uit en het draad is in beide gevallen even dik.
Geel/groen: Aardedraad dat zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Bruin: Fasedraad (aanvoerdraad van de stroom) Blauw: Nuldraad (afvoerdraad van de stroom) Zwart: Schakeldraad om schakelaars mee te bedienen.