Rijdt u privé minder dan 500 kilometer in een jaar? Dan hoeft de werkgever geen bedrag bij uw loon op te tellen. U moet wel kunnen bewijzen dat u de auto niet privé gebruikt. Daarvoor kunt u de 'Verklaring geen privégebruik auto' gebruiken bij de Belastingdienst.
Kentekens scannen
Een veelgebruikt controlemiddel van de Belastingdienst. Een vorm waarbij willekeurig kentekens worden gescand, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen bij de Ikea of pretparken. Vervolgens wordt gekeken of er bijtelling wordt betaald voor deze auto of dat er een verklaring is getekend.
Vraag 1. “De verklaring Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto (UZGB) kan gebruikt worden door werknemers én door IB-ondernemers, zoals bijvoorbeeld de vennoot van een vennootschap onder firma, de zelfstandige zonder personeel en de eigenaar van een eenmanszaak.
Als je als ondernemer kiest voor een private lease constructie betaal je geen bijtelling over het gebruik van de auto voor privé doeleinden. Je betaalt net als particulieren een vast bedrag per maand voor gebruik van de auto, verzekering, belasting, onderhoud en pechhulp. Alleen tanken betaal je zelf.
Kunt u aantonen dat u per kalenderjaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt in een auto van de zaak? Bijvoorbeeld met een sluitende rittenregistratie? Dan telt uw werkgever niets bij uw loon voor het voordeel van het privégebruik. U hebt dan geen bijtelling.
De verklaring geen privégebruik auto houdt in dat u verklaart dat u de auto op kalenderjaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer privé gebruikt. De Belastingdienst geeft vervolgens een beschikking 'verklaring geen privégebruik auto' af en uw werkgever kan met deze beschikking de bijtelling achterwege laten.
de begin- en eindstand van de kilometerteller. het vertrek- en aankomstadres. Had u een afspraak en reed u daar vanaf uw werkadres heen en daarna weer terug, dan hebt u 2 ritten gemaakt. de route die u hebt gereden, als u niet de meest gebruikelijke route hebt genomen.
Bijtelling afkopen is alleen mogelijk als je een bestelauto hebt die door meerdere werknemers gebruikt wordt. Als je als zzp'er geen rittenregistratie wilt bijhouden, kun je overwegen een verklaring 'Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' in te vullen.
De werkgever is immers verantwoordelijk voor toepassing van het juiste bijtellingspercentage, de correcte fiscale waarde en de juiste periode. Als werkgever kan je de werknemer ook vragen bij de Belastingdienst een 'verklaring geen privégebruik auto' op te vragen.
De bijtelling geldt voor elke auto waarmee u, omgerekend naar een kalenderjaar, meer dan 500 privékilometers rijdt. Rijdt u met geen van de auto's meer dan 500 kilometer privé, dan telt uw werkgever niets bij. U hebt het hele jaar tegelijkertijd 2 auto's van uw werkgever en een 'Verklaring geen privégebruik auto'.
Dan kunt u een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' indienen. Dit betekent voor u het volgende: U hoeft bij uw winstberekening geen rekening te houden met de correctie voor het privégebruik van de bestelauto. U hoeft geen rittenregistratie bij te houden.
Met dit formulier verklaart u dat u een bestelauto van de zaak uitsluitend zakelijk gebruikt. Let op! Hebt u in het kalenderjaar al meer dan 500 kilometer privé gereden? Dan kunt u deze verklaring niet meer gebruiken.
Woon-werkverkeer wordt als zakelijk aangemerkt door de Belastingdienst. Het gaat hierbij om het heen en weer reizen van de woon- of verblijfplaats naar een vaste werkplek met de auto van de zaak.
De Belastingdienst controleert alle 12 miljoen aangiftes inkomstenbelasting die elk jaar binnenkomen. Want controleren behoort tot onze kerntaak. Dat moeten we doen, zodat we juist en volledig belastingen kunnen heffen en innen.
Hoe wordt rittenregistratie gecontroleerd? De Belastingdienst kan de rittenregistratie op verschillende manieren controleren. Namelijk steekproefsgewijs, via een controle op standaard afwijkingen of door het scannen van kentekens.
Bijvoorbeeld voor uw vakantieritten, boodschappen of familiebezoek? Dan hebt u daar voordeel van. Als u met die auto meer dan 500 kilometer per kalenderjaar privé rijdt, krijgt u hiervoor een 'bijtelling'. Eigenlijk is de bijtelling een verrekening van uw privégebruik met de autokosten van uw onderneming.
Totale autokosten zijn minder dan de waarde van het privégebruik. Het kan zijn dat uw totale autokosten minder bedragen dan het bedrag dat u voor het privégebruik van de auto moet tellen. In dat geval stelt u het bedrag van het privégebruik van de auto gelijk aan uw totale autokosten.
Met een bedrijfsauto mag u jaarlijks maximaal 500 kilometer privé rijden. Wanneer u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan moet u voor dit gebruik extra kosten afdragen. Dit geldt voor u als ondernemer, maar ook voor uw werknemers.
Zowel werknemers als werkgevers zijn verantwoordelijk voor een complete rittenregistratie. In de meeste gevallen zal de werknemer de registratie bijhouden.
Het antwoord op deze vraag is kort en bondig: ja! Je mag privé rijden met een grijskenteken auto. Let er daarbij wel op dat je voldoende zakelijke kilometers rijdt zodat je aan de voorwaarden van de grijskentekenregeling blijft voldoen en jouw belastingvoordelen blijft houden.
Wat is bijtelling precies? De belastingdienst ziet de bestelauto met grijs kenteken als een vorm van loon. Althans, als je er meer dan 500 kilometer op jaarbasis privé in rijdt. Je telt daarom verplicht een percentage van de cataloguswaarde van de bestelauto bij je loon op; de bijtelling.
De bijtellingsregels voor auto's op grijs kenteken zijn in principe gelijk aan de bijtellingsregels voor andere auto's. Dus als zzp'er met een auto op grijs kenteken krijg je te maken met fiscale bijtelling als je je bestelauto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt.
AlphaGuide (Android & iOS) - Gratis
De meeste apps voor kilometerregistratie doen precies dat: het registreren van de gereden kilometers ter verantwoording aan de werkgever of Belastingdienst. AlphaGuide gaat een stapje verder, door tegelijkertijd ook te fungeren als een persoonlijke assistent.
Gemakkelijke, betaalbare én sluitende rittenregistratie
Met Keurmerk Ritregistratiesystemen, dus precies zoals de fiscus het wil. Vanaf € 5,95 per maand een sluitende rittenregistratie, zonder abonnement!
Als je een rittenregistratie wil bijhouden ga je eerst naar website van de Belastingdienst om daar de verklaring 'geen privégebruik auto' in te vullen. Zo registreer je officieel dat je geen bijtelling gaat betalen. Je mag nu dus niet meer dan 500 kilometer privé rijden met je zakelijke auto.