* Noot: Zoals u wellicht zult weten, Keltisch zeezout is ietwat vochtig. Het wordt niet machinaal gedroogd maar juist door de warmte van de zon en de wind uit de zee. Gebruik in een zoutmolen kan wel.
JOZO grof zeezout is ideaal voor het navullen van zoutmolens. Het grove zout komt het beste tot zijn recht als je het als finishing touch over een gerecht maalt.
Keltische zout heeft grote, vochtige kristallen met een merkbare crunch. De zilte tonen zijn intenser dan die van andere zeezouten. Dat maakt het tot een van de beste soorten zout om mee te koken. Je kunt Celtic zeezout ook gebruiken voor het inleggen van voedsel.
Om het zout in de keuken te bewaren kunt u het zout in een glazen potje stoppen (met kurk of plastic deksel, geen metaal want het kan roesten!). Let op: Niet geschikt voor gebruik in een zoutmolen vanwege vochtigheid. Hiervoor raden we gedroogd Keltisch zeezout aan.
Keltisch zeezout is een zeezout type afkomstig van de Keltische Zee aan de kust van Frankrijk. Keltisch zout wordt geproduceerd door zeewater te laten verdampen in bassins, waardoor er zoutkristallen overblijven.
De zee werkt als een zuiveraar voor vele toxines. Er zitten inderdaad iets meer sporen van zware metalen in het Keltische zeezout, maar dat zijn zulke marginale hoeveelheden, dat er absoluut geen sprake is van een gevaar voor je gezondheid. Keltisch zeezout is de winnaar met Himalayazout als beste inhalingszout.
Het verbetert de smaak van gerechten en heeft conserverende eigenschappen. Zout is in principe onbeperkt houdbaar en bederft niet. Dit komt omdat zout geen organische stof is maar een mineraal. Om de kwaliteit van zout optimaal te houden is het belangrijk om het correct te bewaren.
Hoeveel Keltisch zeezout kun je nemen? Het algemene uitgangspunt is een dagelijkse inname van minder dan 2,4 gram natrium. Dit komt uit op maximaal ongeveer 7 gram Keltisch zeezout per dag.
Hoe lang kun je Keltisch zeezout bewaren? Oneindig!Mits op een koele en donkere plaats bewaard.
Voetbad met zeezout
Een voetbad met Dode Zeezout is heilzaam bij koude voeten, blaas- en nierklachten en bij jeukende of schilferende huid. Het bad heeft ook een sterke ontgiftende werking, want in de natuurheelkunde worden de voeten als derde nier gezien.
Hoe moet je dat dan doen? Heel simpel. Vul een glazen pot of fles met 1/3e Keltisch zeezout en 2/3e water, doe de deksel of dop erop en schud de inhoud flink. Je zult merken dat er onopgeloste zoutkorrels op de bodem blijven liggen, een teken dat het water niet meer zout kan opnemen en dus volledig verzadigd is.
Uit jaarlijkse steekproeven blijkt echter dat Keltisch zeezout bijzonder laag test op de aanwezigheid van zware metalen, radioactieve stoffen en andere vervuilende stoffen. Het zout scoort zo laag in de testen dat het ver onder de landelijke Franse en Europese normen zit voor deze stoffen.
Voor een optimaal gebruik van de Peugeot zoutmolen moet u de volgende soort zout gebruiken: zoutkorrels met een diameter van 4 mm.grof droog zout: droog zeezout of steenzout. peper of andere kruiden en specerijen.
U kunt uw peper- en zoutmolens gemakkelijk zelf reinigen. Dit kunt u doen door met een iets vochtige en zachte doek de molen schoon te maken. Gebruik hierbij nooit reinigings- of andere middelen, dit kan de molens beschadigen.
In Frankrijk noemt men dit zout ook wel Sel Gris wat grijs zout betekent, dit komt door de aanwezige klei-deeltjes, daarnaast bevat alleen het echte Keltische zeezout ook het aanhangend zeewater, het is dus herkenbaar als een nat zout. Veel (zee) zout is bewerkt om het vocht er juist uit te krijgen.
Sole op basis van Keltisch zeezout
Dit is een mengsel van water en zout en daar drink je een beetje van, adviezen zijn 1-2 theelepels in de ochtend, en dan gebeuren er wonderen.
Dat is niet goed voor je gezondheid. Dit geldt voor alle soorten zout, dus ook voor zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. De ene soort zout is niet gezonder dan de andere. De nadelige effecten op de gezondheid worden vooral veroorzaakt door het natrium dat in zout zit.
De Kelten dronken dagelijks Sole, gemaakt van van zeezout en regenwater. Het wordt Sole betekent zuiver geconcentreerd zeewater. Het is eenvoudig zelf te maken, zodat je het elke ochtend kunt drinken om je lichaam te reinigen. Hiervoor heb je Keltisch Zeezout nodig, water en een glazen pot.
1 theelepel sole + een glas lauwwarm water = opdrinken. Je maakt sole dus door een potje te vullen met 1/3 Ketisch zeezout en 2/3 water. Goed roeren tot het zout is opgelost, dan even laten staan tot je een mooie heldere oplossing hebt, er blijft nog een klein laagje op de bodem liggen.
Zo zou Keltisch zeezout veel rijker zijn aan mineralen en bovendien een stuk minder natrium bevatten dan een gewoon potje zout. De claim dat Keltisch zeezout gezonder is dan keukenzout, kunnen we direct de wereld uithelpen.
Keltische Zeezout
Keltisch zeezout heeft een sterke zoute smaak.
Volgens het voedingscentrum zijn de verschillen in natriumgehaltes te klein om te zeggen dat het Keltische zeezout gezonder is. Natrium hebben we nodig om onze vochtbalans te regelen, maar ook de bloeddruk en spiercellen. Per dag mogen we maximaal 1,5 gram natrium innemen, dat komt neer op zo'n 1,5 theelepel zout.
Zelfs hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk mogen dit zeezout gebruiken (maar moeten vervolgens wel alle andere soorten bewerkt zout, natrium en tafelzout uit hun dieet schrappen).