Haartsen bedacht bluetooth, het systeem waardoor apparaten draadloos met elkaar kunnen communiceren. Zijn uitvinding zit in miljarden apparaten in de hele wereld. De Hardenbergse uitvinder ontwikkelde bluetooth in de jaren 90 in Zweden, bij zijn vroegere werkgever Ericsson.
De toepassing werd naar deze koning vernoemd: Bluetooth is Engels voor Blauwtand. Niet alleen de toepassing Bluetooth is naar de koning vernoemd, ook het logo is een eerbetoon aan de oude koning Blauwtand. Dit logo is namelijk opgebouwd uit de initialen van Harald I, geschreven in runentekens.
De uitvinder van Bluetooth komt uit Hardenberg, zijn naam is Jaap Haartsen en hij wordt vandaag opgenomen in de National Inventors Hall of Fame in de Verenigde Staten.
Hackers. Je bent namelijk heel erg vatbaar voor hackers als je bluetooth altijd aan staat. Hackers kunnen je hacken door met hun eigen bluetooth-apparaat verbinding te maken met jouw apparaat. Iets wat natuurlijk extra gemakkelijk gaat als je je bluetooth altijd aan hebt staan.
Het bereik van Bluetooth is normaal gesproken zo'n 10 meter, na een meter of 2 viel de verbinding echter al weg. Gelukkig is dit heel simpel op te lossen, het heeft te maken met WiFi.
Maak je bluetooth apparaat niet detecteerbaar
Bij de meest voorkomende bluetooth-aanvallen hebben hackers het gemunt op bluetooth-apparaten die in de buurt zijn en kunnen worden ontdekt. Maak het hackers moeilijker om jouw apparaat te vinden door bluetooth in te stellen op 'niet detecteerbaar'.
Bluetooth is een open standaard, wat betekent dat iedereen de technologie vrij kan gebruiken zonder een licentie nodig te hebben. Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom bluetooth al een tijdje bestaat en in steeds meer apparaten zit ingebouwd.
Omdat communicatie via Bluetooth draadloos verloopt, is het een technologie die erg interessant is voor hackers. Het signaal reikt doorgaans tot een meter of tien, dus hoeft een kwaadwillende slechts in de buurt van een apparaat met Bluetooth te komen om een inbraakpoging te kunnen wagen.
Alle verbindingen (gsm, bluetooth, wifi) moeten uit omdat je telefoon daarmee potentieel gevaarlijke elektromagnetische straling veroorzaakt. En je laptop mag niet op schoot tijdens het opstijgen en landen omdat 'ie het gangpad kan blokkeren of door de cabine kan schieten als er iets misgaat.
bluetooth kost niets. het gaan namelijk niet via de telefoonverbinding maar direct van de ene telefoon naar de andere. internet wél ! je kan nakijken wat hij 'verbruikt' qua geld kun je meestal een (gratis) nummer bellen vanaf je mobiel en 't zo bijhouden.
De geschiedenis van Bluetooth begint in 1994. De Nederlandse elektrotechnicus Jaap Haartsen werkt op dat moment voor het Zweedse Ericsson aan een technologie om een draadloze verbinding mogelijk te maken tussen een telefoon en een headset.
De echte doorbraak voor wifi kwam toen de Amerikaanse overheid in 1985 de ISM-band vrij gaf voor gebruik zonder dat daar licenties voor moesten worden afgegeven. Daardoor ontstond er ruimte om op de frequenties van de ISM-band te experimenteren. In 1991 werd in Nieuwegein het IEEE 802.11 netwerk-protocol uitgevonden.
Conclusie: straling van bluetooth koptelefoons is niet schadelijk. Fabrikanten van bluetooth apparaten moeten zich houden aan bepaalde maximumwaarden voor de uitgezonden elektromagnetische straling. De bluetooth straling van een headset is zo laag dat deze onschadelijk is.
Als Bluetooth een verbinding met een apparaat heeft, verbruikt het 2,5 mW. Dat is zo weinig dat je telefoon daar pas na ongeveer 3 maanden leeg van zou raken. Sommige Bluetooth-apparaten trekken meer stroom; de meeste zijn 10 mw. Dat is nog steeds weinig.
Veeg in het Startscherm omhoog en zoek en tik vervolgens op Instellingen. Tik op de Bluetooth Aan/uit-schakelaar om de Bluetoothverbinding in of uit te schakelen. Tik op Bluetooth om een lijst met aangesloten apparaten te bekijken.
Wanneer de draadloze verbindingen van mobiele telefoons, tablets en andere gadgets zijn ingeschakeld, kan het interfereren met de eigen communicatiesystemen van het vliegtuig via radiogolven.
De snelheid van internet in het vliegtuig is lang niet zo snel als op vaste grond, maar je kunt er prima mee Whatsappen, e-mailen en zelfs een beetje op sociale media rondkijken.
Aangezien je in vliegtuigmodus niet kan bellen, geen berichten kan verzenden en niet op het internet kan surfen, schakelen heel wat mensen hun toestel gemakshalve gewoon uit. Muziek beluisteren die op je telefoon is opgeslagen kan je echter gerust blijven doen.
Android en iPhone
Stalkerware kan op zowel een Android als iPhone worden gezet. Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
Voor een verbinding via Bluetooth hebben we apparaat met een Bluetooth-adapter nodig. Voor het gebruik van Wifi-apparaten hebben we echter een wireless adapter en een router nodig. Bluetooth is eenvoudig te gebruiken net als het koppelen van apparaten.
Bluetooth is een methode om draadloos gegevens uit te wisselen tussen twee of meer apparaten. Dat gebeurt met radiogolven. Meestal is één apparaat de zender en het andere apparaat de ontvanger. Een belangrijke voorwaarde is dat de afstand tussen de apparaten niet te groot is.
Verschil tussen Bluetooth en WiFi in functionaliteit
Met WiFi kan een apparaat, zoals je laptop, via een router een draadloze verbinding krijgen met internet. Met Bluetooth worden apparaten rechtstreeks aan elkaar gekoppeld in plaats van aan een netwerk.
Met Dichtbij delen kunnen onder andere foto's, links, documenten en apps gedeeld worden tussen telefoons, en Chrome OS-apparaten. Alle apparaten binnen het Android en Chrome OS-ecosysteem worden middels dit 'protocol' aan elkaar verbonden.
Android-gebruikers moeten gaan naar Bluetooth-instellingen en koppel bluetooth-hoofdtelefoons of -luidsprekers één voor één. Eenmaal verbonden, druk op de pictogram met drie stippen aan de rechterkant en klik op Geavanceerde instellingen.