Houdt er rekening mee dat de vloer voldoende moet aflopen (1 tot 2%) om het water goed af te voeren naar de drain. Let op: dek de douchegoot goed af tijdens het storten van de vloer, dit om beschadiging aan de drain te voorkomen!
Zo kan je opteren om een inloopdouche tussen 2 gemetste muren te plaatsen. De muren worden vervolgens afgewerkt met bijvoorbeeld kunststof douchewanden, keramische tegels of natuursteen. Je kan de tegels van de muren ook gebruiken als vloertegel, zo vormt de inloopdouche een mooi geheel met de rest van de badkamer.
Hellingsgraad. Of het nu gaat om een inloopdouche of een terras, de te betegelen ondergrond moet in een helling liggen van minimaal 1,5% (1,5 cm op 1 meter) om het water naar de afvoer te leiden en de vorming van plassen te voorkomen.
Weet in ieder geval dat een standaard cabine normaal gesproken 90 x 90 cm is. Kiest u voor een inloopdouche zonder deur dan is het advies om minimaal 90 cm breed en 120 cm lang aan te houden.
Hoeveel afschot moet een plat dak hebben? Om het water van het dak op de juiste manier af te voeren moet het afschot van het dak minimaal 1,6% zijn volgens het bouwbesluit. Als effectief afschot wordt 1% aangehouden. Dit houdt in 10mm op 1 meter lengte.
Er is geen separate eenheid voor afschot. Enkel voorbeelden zijn: 1:200 (0,5%), 1:100 (1%) of 1:50 (2%). De betekenis hiervan is dat over een afstand van 200 meter het afschot 1 meter bedraagt, respectievelijk over 100 meter en 50 meter.
Beton op afschot storten is het bewust aanbrengen van een helling voor het wegvoeren van vloeistof, bijvoorbeeld naar een putje of goot. Betonnen terrasvloeren worden soms ook op afschot gestort, zodat regenwater niet blijft liggen. In de regel wordt er 1,5 cm afschot per m¹ (strekkende meter) gehanteerd.
Kimband voor een waterdichte inloopdouche
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.
Eerst douchebak plaatsen, dan pas tegelen
Doe dit dan pas nádat u de douchebak heeft geplaatst. Zo kunt u de douchebak direct tegen de kale muur installeren en de tegels op de bovenkant van uw douchebak laten aansluiten. Kit vervolgens de randen af en uw douchebak is helemaal waterdicht.
Vooral in de badkamer is een verhoogde vloer handig. Hier heb je immers veel leidingwerk dat je slecht kwijt kunt in een bestaande vloer.
Kies dan voor 70cm en kiest voor 80cm als de doucheruimte zelf 90cm of groter is. Een grotere douchegoot is in de meeste gevallen niet nodig, aangezien de breedte van 70 – 80cm voldoende ruimte biedt om het water netjes af te voeren en ervoor te zorgen dat dit niet op de vloer blijft staan.
Wanneer je de afvoer aan de douchegoot gekoppeld hebt, is het tijd om de douchegoot op waterdichtheid te testen. Lekt de drain nergens, dan kun je verder met de volgende stap. Beton is een geleidend materiaal. Daarom is het belangrijk dat een douchegoot geaard wordt.
Ten eerste is een inloopdouche een stuk kouder dan een douchecabine. Dit komt omdat de warme lucht van het water snel de hele ruimte intrekt. Hierdoor is het een stukje kouder douchen bij een inloopdouche. Bij een douchecabine blijft dit grotendeels hangen, waardoor je geen warmte verliest.
Het is aan te raden om een afschot van de douchevloer aan te houden van 1 á 2 cm per meter. Houdt bij de dikte van de vloer rekening met de dikte van de vloertegels en de tegellijm. Dek de douchegoot af als u de vloer gaat storten zodat deze niet kan beschadigen of vies kan worden.
Zo bereken je de hellingsgraad
Stap 1: Meet de horizontale afstand. Stap 2: Meet het hoogteverschil op hetzelfde stukje van de weg. Stap 3: Deel het hoogteverschil door de afstand en vermenigvuldig de uitkomst met honderd.
Grote hoeveelheden water kunnen je plat dak overbelasten en je dak beschadigen of in het ergste geval zelfs doen instorten. Het is dan een goed idee om een professionele dakdekker in te schakelen om je dak na te kijken. Een goed werkende afvoer is belangrijk om geen problemen te krijgen met je plat dak.
De helling van het afschot hoort bij platte daken 15 à 16 mm per m te zijn om een goede waterafvoer te verkrijgen. Een andere mogelijkheid bij een plat dak is bijvoorbeeld het toepassen van afschot dakplaten van PIR hardschuim of van steenwol (ca. 150 kg/m3); hier is vaak keuze uit 10 of 20 mm helling per meter.
Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Een te groot afschot is niet gunstig, omdat daardoor te grote stroomsnelheden kunnen optreden.
Het plaatsen van PIR afschot isolatie is eenvoudig. U legt de platen achter elkaar op uw dak en er ontstaat een helling. Deze kunt u vervolgens afwerken zoals u ook bij een 'normaal' plat dak zou doen; bijvoorbeeld met EPDM, bitumen of grint.
Een gietvloer is een zeer geschikte vloer voor in een inloopdouche. Een gietvloer is vochtwerend en daarom geschikt voor in de badkamer. Het is erg mooi om in de volledige badkamer een gietvloer te laten plaatsen, waaronder in de inloopdouche.
De meestgebruikte hoogte voor een douchewand is 200 cm. Deze hoogte is prima om het water binnen de doucheruimte te houden. Bent u zelf wat langer? Dan zijn er ook douchewanden beschikbaar van 210 centimeter.
Tenslotte kunt u gebruik maken van een douchebak van composiet. Een mooi douchebak materiaal, dat tot 3x sterker is dan acryl. Het is een mengsel van natuursteen met polyesterhars, voor een fijne combinatie van eigenschappen. Het materiaal is hard en vormvast.