Je start met een 4 à 5-tal houtblokken te doen branden zoals in een openhaard. Laat dit geheel branden tot de vlammen een maximale hoogte bereikt hebben van 10 à 15cm en plaats intussen de grill zo dat het vuur deze juist niet raakt. Je krijgt nu een vergelijkbaar effect als met houtskool: een gloeiende massa.
Welke soort hout kan ik het beste voor mijn barbecue gebruiken? Om het beste vlees te bereiden is een harde houtsoort nodig. Barbecuen met hout geeft je vlees die perfecte extra smaak die je anders niet erin krijgt. De houtsoorten Essen, Beuken en Eiken zijn daarom allemaal perfect aangezien dit harde houtsoorten zijn.
Het voordeel van het gebruik van houtskool tegenover hout, is dat men hogere temperaturen kan stoken en de verhitting plaatsvindt zonder vlammen.
Houtskool ontbrandt in vergelijking met briketten behoorlijk snel en bereikt zeer hoge temperaturen. Dit is een voordeel als u uw vlees snel dicht wilt schroeien. Omdat de samenstelling van houtskool is zoals hij is, worden er geen bind- of opvulmiddelen (met chemicaliën) toegevoegd.
In principe mag volgens de Europese normen enkel gezuiverde houtskool verkocht worden voor het roosteren van voedingsmiddelen. Kokosbriketten zijn een nog gezonder (en duurzamer) alternatief. Ze roken minder, gloeien sneller en worden warmer dan houtskool(briketten). Zorg ervoor dat je vlees niet verbrandt.
Een nadeel is dan weer dat houtskool sneller opbrandt dan briketten. Je zal dus vaker moeten bijvullen en houtskool is duurder dan briketten. Houtskool is dus vooral geschikt om snelle bereidingen te maken: bijvoorbeeld het grillen van een steak of een hamburger.
Een hoger percentage koolstof betekent ook dat je houtskool meer brandstof bevat. Hierdoor brandt houtskool met een hoog percentage koolstof veel langer dan houtskool met een laag percentage. Dat de houtskool wat duurder is in dat geval verdient zichzelf weer snel terug.
Medicinale houtskool - ook actieve kool genoemd - is een fijn poeder dat bereid wordt uit kool van plantaardige oorsprong. Het is in staat giftige stoffen op te nemen. Bij inname kan dit houtskoolpoeder zich binden aan giftige stoffen die zich in het maagdarmkanaal bevinden.
Het helpt de temperatuur in de barbecue constant te houden, waardoor jouw voedsel gelijkmatig gaar wordt en langer vocht vasthoudt. Warmte stijgt van de bodem naar de bovenkant van de barbecue, waar het deksel het weer omlaag reflecteert, naar het voedsel.
Steek een houtskoolbarbecue minstens 1 uur van tevoren aan. 2. Leg een mooi bergje houtskool of briketten in de barbecue en plaats daartussen aanmaakblokjes en steek deze vervolgens aan.
Pas op voor rook
Bij het barbecueën op houtskool en briketten is vaak sprake van onvolledige verbranding. Dit veroorzaakt rook met roet en fijnstof. Ook druipt regelmatig vet op de kolen. Door de vlammen die hierbij ontstaan, brandt het vlees (gedeeltelijk) aan.
Bekende houtsoorten die allergie kunnen veroorzaken, zijn onder andere: grenen, western red ceder, iroko, robinia, eiken en teak. Houtstof is opgenomen in de lijst van kankerverwekkende stoffen. Vooral hardhout kan long- en neuskanker veroorzaken bij langdurige blootstelling.
Maar je zou natuurlijk ook je culinaire handjes eens kunnen laten wapperen door het rookhout even te laten weken in wijn, bier, vruchtensap of misschien wel whisky. Een half uurtje weken is vaak al voldoende. Als je rookhout weekt in vocht dan moet het vocht eerste verdampen voordat het hout zelf gaat roken.
Snippers rookhout zijn wat grover dan rook mot en worden gebruikt om warm te roken. Bijvoorbeeld als je spareribs of pulled pork wilt bereiden. Deze rooksnippers moet je wel even in aluminium inpakken en er wat gaatjes inprikken zodat ze langzaam roken. Strooi je het over je kolen dan zal het direct verbranden.
Gevaarlijke bijwerkingen van houtskool
De werkzame stof in houtskool wordt 'actieve kool' genoemd. In de darmen kan de actieve kool andere stoffen aan zich binden, waardoor het lichaam deze niet meer kan opnemen. Dat kan om schadelijke stoffen gaan, maar ook om nuttige of zelfs noodzakelijke stoffen.
Neem een brikettenstarter en vul deze eens voor de helft en bekijk hoe de temperatuur te regelen is met de schuiven. Probeer de barbecue eens af te regelen op 120 graden door de onderste schuif een klein beetje open te laten staan en de bovenste geheel open. Lukt dit en blijft de temperatuur stabiel!
Veel moderne barbecues hebben schuifjes om de toevoer te regelen. Vaak zowel aan de onderzijde als aan de bovenzijde van de barbecue. Door met deze ventilatiegaten te spelen, zal je merken dat je de temperatuur in je BBQ goed kunt bijsturen. Des te meer je de schuifjes openzet des te meer lucht erbij komt.
Houtskool brandt sneller dan briketten. Bereikt snel hoge temperaturen. Geschikt voor dunne stukken vlees. Geschikt voor direct grillen.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
De Pini-kay briketten kunt u als beste gebruiken wanneer u lang gaat stoken. De Pini-kay briketten geven veel warmte af en branden lang. Als u geeft om de sfeer van de open haard, is het stoken van Pini-kay briketten de juiste keuze.
Houtskoolbarbecues. Brengen kooltjes en vuur je direct in de juiste stemming en hou je van een rokerige smaak? Dan is de traditionele houtskoolbarbecue iets voor jou. in de Lidl-webshop vind je verschillende toestellen die op houtskool werken, steeds aan de beste prijs-kwaliteitverhouding!