Als u geen eID hebt en u wil toegang tot het omgevingsloket, dan kunt u toegang krijgen via de app itsme®. U kunt deze app zelf activeren via een bankkaart van de partnerbanken van itsme®. Dat zijn Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC.
Als u geen eID of geen elektronische vreemdelingenkaart hebt en u wenst toegang tot de onlinediensten van de overheid, dan kan u zich laten registreren in een registratiekantoor. Informeer u bij uw gemeente of zij deze dienst aanbieden. Of u kan terecht bij een gemeente met een lokaal registratiekantoor.
Aanvragen (met oproepingskaart of op eigen initiatief)
Vanaf de leeftijd van 12 jaar krijgt u, van de gemeente waar u woont, automatisch een oproepingskaart om uw eID aan te vragen bij de dienst Burgerzaken van uw gemeente.
Met behulp van een kaartlezer is het mogelijk om uw identiteitskaart elektronisch te lezen. Daarmee kunnen uw persoonlijke gegevens, die in de microchip van uw identiteitskaart zijn ingebracht, elektronisch verzameld worden.
Neem dan contact op met de helpdesk om de mogelijkheden te bespreken. Heeft u toch informatie nodig die op MijnOverheid staat, dan kunt u direct contact opnemen met de organisatie waar de informatie vandaan komt.
Het enige wat je hiervoor nodig hebt, zijn je smartphone (met simkaart), de itsme®- app geïnstalleerd op je smartphone én een itsme® account. Deze vormen samen je digitale ID. Een unieke combinatie die alleen jou toegang geeft.
De eerste stap is het downloaden en installeren van de eID software van de Federale Overheid (eID Middleware). Klik op Installeren om de installatie te starten.
Met je smartphone
Dat gaat even vlot en veilig aan de kassa door een QR-code te scannen met MobilePay of Payconiq in KBC Mobile. Je kunt ook Google Pay of Apple Pay betalen door je smartphone even vlak bij de betaalterminal te houden..
Elektronische identiteitskaarten
Op de achterkant staat uw rijksregisternummer en de gemeente waar u uw kaart hebt aangevraagd. De geldigheidsdatum van de kaart staat op de voorkant.
Werkwijze adresbewijs
Na het installeren van de software via de overheidswebsite, ziet u in het programma eID viewer bij uitlezen onderstaand scherm. Uw foto zal verschijnen. Nadien klikt u op het print-icoon dat u linksonder terugvindt. Vervolgens zal u de mogelijkheid krijgen om het bestand te printen op papier.
Hoeveel kost een eID? Een eID kost 20 €, ongeacht de leeftijd van de aanvrager.
klik op de optie Aanmelden via itsme. identificeer uzelf door uw GSM-nummer in te geven en klik op 'Versturen' open de itsme®-app op uw smartphone, selecteer de melding 'Ik log in op de online overheid' op uw gsm en bevestig met uw itsme®-code of met uw vingerafdruk. u hebt nu toegang tot de online overheidsdienst.
Om te reizen in de landen waar de Kids-ID niet erkend is, dient het kind over een paspoort te beschikken. Er wordt steeds aangeraden om u vóór elke reis naar het buitenland bij uw reisbureau of uw gemeente te laten informeren over de identiteitsbewijzen die in het bezochte land vereist zijn.
Als u medische zorg nodig heeft, moet u een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij uw tandarts. De legitimatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar.
Ministerie van Buitenlandse Zaken als uitgevende instantie
Heeft u een paspoort of ID-kaart in het buitenland aangevraagd? Dan staat op de houderpagina van uw paspoort of ID-kaart 'minister van Buitenlandse Zaken'. Aan de locatiecode in de chip van uw paspoort ziet u waar uw paspoort is verstrekt.
Met de KopieID-app kunt u in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN, de pasfoto of handtekening.
Uw Nederlandse rijbewijs is in het buitenland niet geldig als identiteitsbewijs. Buiten Nederland kunt u zich alleen identificeren met een geldig paspoort of een geldige ID-kaart.
Je hebt dus altijd je smartphone of kaartlezer nodig. Er bestaan uitzonderingen voor transacties met een laag risico op fraude. Hierbij zou het nog mogelijk kunnen zijn om een online aankoop te doen door alleen het nummer van de bankkaart en de code op de achterkant (CVC-code) op te geven.
U kan een eID kaartlezer aanschaffen in bijna alle winkels of online webshops die computers, multimedia of elektro verkopen. De kaartlezers die sommige banken aanbieden voor internetbankieren kunnen ook als eID kaartlezer gebruikt worden.
Nee, enkel als het gaat om een kaartlezer (Argenta, KBC, Dexia,...) kan je 1 kaartlezer gebruiken voor de verschillende banken.
Kijk rechtsonderaan in de eID Viewer.Als de eID Viewer klaar is om een eID te lezen, dan ziet u onderstaand icoon.Steek dan de eID in de kaartlezer. Als de eID Viewer de identiteitskaart kan lezen, zullen uw gegevens verschijnen.
Zetes introduceert drie nieuwe eID-kaartlezers, waaronder een compact model dat je kunt aansluiten op iPod, iPhone en iPad. Voortaan kun je de Belgische elektronische identiteitskaart ook uitlezen en gebruiken op je Apple-smartphone of -tablet.