NA DE SESSIE
Het het gebruikt is het belangrijk de infrarood sauna uit te zetten, handdoeken uit de ir-cabine te halen. De deur open zetten voor een goede verluchting is zeker een pré. Na de sessie hoeft u zeg NIET koud af te spoelen zoals bij een normale sauna.
Kun je na het afkoelen direct weer de sauna in? Nadat je goed hebt afgekoeld onder de douche en in het dompelbad, is het belangrijk om je lichaam weer even tot rust te laten komen. In deze periode (ongeveer 30 minuten) is het dus niet verstandig om direct weer in een warme sauna of stoomcabine te gaan zitten.
De beste manier om na de sauna weer af te koelen, is door eerst buitenlucht in te ademen en daarna een koude douche te nemen. De beste volgorde om je lichaam af te koelen? Begin met de benen, ga daarna naar de armen, rug en borst, en eindig bij je hoofd.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
In principe mag u dagelijks gebruik maken van uw infrarood sauna. Wij adviseren u wel de eerste vier weken maximaal driemaal per week gebruikt te maken van uw sauna. Zo kan uw lichaam wennen aan deze warmtesessies. Daarna kunt u toewerken naar dagelijks gebruik.
Infraroodstraling kan het lichaam te veel opwarmen en de huid verbranden. Uv-straling kan ook de huid verbranden en op de lange termijn tot huidveroudering en een verhoogde kans op huidkanker leiden.
Veel drinken
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
Het opgieten in de sauna zorgt voor een extra hitte-effect waardoor de zweetklieren keihard moeten werken. De deur van de cabine moet tijdens het opgieten gesloten blijven. Het opgieten vindt normaal gesproken aan het einde, als afsluitend hoogtepunt van het saunaritueel plaats.
Medisch gezien is iedere dag een sauna bezoeken mogelijk, maar dat is zeker ook afhankelijk van de tijd die u hiervoor te besteden heeft. Onderzoekers van de Finse universiteit van Turku geven aan dat het wijsheid is om twee keer per week een sauna te bezoeken, zeker als u extra weerstand wilt opbouwen.
We raden je aan om niet langer dan 15 minuten in de sauna te blijven. Dat kun je het best in de gaten houden door middel van de zandlopers die aan de muur hangen. Je hoeft het kwartier natuurlijk niet uit te zitten. Je kunt de sauna verlaten zodra de hitte niet meer prettig aanvoelt.
Na het infrarood ritueel
Het is niet nodig ijskoud te douchen zoals na een sauna omdat uw lichaam niet zo sterk is opgewarmd. Neem na het douchen zeker nog een rustpauze: geniet liggend van het ontspannen gevoel in uw lichaam. Drink eventueel wat water of thee om uw lichaam te hydrateren.
De aanbevolen gebruiksfrequentie is dagelijks. Zo nodig kunnen behandelingen meerdere malen per dag worden herhaald. U kunt de serie van verscheidene behandelingen per dag op meerdere opeenvolgende dagen herhalen om resultaat te krijgen.
De warmte wordt opgedreven tot ongeveer 60°C, wat voor de meeste mensen draaglijk is. Zogenaamde gezondheidseffecten zijn: de bloeddruk regulariseren, de hartfunctie verbeteren, helpen bij vermageren, energie geven, de cholesterol verlagen, pijn bij artrose en reuma verzachten en de luchtwegen openen.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
Het zal niemand ontgaan: tijdens een saunabezoek verliest je lichaam veel vocht. Dit vocht komt uit je bloed, uit vetweefsel, spieren en je huid. Je verliest 20 tot 40 gram zweet per minuut. Zo verlies je tijdens een hele saunaronde 0,5 tot 1,5 liter vocht.
Als u last heeft van hoofdpijn na de sauna dan is dit zeer waarschijnlijk het gevolg van niet goed afkoelen. U houdt een te hoge bloeddruk. Deze bloeddruk zal omlaag moeten om u van uw hoofdpijn af te helpen. Bij onvoldoende afkoelen zult u mogelijk ook last hebben van duizeligheid en van misselijkheid.
Afvallen in de sauna is een fabeltje
Zoals hierboven beschreven is het eigenlijk heel eenvoudig. Wil je gewicht verliezen dan moet je calorieën verbranden en dat gebeurt alleen wanneer je lichaam arbeid verricht. In de sauna ontspant je lichaam en daarvoor gebruikt het bijna geen energie.
Na je saunarondes is het wel verstandig om je vochtreserves weer bij te vullen. Het vocht dat je tijdens de saunaronde verloren bent door te zweten kan je nu best terug aanvullen met voldoende water te drinken. Ook ben je door het zweten best wat zout verloren. Daarom mag je na de sauna zeker een zoute snack eten.
Sauna & de gezonde huid
Transpireren Alle warmte therapieën, zoals stoombaden en sauna's, zorgen ervoor dat de poriën van je huid openen. Door de aanwezigheid van kalium en natrium in zweet kunnen dode huidcellen en andere ongewenste stoffen in je huid worden afgevoerd. Je huid wordt hierdoor zachter.
Uit onderzoek is gebleken dat niet alleen uv-straling, maar dat ook infrarood licht (770-1400 nm) nadelig is voor de huid. Infrarode straling zorgt voor de aanmaak van reactieve zuurstofverbindingen in de huid.
Wat doet een infraroodlamp met je spieren? Door een infraroodlamp op je huid te richten, zal de bloedcirculatie toenemen. Daardoor kunnen bouw- en afvalstoffen wat sneller dan anders worden aan- en afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat spieren zich wat sneller kunnen herstellen.