Wikkel hem in aluminiumfolie en laat hem even rusten. Eigenlijk net als met rood vlees. Op deze manier blijven de sappen in het vlees en wordt de kipfilet extra mals. Tip: bak de kipfilets eerst om en om in de pan voor het goudbruine korstje en bak ze vervolgens verder af in een voorverwarmde oven op 170 graden.
Laat de kipfilet na het bakken rusten.
Net als bij al het andere vlees dat je bereidt, wil je ook de kipfilet even laten rusten. Zo kan het vlees nog een klein beetje nagaren en blijven de heerlijke sappen behouden voor optimale smaak en malsheid.
Pekel de kip : Door je kip te pekelen voordat je hem bakt, blijft hij sappig en mals. Meng water, zout en andere gewenste kruiden in een kom en laat de kip minstens 30 minuten in de pekel weken voordat je hem kookt. Niet te lang koken: Te lang koken van de kip kan leiden tot droog en taai vlees.
Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en dep ondertussen de kipfilets droog. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze in de hete olie. Bak de kipfilets nu in 12-15 minuten goudbruin en gaar. Om te checken of je kipfilet gaar is, gebruik je een vleesthermometer.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden.Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe.Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Gebruik een rek: Een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat de huid van je kip krokant wordt? Bak je kip op een ovenvast rooster . Hierdoor kan de warmte volledig rond de kip circuleren, wat werkt als een oversized braadrek. Bovendien druppelt overtollig vet en vocht eraf in plaats van dat je kip zompig wordt.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Je kan de kip frituren (veel vet), bakken in de pan of 'air fryen' (minst vet). Als je de kip in de pan bakt, begin ze dan niet heen en weer te duwen want dan kan die heerlijke korst er wel eens afvallen. Leg ze gewoon in de hete olie en draai ze na een tijdje om tot ze helemaal mooi goudbruin, krokant en gaar is.
Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat 'ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nóg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.
Hele Kipfilet:
Bak ze op een hoog vuur om en om in ongeveer 3 minuten lichtbruin.Draai het vuur laag en bak de kipfilets aan beide kanten bruin in ongeveer 10-12 minuten gaar. Regelmatig keren. De kipfilets worden extra lekker als je een beetje verse tijm meebakt.
Bovendien heeft kipfilet minder vet en kan het droog (taai of rubberachtig) worden als het te lang wordt gekookt . Zonder vocht worden de eiwitvezels in de kip elastisch.
Een manier om je hele kip mals uit de oven te krijgen, is door de kip regelmatig te bedruipen. De kip gaat voor 1,5 uur de oven in en elk half uur leg je een klontje boter op de kip, laat dit smelten en bedruip de kip met de sappen uit de ovenschaal. Zo krijg je de lekkerste, malse hele kip uit de oven.
Maak de kip dunner
Dunnere borsten of schnitzels drogen minder snel uit, omdat ze minder lang in de pan liggen. Een eenvoudige optie is om de kip te slaan tot deze 1/4 tot 1/2 inch dik is, met behulp van een vleeshamer, zware koekenpan of zelfs een hamer. Dit kun je het beste doen tussen bakpapier of plasticfolie.
De beste malsmaker is echter een gezouten yoghurtmarinade . Het zout heeft hetzelfde effect als in een gewone pekel, maar het melkzuur in de yoghurt maakt het vlees nog malser. Een marinade van 15 minuten met één kopje yoghurt en één theelepel zout zorgt voor de meest malse kipfilets die je maar kunt bedenken.
De algemene regel is om de kip 20 minuten per 500 gram te braden, plus een extra 20 minuten. Voor een kip van 2 kilogram komt dit neer op ongeveer 1 uur en 40 minuten. De kip is klaar als het sap dat eruit loopt helder is en de kerntemperatuur van het dikste deel van de dij 75°C bereikt.
Baking soda voor een malse kipfilet
Je zorgt ermee voor heerlijk fluffy pancakes en luchtige cakes, je maakt er aangekoekte pannen mee schoon maar je kunt het ook gebruiken om kipfilet heerlijk zacht te maken. De stoffen die van nature in baking soda aanwezig zijn, breken de vezels in het vlees af.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Velveting is een Chinese methode van marineren die delicaat vlees en zeevruchten sappig en mals houdt tijdens het koken . De velveting-techniek is heel eenvoudig en geeft verbluffende resultaten.
Om te voorkomen dat kipfilet taai en droog wordt, is het vooral belangrijk dat je de kip niet te ver door gaart. Zodra kipfilet de pan in gaat verliest deze namelijk al vocht – en hoe langer je de kip bakt, hoe droger het wordt.
Insmeren. Het belangrijkste onderdeel van krokant vel is het onttrekken van vocht. Dit doe je door de huid van te kip volledig droog te deppen en in te smeren met zout of een dry rub (droog pekelen). Dit kan zowel met zeezout, een kruidenmengsel of gezouten boter.
Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en dep ondertussen de kipfilets droog. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze in de hete olie. Bak de kipfilets nu in 12-15 minuten goudbruin en gaar. Om te checken of je kipfilet gaar is, gebruik je een vleesthermometer.
Zorg ervoor dat je kipfilet goed gekruid is voordat je hem in de pan doet. Bak beide kanten gelijkmatig tot ze bruin zijn. Bak de kipfilet in een voorverwarmde oven tot het sap helder is . De knapperige huid van het aanbraden helpt om het sap intact te houden tijdens het bakken en de binnenkant gaart zonder uit te drogen.
Nog een tip: “Prik niet in het vlees wanneer je het in de pan legt of omdraait: dan maak je gaatjes waaruit vleessappen kunnen ontsnappen, wat de kip droog kan maken.